Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Skolila vás chrípka alebo nachladnutie? Poradíme vám, ako s nimi zatočiť

Datum: 23.11.2021

Robíte všetko pre podporu imunitného systému a napriek tomu ste ochoreli? Nezúfajte. Niekedy sú vírusy silnejšie ako všetky vitamíny či najodolnejší organizmus.

Skolila vás chrípka alebo nachladnutie

Existujú však prostriedky, vďaka ktorým sa chrípky alebo nachladnutia zbavíte rýchlo a bez následkov.

Prečo sme na jeseň náchylní na prechladnutie

S jesenným obdobím nastávajú mesiace, kedy sa vám zdá, že okolo seba vidíte len smrkajúcich a kýchajúcich ľudí. Je pravda, že práve jeseň je pre respiračné ochorenia najlepšou živnou pôdou. Na jednej strane zohráva úlohu počasie, ktoré sa vyznačuje pochmúrnymi dňami bez slnečného žiarenia. Nedostatok slnka sa v tele odrazí v nedostatku vitamínu D, ktorý je dôležitý pre náš imunitný systém. Ďalším faktorom je to, že sa nevieme vhodne obliecť. Ráno je studené a poobede sa vzduch zohreje. Spotené telo a prievan sú základom pre nachladnutie. Celý deň sedíme vo vykúrených priestoroch. Takéto prostredie nadmerne vysušuje sliznice. Tie dostanú zabrať aj vonku, kde na nich zaútočí studený vzduch. Daždivé a vetristé počasie nepraje ani nášmu pohybu na čerstvom vzduchu, ktorý je pre imunitu veľmi dôležitý. Stále sa zdržujeme v interiéroch a sme v úzkom kontakte s veľkým počtom ľudí. Každý človek je potenciálnym prenášačom vírusov a baktérií. Ak spojíme všetky tieto rizikové faktory dokopy, môže chorobe podľahnúť každý z vás. Preto aj najodolnejší človek musí na jeseň bojovať s respiračnými ochoreniami, pocíti bolesť hlavy, dostane horúčku alebo ho potrápi nachladnutie

Prevencia vám pomôže s vírusmi bojovať

Ste zúfalí z toho, že ste ochoreli napriek zdravému životnému štýlu? Ak ste ochoreli, neznamená to, že prevencia nezabrala. Silnejšie telo lepšie zvládne horúčku, kašeľ či celkovú únavu. Budovanie imunitného systému nie je len o snahe všetkým chorobám predísť, ale tiež o tom, aby sa s nimi telo rýchlejšie vyrovnalo. Ľudia, ktorí sa nezdravo stravujú, majú málo pohybu alebo nedostatok spánku, oveľa horšie znášajú aj obyčajné nachladnutie. Naopak ľudia s vytrénovaným imunitným systémom zopárkrát zakašľú a choroba je rýchlo preč. Navyše sa takýto ľudia rýchlejšie dostanú späť do kondície, ktorú mali pred ochorením.

Ako rýchlo skoncovať s chrípkou a nádchou

Chrípka alebo nádcha?

Známym faktom je, že proti vírusom neexitujú lieky, ktoré by ich dokázali zlikvidovať. Existujú len podporné prostriedky, ktoré skrátia ochorenie alebo eliminujú jeho symptómy. Niekedy je pre laika ťažké rozoznať, či má chrípku, alebo je len nachladnutý. Základným rozdielom je horúčka. Ak vás bolí v hrdle a následne začnete smrkať, nachladli ste. Pri chrípke pociťujete bolesť celého tela, ste veľmi unavení a zvýši sa vám teplota. Podľa toho, či máte chrípku, alebo len nádchu, začnite s adekvátnou liečbou.

Vitamíny, minerály, spánok

Ihneď pri prvých príznakoch nachladnutia, nasaďte do boja proti chorobe vitamín C, D, E alebo multivitamínové prípravky. Podľa odborníkov dokáže vitamín C skrátiť dobu liečenia chrípky a nádchy až na polovicu. Vitamínové prípravky doplňte konzumáciou ovocia a zeleniny (citrusové plody, paprika, brokolica). Nemenej dôležitý je príjem minerálnych látok, a to hlavne selénu, zinku a železa. Z tela vyplavíte škodlivé látky pitím dostatočného množstva tekutín. Okrem byliniek si doprajte teplé vitamínové nápoje. Podráždené hrdlo upokojíte pomocou kloktania, cmúľania pastiliek a už spomínaných teplých nápojov. Veľmi nepríjemný je upchatý nos. K dispozícii máte klasické nosné kvapky či spreje, ale môžete tiež inhalovať a naparovať sa nad bylinným roztokom. Uvoľniť dýchacie cesty pomôžu taktiež éterické oleje. Podceňovať nesmiete ani kašeľ, ktorý často prichádza po doznení prvých príznakov nachladnutia. Proti kašľu najlepšie zaberajú sirupy, ale vyskúšať môžete tiež tabletky a ako podporný prostriedok proti kašľu vám odporúčame zázvorový vývar s medom. V prípade, že pociťujete príznaky chrípky, zrazíte teplotu v lekárni dostupnými liekmi na horúčku. Nezabudnite ani na to, že by ste mali svojmu telu dopriať dostatok odpočinku. V žiadnom prípade nechoďte do práce alebo sa nepokúšajte o neprimeranú fyzickú aktivitu.

 

 

 

 

Čítané: 3242 x