Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Týmto si najviac ničíte zdravie a skracujete život

Datum: 22.12.2020

Dopriavať si plnými dúškami život a nemyslieť na následky nie je práve najsprávnejšou voľbou. Všetko vo vašom živote by ste mali robiť vyvážene a o svoje telo sa starať ako o svätyňu.

Týmto si najviac ničíte zdravie a skracujete život

Bohužiaľ len málo ľudí vie nájsť hranicu medzi užívaním života a zodpovednosťou k svoju zdraviu. Oddávať sa sústavne istým nerestiam však vedie k rýchlemu a nepeknému koncu. Ktoré zlozvyky a činnosti najviac škodia zdraviu a ničia telo?

Obľúbené neresti, ktoré zabíjajú

Je to tak, alkohol a cigarety sú metlou ľudstva. Obe neresti sú širokou verejnosťou akceptované, a preto si veľa ľudí myslí, že nie sú až tak škodlivé. Ak budete fajčiť ako Turek, dopracujete sa k pľúcam, ktoré vás zradia aj pri chôdzi do schodov. V tom horšom prípade vás privedú no nemocnice so strašiakom fajčiarov – rakovinou pľúc. Alkohol sa „postará“ o hrozný stav iného vášho orgánu, o pečeň. Bohužiaľ sú oba tieto zlozvyky vysoko návykové a len veľmi ťažko sa ich ľudia dokážu vzdať. Niektorí sa dopracujú až k pokusu o odvykanie, ktoré často končí neúspechom. K odnaučeniu sa piť a fajčiť potrebujete riadnu dávku vnútorného presvedčenia, odhodlania a pevnú vôľu.

Každý deň bližšie k nemocnici

Skoro každý z vás by najradšej jedol od rána do večera. Samozrejme, že len v prípade, ak by sa z jedenia nepriberalo. Možno si dokážete odriecť veľkú porciu, ale napriek tomu si dávate na tanier jedy, ktoré vás pomaly, ale iste dovedú až do nemocnice. Jedným z týchto jedov je obľúbený cukor. Cukor je podobne návykový ako nikotín alebo alkohol. Jeho pravidelné konzumovanie vo veľkom množstve je priam toxické. Priemerný Slovák spotrebuje ročne neuveriteľných 34 kg cukru! Okrem obezity vás cukor privedie k pokazeným zubom, zníženej funkcii metabolizmu, cukrovke, problémom s tlakom a dokonca k rakovine. Druhým zabijakom na vašom tanieri sú veľmi chutné, ale veľmi nezdravé jedlá plné tuku. Každý z vás iste miluje vyprážaný rezeň a chutné údeniny. Kúsok údeniny v ústach je krásna predstava. Predstavte si však, že si dávate do úst naraz 10 cigariet. Presne k desiatim vyfajčeným cigaretám môžeme prirovnať jednu chutnú klobásu. Podobne je to aj s vyprážanými jedlami, ktoré dlhé minúty nechávate na rozpálenom oleji. Olej obsahuje látky, ktoré vás pomaly zabíjajú. V kuchyni to veľmi radi preháňame aj so soľou. Soľ je síce nad zlato, ale len v primeranom množstve. Viac ako 5 g soli denne vedie k problémom so srdcom a vysokému krvnému tlaku.

Od rána do večera v jednom kolotoči

Ľudia sa stále niekam ponáhľajú a majú pocit, že na konci dňa nestihli ani polovicu z povinností. Tento pocit vedie k zvyšovaniu hladiny stresu v tele a ten následne k infarktu či iným vážnym ochoreniam. Neustále zaťažovanie sa problémami či nadmerná fyzická aktivita bez relaxu a odpočinku sú základom väčšiny smrteľných civilizačných ochorení (rakovina, diabetes, mozgové príhody, infarkt a iné). Ak k stresu pridáte prejedanie sa, rýchle jedenie fast foodov, skoro žiadnu hydratáciu a málo spánku, odrátajte si od svojho života minimálne 10 rokov. Na druhej strane sú ľudia, ktorí presedia väčšinu dňa. Bez cvičenia a aktivity sa rýchlo dopracujete k obezite, ktorá vedie k ochoreniam srdca a ciev. Preto striedajte fyzickú a psychickú aktivitu, prácu a odpočinok. Snažte sa nájsť balans a vyváženie vo všetkých sférach vášho života. 

 

Čítané: 2236 x