Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Jazdite bezpečne. Jazda na elektrickej kolobežke má svoje pravidlá

Datum: 21.05.2021

V súčasnosti je bežné vidieť vo väčších i menších mestách elektrické kolobežky. Tento dopravný prostriedok je veľmi obľúbený medzi všetkými vekovými kategóriami ľudí.

Jazda na elektrickej kolobežke má svoje pravidlá

Jazda na kolobežke je zábavná a zdravá. Samozrejme len v prípade, že dodržíte základné pravidlá bezpečnej jazdy.

Požičať alebo kúpiť?

Klasická kolobežka ako keby zapadla prachom. Dnes ju vidíte predovšetkým u malých detí. Dospeláci si našli za ňu našli náhradu vo forme elektrokolobežky. Ak chcete vyskúšať, ako vám to na tomto dopravnom prostriedku pôjde, môžete si elektrickú kolobežku požičať. Nielen v hlavnom meste, ale aj v menších mestách po celom Slovensku je možné si prenajať kolobežky na pár hodín alebo na celý deň. Vo väčšine prípadov je k jazde na kolobežke potrebný vek 18 rokov. Zároveň musíte vlastniť mobilný telefón a nainštalovať si do neho aplikáciu, ktorá vám umožní platiť za prenájom. Prenájom elektrokolobežiek sa oplatí naozaj len na skúšku. Pomôže vám i v prípade,  keď sa v meste súrne potrebujete dostať z bodu A do bodu B. Chcete využívať kolobežku častejšie? Neváhajte a jednu si kúpte. Predsa len platiť denne okolo 25  € za prenájom nie je rozumná investícia. Prehľad o cenách a modeloch elektrických kolobežiek získate na stránke e-shopu inSPORTline.

Jazdite bezpečne

Jazda na elektrickej kolobežke je veľmi jednoduchá a behom pár sekúnd si jej pravidlá osvojí aj najväčší antitalent. Na kolobežke ste účastníkom premávky a musíte dodržiavať podobné pravidlá ako pri jazde na bicykli. V prvom rade si nikdy nesadajte na elektrickú kolobežku pod vplyvom alkoholu. Elektrická kolobežka dokáže ísť rýchlosťou viac ako 40 km/h. Preto nezabúdajte ani na ochrannú prilbu, a ak ste začiatočník, tak aj na chrániče lakťov a kolien. Práve vysoká rýchlosť elektrokolobežiek je to, čo ľudí láka si ju kúpiť. Na druhej strane rýchlosť hnevá chodcov a niekedy ich aj ohrozuje. S elektrokolobežkou je zakázané jazdiť po chodníkoch. Využívať môžete cesty alebo vyznačené cyklotrasy. Taktiež samotná jazda má pravidlá, na ktoré nezabúdajte. Napríklad dole kopcom jazdite maximálnou rýchlosťou 10 km/h. Táto rýchlosť umožňuje plynulé brzdenie bez rizika šmyku. Vyvarujte sa jazde po veľmi vlhkých alebo zamrznutých cestách. Po zotmení zapnite na elektrickej kolobežke všetky svetlá. Pri jazde po ceste vždy dodržujte všetky predpisy, všímajte si dopravné značky a berte ohľad na ostatných.

 

 

 

Čítané: 3698 x