Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Budeme vďaka káve žiť dlhšie? Už poznáme odpoveď!

Datum: 01.07.2021

Už dlhé roky sa diskutuje o tom, či má káva na nás pozitívny, alebo negatívny účinok. Jasnú odpoveď sme doposiaľ nikdy nedostali, no všetkým je nám určite jasné, že to, či je káva pre nás prospešná, alebo nie závisí hlavne aj od jej kvality a tiež aj od množstva, ktoré prijímame do svojho tela.

Budeme vďaka káve žiť dlhšie

No dnes na otázku, či je káva prospešná a môžeme vďaka nej žiť dlhšie odpovedali aj vedci. Z ich úst vyšiel jasný verdikt.

Čo prijímame do svojho tela v tomto nápoji?

Káva je plná antioxidantov a kofeínu, no prítomné sú v nej tiež aj zložky ako riboflavín (vitamín B2), kyselina pentoténová (vitamín B5) ale tiež horčík, draslík, mangán a niacín.

Pre nás je z tohto zloženia najpodstatnejší kofeín. Práve kvôli nemu väčšina ľudí kávu aj pije. Kofeín sa vstrebáva do traktu naozaj rýchlo a začína účinkovať už po 15 minútach. Stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdce, zvyšuje vylučovanie moču a stolice, rozširuje cievy srdca, mozgu, obličiek a tiež aj periférne cievy. Zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje funkciu čriev pri zápche a odvodňuje, čím pomáha zbaviť organizmus toxických produktov.

Odborníci povedali svoje stanovisko o káve a dlhšom živote

Vedci študovali niekoľko veľkých skupín ľudí. Na ich zvyky spojené s pitím kávy sa pýtali každé 4 roky počas 30 rokov.Podľa tejto štúdie, ktorá vyšla v roku 2012 sa konzumácia kávy nepriamo spája s celkovým znížením skorej úmrtnosti. Tento fakt platil dokonca aj u tej vzorky ľudí, ktorí nežili zdravým životným štýlom, teda necvičili a nestravovali sa pravidelne (napríklad vynechávali raňajky). No najnovšia štúdia z roku 2015 ukázala, že u pravidelných konzumentov kvalitnej čiernej kávy sú znížené riziká rozvinutia kardiovaskulárnych a neurologických ochorení.

Napríklad kvalitná zrnková káva dokáže efektívne napomáhať chrániť srdce, pomáhať pečeni, pomáha chrániť pred žlčovými kameňmi, ale tiež chráni pred Parkinsonom. Je teda naozaj zrejmé a z vedeckých štúdií vyplýva, že káva nám môže pomôcť predĺžiť si život, no musí byť konzumovaná v rozumných dávkach a predovšetkým si musíme dať záležať na jej kvalite. Veď predsa v dnešnej dobe nie je vôbec náročné zohnať kvalitnú kávu. Vaše zdravie a možno tiež dlhší život bude odmenou za príplatok za ňu. Každá pražiareň kávy sa veľmi rýchlo potrhá o smädného zákazníka, ktorý miluje kvalitnú kávu.

Čítané: 2749 x