Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Dekorácia s pridanou hodnotou: Soľné lampy opravujú mikroklímu

Datum: 17.12.2021

Hľadáte dekoračné svietidlo s pridanou hodnotou? Jednoznačne soľná lampa. Na rozdiel od lávovej, pri ktorej je prínos zredukovaný na estetický, aktívne spoluvytvára prostredie prospešné pre zdravie i harmóniu.

Soľné lampy - dekorácia s pridanou hodnotou:

Kryštály z prastarých himalájskych ložísk

Soľné lampy sú špecifickým a čoraz populárnejším sortimentom z kategórie doplnkových svietidiel na konferenčný stolík v obývačke či nočný stolček v spálni.

Vyrábajú sa otesávaním celistvých kusov kryštálov soli z ložísk, ktoré pred miliónmi rokov vznikli po ustúpení mora z dnešných himalájskych podhorí. Majú vysoký obsah minerálov a ako intenzívny ionizátor „opravujú“ mikroklímu v domácnosti či na pracovisku.

Sanatórium v poľskej bani

Možno ste si tento nerast dosiaľ spájali výlučne s kuchyňou. Liečivý efekt soli na organizmus napríklad zásluhou jej antibakteriálnych a antimykóznych vlastností však poznali a využívali už starovekí Gréci, Rimania či Egypťania.

V roku 1839 poľský lekár Feliks Nepomucen Boczkowski založil sanatórium na liečbu pľúcnych chorôb v soľnej bani Wieliczka pri Krakove na báze inhalácie rozptýleného chloridu sodného.

Hlavnou látkou haloterapie, ako sa táto neinvazívna liečebná metóda nazýva (praktikovaná v jaskyniach sa volá speleoterapia), je práve aerosól soli. Mimochodom, pripomínať asi netreba oblažujúce pobyty pri slanom mori. Nuž a takéto podmienky v malom si môžete vytvoriť aj v súkromí či v kancelárii.

Odbúravanie elektro smogu

Zariadenia typu televízorov, počítačov, mobilov, mikrovlniek či klimatizácií produkujú kladne nabité ióny, ktoré pri nevyváženom pomere so zápornými môžu spôsobiť podráždenosť, poruchy spánku, celkový fyzický diskomfort.

Zapnutá žiarovka zahrievaním kryštálov soli – sálajúcich spomenuté záporne nabité ióny – obnovuje rovnováhu v danom priestore. Pri sporadickom prevažovaní záporných iónov sa cítime tak sviežo, ako to býva na horách alebo krátko po búrke. Vedie k tomu aj zvyšovanie hladiny serotonínu zodpovedného za dobrú náladu.

Soľná lampa nielen odbúrava tzv. elektro smog prostredníctvom záporných iónov, ale aj tíši respiračné problémy, alergie či ekzémy. V určitej miere to dokonca robí už bez zapnutia zdroja – iba svojou prítomnosťou.

Nízka farebná teplota a mierny svetelný tok

Proces výroby vedie k tomu, že každučká soľná lampa je unikát. Líšia sa vyhotovením (leštený alebo neopracovaný povrch), veľkosťou, hmotnosťou, tvarom či farebným tónom. Ten vyplýva z variabilného pomeru prírodných zložiek: železa, horčíka, mangánu...

Vzhľadom na primárne poslanie soľnej lampy sa k nej logicky pýta zdroj s nižšou farebnou teplotou svetla do 3 000 kelvinov. Intenzita je zákonite takisto skôr mierna: tlmené svetlo podporuje relaxáciu, meditáciu, intimitu. Už tok do 100 lúmenov splní úlohu.

Pre zdravie a harmóniu

Väčšina soľných lámp má zo stabilizačných a dizajnových dôvodov okrúhly drevený podstavec. Nemožno ich prevádzkovať s energeticky úsporným zdrojom.

Bez ohľadu na parametre soľnej lampy si môžete byť istí, že robíte niečo navyše pre zdravie a harmóniu vás i bezprostredného okolia. Zďaleka nielen v zmysle, že príjemné doplnkové osvetlenie znižuje stres a navodzuje pohodu. Stačí si vybrať.

Čítané: 2809 x