Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Vitamíny pre tehotné

Datum: 07.05.2021

Pestrá a vyvážená strava plná vitamínov a minerálov je v tehotenstve veľmi dôležitá. Nie všetky vitamíny však dokáže naše telo vstrebať v takom množstve, aby sme ich mali dostatok, obzvlášť počas tehotenstva, kedy má telo zvýšené požiadavky na ich príjem. Pre dostatočný prísun vitamínov, potrebných na správny vývoj dieťaťa je často potrebné siahnuť po doplnkoch výživy.

Vitamíny pre tehotné

Na trhu však existuje množstvo produktov, ktoré obsahujú najrôznejšie vitamíny pre tehotné ženy, a tak je nie vždy jednoduché vybrať si tie správne.

Najdôležitejšie vitamíny pre tehotné 

 

Folát

Folát, tiež označovaný ako vitamín B9 alebo kyselina listová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý má mnoho dôležitých funkcií v ľudskom tele. Kyselina listová podporuje zdravé delenie buniek, rast a vývoj plodu a tiež znižuje riziko rôznych deformácií. Tento vitamín sa nachádza napríklad v špargli, hlávkovom šaláte, špenáte, fazuľkách, brokolici, šošovici či ovsených vločkách. Nanešťastie väčšinu (90-95%) kyseliny listovej zničíme varením, a tak by sme ju mali dopĺňať pomocou vitamínových doplnkov. Odporúčaná denná dávka pre zdravého dospelého človeka je 400 mikrogramov denne, no u tehotných žien môže byť vyššia.

Vitamíny B

Medzi ďalšie vitamíny zo skupiny B, ktoré sú počas tehotenstva veľmi dôležité patria:

  • B-2 (riboflavín) - prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému, k udržaniu zdravých červených krviniek, zdravej pokožky, dobrého zraku a k správnej látkovej premene železa;
  • B-6 (pyridoxín) - zohráva veľkú úlohu vo vývoji mozgu, nervového systému vášho dieťaťa a tiež prispieva k tvorbe červených krviniek a správnemu fungovaniu imunity;
  • B-12 (kobalamín) - plní úlohu v procese delenia buniek a prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému

Myo-Inozitol

Myo-Inozitol je zlúčená podobná vitamínu, ktorá má veľmi priaznivé účinky spojené so ženskou plodnosťou. Inozitol zvyšuje šancu na otehotnenie aj u žien, ktoré podstúpili umelé oplodnenie. Okrem toho zmierňuje depresiu, pocity úzkosti a počas užívania v tehotenstve znižuje šance na vznik tehotenskej cukrovky. 

Vitamín D

Vitamín D je veľmi dôležitý pre normálny rast a vývoj kostí, ako aj správnu funkciu imunitného systém a vstrebávanie vápnika a fosforu. Jeho nedostatok v tehotenstve môže bábätku spôsobiť vady kostry a rôzne deformácie kostí. Vitamín D si dokáže naše telo vyrobiť aj samo, no potrebuje na to ultrafialové žiarenie, ktoré je v slnečnom svetle. Dopĺňať ho je potrebné hlavne v zimnom období, kedy nie sme tak často na slnku.

LejdyVita

Pokiaľ si chcete byť istá, že vaše bábätko dostane to, čo potrebuje, siahnite po výživovom doplnku LejdyVita, ktorý obsahuje všetky potrebné vitamíny pre tehotné ženy v prvom trimestri. Produkt je tiež vhodný pre ženy plánujúce tehotenstvo, nakoľko vitamíny vo výživovom doplnku LejdyVita môžu prispieť k zvýšeniu plodnosti. Dve vrecúška denne obsiahnu dennú odporúčanú dávku myo-inozitolu, vitamínu B2, B6, B8, kyseliny listovej, L-merylfolfátu, vitamínu B12 a D3. Vďaka doplnku stravy LejdyVita Chcem byť mama, budete mať istotu, že vaše telo a bábätko dostane všetko, čo potrebuje.




Čítané: 2316 x