Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako mať  dokonale zdravý úsmev?

Datum: 09.04.2021

Zdravý úsmev je snom mnohých ľudí v dnešnom storočí. Čoraz viac sa do popredia dostávajú najnovšie trendy v starostlivosti o ústne zdravie.

Ako mať  dokonale zdravý úsmev?

Správnou a pravidelnou starostlivosťou sa dá úspešne predchádzať mnohým ochoreniam v ústnej dutine.

Baktérie a pridružené problémy

Baktérie v ústnej dutine sú jej neoddeliteľnou súčasťou. Pokiaľ ich nemáte pod kontrolou, dokážu narobiť obrovské škody. Zubný bakteriálny povlak, ktorý vzniká ich činnosťou, je hlavným činiteľom vzniku zubného kazu a ochorení ďasien. Z tohto dôvodu je nutné ho pravidelne odstraňovať zubnou kefkou a medzizubnými pomôckami. Na medzizubné priestory stále mnoho z nás zabúda. Nevyčistený medzizubný povlak môže spôsobiť medzizubné kazy alebo byť zdrojom zápachu z úst. Zápach z úst je v dnešnej dobe stále tabu. Nečakajte, kým začne vaše okolie ohŕňať nad vašim dychom nos. Riešte zápach z úst, pretože sa za ním nemusí skrývať len ochorenie zubov, ale aj iné vážnejšie ochorenia. 

Fajčenie

Cigarety obsahujú okrem nikotínu nespočetné množstvo iných zložiek. S fajčením sa spája najmä riziko vzniku karcinómu v ústnej dutine, no v otázke krásneho úsmevu vie fajčenie tiež  narobiť problémy. Fajčiarom sa tmavý cigaretový dym ukladá na zubnú sklovinu a spôsobuje nevzhľadné čierne pigmenty. Okrem toho, fajčenie je považované za jeden z faktorov podporujúci vznik parodontitíd. V neposlednom rade, cigaretový dym má negatívny vplyv na hojenie rán v ústach po chirurgických zákrokoch a pravidelné fajčenie napomáha udržiavať zápach z úst. Ak chcete krásny úsmev, mali by ste fajčenie eliminovať zo svojho života. 

Iné faktory

Na zuby a zdravý úsmev má vplyv mnoho faktorov. Okrem zubného povlaku a fajčenia to môže byť napríklad škrípanie zubami. Nekontrolovateľné zatínanie a trenie zubov môže vyústiť až do straty tvrdých zubných tkanív. Ako prvá nastáva strata skloviny, a ak škrípanie zubami neprestáva, môže prísť až k odhaleniu dentínu, zmene tvaru zuba alebo citlivosti zubov. Škrípanie zubami je problémom detí aj dospelých. U dospelých je nebezpečné najmä, ak škrípu zubami podvedome aj cez deň. Príčinou škrípania môže byť stres, napätie alebo iné ochorenia. Pokiaľ sa vám nedarí vyriešiť príčinu, treba navštíviť zubného lekára, ktorý vám vyrobí špeciálnu dlahu proti škrípaniu zubami. 

Na to, aby ste mohli mať zdravý úsmev je potrebné navštíviť  minimálne raz ročne svojho zubného lekára. Na každej preventívnej prehliadke by mal zubný lekár skontrolovať stav vašich zubov, ďasien, úroveň vašej zubnej hygieny a prítomnosť kameňa. Nezabúdajte, že zanedbaný chrup môže ohroziť aj vaše celkové zdravie a preto stav zubov nesmiete za každú cenu podceňovať. Váš zubný lekár vám poradí, čo môžete urobiť pre to, aby ste mali vysnívaný úsmev. 

 

Čítané: 2735 x