Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Kolagén – zázrak prírody alebo reklamný ťah? 

Datum: 28.10.2021

Nepočuli ste ešte o kolagéne? Tomu veľmi neveríme, pretože reklamy propagujúce zázračné účinky kolagénu sa na nás hrnú z každej strany.

Kolagén – zázrak prírody

Pravdou je, že kolagén má naozaj priaznivý vplyv na stav kĺbov, chrupaviek, pokožky či zubov. Pozor však na to, aký kolagén kupujete a čo od neho očakávate.

Čo je kolagén

V ľudskom tele sa kolagén nachádza prirodzene už od narodenia. V súčasnosti veda rozoznáva až 27 typov kolagénu. Zjednodušene môžeme povedať, že kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je súčasťou spojivových tkanív nachádzajúcich sa v chrupavkách, kostiach, väzivách, cievach či v zuboch. Vďaka kolagénu pri pohybe necítite bolesti kĺbov, máte zdravé zuby a pevnú pokožku bez príznakov starnutia. Pre správne fungovanie uvedených častí tela potrebujete predovšetkým dva typy kolagénu – typ I a II.

Keď kolagén mizne z tela

Kolagén typu I je v tele zastúpený až z 90 % (šľachy, kosti, pokožka). Dvojkový kolagén nájdete hlavne v chrupavkách. Bohužiaľ sa kolagén z tela vekom vytráca a nový sa už nedokáže vytvoriť. Tento proces začína približne v 25 –tom roku života a tvorba sa zastaví okolo štyridsiatky. Zbytočne nečakajte a doplňte telu kolagén vo forme výživových doplnkov alebo pomocou zdravej stravy.

V malom množstve nájdete kolagén napríklad v chia a tekvicových semienkach, v paradajkách, cesnaku alebo v čerstvom lososovi. Museli by ste však tieto potraviny jesť každý deň, čo je nereálne. Jednoduchším spôsobom doplnenia kolagénu do tela je jeho konzumácia v podobe tabletiek, nápojov alebo rozpustných práškov.

Nedajte sa oklamať

Pri kúpe doplnkov stravy z internetu veľa ľudí naletí na lákavé reklamy bez toho, aby si overili zloženie daného produktu. Podobne je to s kolagénom, ktorý nájdete v obchodoch pod mnohými značkami, názvami a s nereálnym prísľubom zázračných účinkov. Ktorý kolagén je naozaj účinný a kvalitný?

V prvom rade by malo ísť o kolagén hydrolizovaný bez chemických prísad, vymyslených príchutí a iných nežiaducich aditív. Kolagén musí byť prírodného charakteru, odporúčame napríklad hovädzí kolagén. Dbajte na výber kolagénu, ktorý sa rýchlo rozpustí a je dobre stráviteľný. Často sa stretnete s kolagénmi, ktoré sa rozpúšťajú vo vode alebo džúsoch. Nie každému tento spôsob jeho konzumácie vyhovuje.

Existujú však varianty kolagénu, ktoré môžete pridať do kávy alebo ho využiť na zahusťovanie jedál, pri pečení a príprave ľahkých dezertov. Všetky uvedené vlastnosti nájdete v Powerlogy Collagene. Je čas, aby ste aj vy vyskúšali účinky tohto kolagénu a presvedčili sa na vlastných „očiach, koži, kostiach, kĺboch a zuboch“, že Powerlogy Collagen nie je len o reklame, ale hlavne o zdraví.

 

Čítané: 3032 x