Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Časté chyby pri vlasovej starostlivosti a ich riešenia

Datum: 01.07.2021

Kto by nechcel mať zdravé a krásne vlasy? Je to túžba mnohých žien, a veru ani páni sa nedajú zahanbiť. Myslíme si, že starostlivosť o vlasy zvládneme doma sami, no tej najlepšej starostlivosti o vlasy musí beztak predchádzať návšteva profesionálnej kaderníčky, ktorá presne vie, čo naše vlasy potrebujú, a dokáže nám odporučiť vhodnú vlasovú kozmetiku.

Časté chyby pri vlasovej starostlivosti a ich riešenia

Pozor na teplý vzduch aj vodu

Všetci milujeme ten pocit, keď sa boľavé svaly stretnú s prúdom horúcej vody, alebo keď sa uzimené telo ponorí vo vane plnej teplej vody a praskajúcej peny. Naša pokožka ale príliš spokojná nie je. Dá to najavo sčervenaním a tým, že je vysušená. Podobne trpí aj pokožka hlavy. Pri umývaní vlasov je vhodné využívať skôr vlažnú vodu, preto je dobré, ak počas horúceho kúpeľa vlasy chránime vzopnuté nahor a umyjeme si ich až v závere – sprchovou hlavicou alebo naklonení nad vaňou, skrátka tak, aby nám to bolo čo najpohodlnejšie a teplotu vody si mohli regulovať. To isté platí aj pri fénovaní. Radšej využime prúd studeného vzduchu, a ak sa fénujeme teplým, vlasy vopred ošetrime prípravkom na ochranu vlasov pred teplom. Vzdialenosť 20 cm od hlavy je pri fénovaní najideálnejšia. Mnohí sa fénovania či inej tepelnej úpravy vlasov boja, pri správnej metóde si však vlasy dokážeme udržať zdravé. Vlasy si napríklad sušíme tak, aby úplne neuschli, necháme ich zaschnúť prirodzene. Ak si vlasy umývame večer pred spaním, ich sušenie je viac než vhodné, pretože trením mokrých vlasov o vankúš si koledujeme o ich rozštiepenosť, nehovoriac o tom, že mokrá pokožka hlavy je náchylná k svrbeniu či k vzniku lupín.

Zosvetľovanie aj strihanie vlasov patrí do rúk kaderníčky

Dnes už nie je problém si zafarbiť vlasy pohodlne aj doma, bez zbytočného neporiadku alebo stresu, aký bude výsledok. Stále sú tu však oblasti, na ktoré by sme si trúfať nemali. Ide najmä o domáce zosvetľovanie vlasov či melírovanie. Na takúto procedúru sa treba objednať kaderníčke, ktorá presne vie, aké množstvo prípravku treba použiť na naše vlasy, prípadne ako dlho ho nechať pôsobiť, aby bol efekt čo najlepší. Akékoľvek zosvetľovače sú chémia, ktorá vlas doslova rozožerie a vyženie z neho pôvodnú farbu, preto doma netreba riskovať, nech sme v samofarbení vlasov akíkoľvek majstri. To isté platí aj o strihaní vlasov. Raz za čas si vlasy podstrihnúť dokáže každá šikovnejšia žena, no najlepšiu techniku a nožnice má iba kaderníčka. Dokáže odhadnúť, ktorý strih sa nám hodí, poradí, čo je teraz v móde, a spojí nás so svetom. Veď kde sa klebetí lepšie, ak nie v kaderníctve?

Menej je niekedy viac – nepreháňajme to s vlasovou kozmetikou

Koľko druhov vlasovej kozmetiky sa nachádza na polici u vás v kúpeľni? Sú tam rôzne druhy šampónov, kondicionérov, masiek či olejov alebo len jeden šampón proti vypadávaniu vlasov, ktorý používate už roky? Je to pochopiteľné, množstvo druhov vlasovej kozmetiky, lákavé obaly a opis účinkov priam láka k tomu, aby sme všetko vyskúšali, avšak s mierou! Vlasy skutočne stačí umývať len podľa potreby vlasovej pokožky, suchšiu pokožku menej často ako mastnú a pod., a taký kondicionér nanášame len na samotné vlasy, najlepšie raz do týždňa. Oleje a masky tiež využívajme len sporadicky, napríklad vtedy, keď máme čas si dopriať kúpeľ pri sviečkach. Všetkého veľa škodí. Ak máte dobrú kaderníčku, tá vám bude vedieť odporučiť, ako často si máte vlasy umývať, aké druhy šampónov používať, či ako sa starať o rovné alebo vlnité vlasy. Možno celý život používate miesto šampónu na mastné vlasy šampón proti lupinám alebo potrebujete odporučiť najlepší šampón proti vypadávaniu vlasov. A v tomto dobrá kaderníčka prax má.

Správne sa učešte

Hlavnou zásadou pri česaní je vlasy rozčesávať prameň po prameni a začínať tam, kde sú najzauzlenejšie. To znamená odspodu k vrchu. Umenie je tiež nájsť si vhodný typ hrebeňa alebo kefy na vlasy. Každému typu vlasov vyhovuje iný druh štetín/zúbkov a iné rozpätie zúbkov. Vlasy nečešeme mokré, ale mierne vysušené, a môžeme použiť aj prostriedok na rozčesávanie. Nezabúdajme tiež na pravidelné čistenie kefy na vlasy, pretože sa v nej po čase namnožia nielen baktérie, ale aj zmes rôznych prípravkov na vlasy či vypadané vlasy. So správnou technikou česania sa už nikdy nemusíte báť o krásu svojej hrivy ani zbytočne kupovať šampón proti vypadávaniu vlasov.

 

Čítané: 2507 x