Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Na čo všetko môžu byť zuby citlivé?

Datum: 16.06.2021

Citlivé zuby sú nepríjemným problémom, ktorý trápi nejedného človeka a spôsobuje krátku, no veľmi nepríjemnú bolesť. Ide o zdravotný problém, ktorý vzniká v dôsledku poklesu ďasien a opotrebovania zubnej skloviny.

Citlivé zuby

Citlivosť nastáva vtedy, ak sa obnaží časť zubu zvaná zubovina alebo dentín. Tá sa nachádza pod ďasnom a zubnou sklovinou, pričom tvorí až 70% zubu. Cez zubovinu však prechádzajú tisíce mikrokanálikov smerujúcich do stredu zubu, čo je dôvod, prečo pri jej odhalení môže dochádzať k podráždeniu nervov a následnej citlivosti na určité podnety. Na čo všetko môžu byť vaše zuby citlivé, ale aj to, čo je príčinou tohto problému sa pozrieme v nasledujúcich bodoch.

Citlivé zuby na chlad

Zvýšená citlivosť zubov na studené jedlo a nápoje môže byť spôsobená odhalenými zubnými krčkami, poškodenou či opotrebovanou zubnou sklovinou alebo zubným kazom. Ten vzniká ako príčina nesprávnej hygieny ústnej dutiny, ale aj častou konzumáciou sladkostí. Cukry narúšajú zubnú sklovinu, čo je dôvod pre vznik kazu a aj príčina, prečo sú zuby citlivé. Okrem toho môže byť vznik zubného kazu podmienený genetikou.

Citlivé zuby na teplo

Citlivosť zubov na teplé látky v zásade spôsobuje rovnaký problém, ako v prípade citlivosti na studené. Rozdiel je len v tom, že zuby reagujú citlivo len na vyššiu teplotu, prípadne na teplo aj chlad.

Citlivé zuby na dotyk

S problémom citlivých zubov na dotyk sa môžeme najčastejšie stretnúť v prípade zle preliečeného zubného kazu alebo odumretého nervu. Odumretý nerv sa zvyčajne prejavuje intenzívnou bolesťou pri poklepaní na korunku zubu. V prvom prípade ide o pomerne jednoduchú nápravu problému, no v tom druhom je nutné vytiahnuť celý zubný nerv.

Citlivé zuby na sladké a kyslé

Pacienti hovoria najčastejšie o bolesti pri konzumácii kolových nápojov, kyslých džúsov, nutele, medu, gumených cukríkov či iných sladkostí a kyslých látok. Aj v tomto prípade ide opäť o problém so zubným kazom či opotrebovanou alebo poškodenou sklovinou.

 

Čítané: 2788 x