Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Káva pred spaním – áno či nie?

Datum: 21.05.2021

Pomýli káva naše biologické hodiny a spôsobí nám problémy so spánkom? Alebo je to len ďalší mýtus týkajúci sa kávy? Názor rôznych výskumov sa líšia.

Káva pred spaním

Niektoré štúdie hovoria o tom, že sa káva v organizme vstrebe už behom jednej hodiny, a tak náš spánok neovplyvní, ani keď si ju dáme zmienenú hodinu pred spaním. Ďalšie naopak varujú, že kofeín mení naše biologické hodiny a dvojité espresso pred spaním nás pripraví minimálne o 40 minút spánku, pretože zásadne spomalí produkciu hormónu melatonínu, ktorý sa podieľa na kvalite nášho spánku. Iná štúdia dokonca tvrdí že jedna káva na nás zapôsobí rovnako, ako keby sme sa tri hodiny vystavovali umelému modrému svetlu, ktoré ako je známe, taktiež znižuje produkciu melatonínu a spôsobuje problémy so spánkom. Takže kde je pravda?

Pravdou je, že účinky kofeínu sú na každého trochu iné. Závisí, ako je naše telo na kofeín citlivé, koľko kávy bežne pijeme, akú silnú, ale aj čo sme so svojim telom v daný deň robili. Ak sme vyfajčili dve krabičky cigariet, za naše problémy so spánkom nebude môcť káva o piatej, ale práve cigarety. Práve oni, rovnako ako alkohol, ovplyvňujú kvalitu nášho spánku omnoho výraznejšie než káva.

Čo robiť, aby nám káva pomáhala zostať bdelými cez deň, ale nebránila nám dobre sa vyspať v noci?

  • Konzumujte denne maximálne štyri kávy.
  • Nepreháňajte to s ich silou.
  • Poslednú kávu si dajte optimálne 2 až 3 hodiny pred spaním.

Každý máme na kávu inú reakciu

Naviac nie je káva ako káva. Dokonca odroda od odrody sa líši obsahom kofeínu a teda aj svojou silou. Je trochu na nás, aby sme vypozorovali, čo s nami tá ktorá káva robí. Pokiaľ sa nám nedarí večer zaspať, či zostávame len v polospánku, asi budeme musieť skúsiť napraviť náš „kávový“ režim. Aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou za problémy so spánkom bude môcť niečo iné. Ak však trebárs večer a v noci pred skúškou vypijeme liter silnej kávy a potom sa pokúsime na dve hodiny zaspať, určite sa nám to nepodarí. Zato na skúške zaspíme na 100 %.

TIP: Pite vždy kvalitnú kávu. Zrnková káva do kávovaru v najvyššej kvalite môže byť zo slovenskej pražiarne. Pražiareň kávy Bošany, to je výberová káva, ktorú si objednáte e-shope Readyafter.sk.

Čítané: 2630 x