Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Nezabudnite na preventívne prehliadky! Na tieto máte nárok

Datum: 22.12.2020

Preventívne prehliadky sú hradené zo zdravotného poistenia, netrvajú dlho, ale dokážu zachrániť život. Prevencia je základom predchádzania mnohých ochorení. Napriek tomu veľa ľudí na prehliadky nechodí. Prečo ich nevyužiť?

Nezabudnite na preventívne prehliadky

Niektoré krajiny s ich systémom poistenia takúto možnosť svojim občanom nedávajú. Neváhajte a objednajte sa na všetky prehliadky, na ktoré máte nárok.

Všeobecná preventívna prehliadka

Na všeobecnú preventívnu prehliadku u svojho ošetrujúceho lekára máte ako dospelý nad 18 rokov nárok každý druhý rok. Niektorí lekári na túto skutočnosť svojich pacientov upozornia, iní sa netrápia svojich zverencov na prehliadku pozvať. Počas prehliadky sa lekár informuje o vašich prípadných problémoch, skontroluje vašu váhu, výšku, zoberie vám krv a moč, vypočuje si vaše srdce a preverí povinné očkovania. Prehliadka vám nezaberie veľa času, ale vie odhaliť mnohé vážne ochorenia. Najčastejšie všeobecní lekári prídu na zvýšený krvný tlak, pomocou rozboru krvi na vysoký cholesterol či začínajúci diabetes, zápaly alebo srdcové arytmie.

Gynekologická prehliadka

Pre ženy nad 18 rokov ja každoročne prístupná gynekologická prehliadka. Žiaľ slovenské ženy nie sú veľmi zodpovedné a mnohé z nich na prehliadky nechodia. Podľa štatistík túto možnosť využije len necelých 36 % žien. Je to škoda, pretože pri prehliadke sa dá odhaliť začínajúca rakovina prsníkov či krčku maternice. Včasná diagnostika je základom jej úspešnej liečby. Počas prehliadky lekár poskytne žene poradenstvo, prehliadne jej prsníkov, spraví sono pohlavných orgánov a pŕs, urobí výter z krčka maternice a v prípade vyskytujúcej sa rakoviny maternice v rodine aj tumor marker. Ženy nad 40 rokov majú navyše raz za dva roky nárok na mamografické vyšetrenie prsníkov.

Urologická prehliadka

Muži sú na tom s prehliadkami ešte horšie ako ženy. Nárok na prehliadku u urológa majú muži nad 50 rokov. Urologická prehliadka nemá presne stanovenú frekvenciu, tú si s vami dohodne lekár priamo na prvej prehliadke. Nárok na urologickú kontrolu ročne využije len 13 % mužov. Možno aj z tohto dôvodu ju natoľko rozšírená rakovina prostaty, ktorá sa dá pri prehliadke odhaliť. Urológ preverí váš celkový zdravotný stav prostredníctvom otázok. Spraví vám vyšetrenie prostaty cez konečník, vyšetrí vám semenníky a čaká vás aj ultrasonografické vyšetrenie obličiek. Lekár vám taktiež odoberie na rozbor moč a krv.

Ďalšie dôležité prehliadky

Zo zdravotného poistenia sú hradené aj prehliadky u gastroenterológa po 50-tom roku života. Pri prehliadke sa dá včas diagnostikovať rakovina hrubého čreva. Zabúdať by ste nemali ani na kontrolu u zubára, ktorý vám raz ročne prehliadne celý chrup, ale aj jazyk či ďasná. Zubný lekár môže týmto spôsobom odhaliť začínajúcu paradentózu alebo vás upozorniť na nutnosť odstránenia zubného kameňa. Na prehliadky majú nárok aj malé deti. Tie najmenšie do 12 mesiacov by mali navštíviť detského lekára až deväťkrát. Staršie od 3 do 18 rokov majú hradenú prehliadku podobne ako dospelý raz za dva roky. Nájdite si čas aspoň na tri základné prehliadky. Budete mať prehľad o vašom zdravotnom stave a zopár minút u lekára vám môže dokonca zachrániť život.

Preventívne prehliadky sú dôležité pre vaše zdravie, a na tieto máte nárok v rámci poistenia so zdravotnou poisťovňou. Nezabudnite využiť túto možnosť na pravidelnú starostlivosť o svoje telo.

Zdravotná poisťovňa (taktiež nazývaná zdravotná poistka alebo zdravotné poistenie) je organizácia alebo spoločnosť, ktorá poskytuje zdravotné poistenie svojim členom. Toto poistenie umožňuje členom prístup k zdravotnej starostlivosti a lekárskym službám za čiastočnú alebo žiadnu finančnú úhradu výmenou za pravidelné platby príspevkov alebo poplatkov.

 

Čítané: 2260 x