Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Prečo do sauny nenosíme plavky?

Datum: 28.02.2022

Sauny predstavujú skvelý relaxačný prostriedok, ktorý využívajú ľudia na široké spektrum účelov.

Prečo do sauny nenosíme plavky?

Môžu mať pozitívny vplyv pri liečbe niektorých ochorení, ale rovnako poskytujú telu aj prirodzenú formu ako sa zbaviť toxických látok. Často sú však sauny súčasťou wellness zariadení, kde máte k dispozícii aj bazény, či iné atrakcie. To potom často vedie k tomu, že ľudia využívajú saunu aj s použitím plaviek. Prečo nie je vhodné chodiť do sauny v plavkách a aké sú nevýhody takéhoto spôsobu saunovania?

Plavky a ich materiál

Plavky predstavujú kus oblečenia tvorený predovšetkým zo syntetických vlákien. Tieto vlákna totiž rýchlo uschnú a sú dostatočne odolné voči chlóru, či inej bazénovej chémii. Vďaka tomu majú plavky pomerne dlhú životnosť aj pri pravidelnom užívaní. No samozrejme s ich použitím prichádza aj mnoho nevýhod – tieto materiály sú často farbené, či inak upravované pre dosiahnutie požadovaného vzhľadu. Farbenie pritom má negatívny dopad nielen na životné prostredie, ale často takéto syntetické farbivá nepôsobia ideálne aj na našu pokožku.

Podľa článku Toxicity of Synthetic Fibres & Health od autorov Singh a Bhalla rozlišujeme syntetické vlákna ako polyester, spandex, nylón, či akryl. Pri výrobe takýchto vlákien sa používa množstvo toxických chemikálií. V prípade bikín je vplyv o to nepríjemnejší, že sa dotýkajú priamo našej pokožky a intímnych partií. Rovnako existuje nespočetné množstvo štúdií, ktoré poukazujú na negatívny vplyv syntetických vlákien na životné prostredie prostredníctvom vylučovania mikroplastov.

Ak chcete, aby ste plavky bezpečne používali, určite siahajte po kvalitných modeloch z kvalitných materiálov. Vedecká komunita odporúča množstvo spôsobov na využitie prírodných farbív, ktoré nie sú pre naše telo a životné prostredie nadmerne škodlivé – viac si môžete prečítať napríklad v článku Environmentally friendly dyeing of synthetic fibres and textile accessories uverejnenom v časopise International Journal od Clothing Science and Technology. Vyberajte si málo agresívne farby, ktoré si nevyžadujú prídavok veľkého množstva chemických farbív.

Prečo nie je dobré ísť do sauny v plavkách?

Ak si vyberiete kvalitné plavky, určite minimalizujete riziko akéhokoľvek styku s chemikáliami. Pri bežnom používaní sa totiž chemikálie z látky nadmerne neuvoľňujú a taktiež aj praním sa ich množstvo redukuje. Infrasauny, či fínske sauny môžu však prostredníctvom pôsobenia vysokej teploty znásobiť množstvo uvoľňujúcich sa nebezpečných toxických chemikálií. Ak sa teda už pre saunu rozhodnete, určite je lepšie plavky odložiť.

Z vedeckého hľadiska sa pri vysokej teplote môžu zo syntetických vlákien uvoľňovať mikroplasty, z ktorých niektoré majú karcinogénne, či mutagénne účinky. Takýmto vplyvom syntetických vlákien sa zaoberá napríklad štúdia Microplastics in air: Are we breathing it? Uverejnená v časopise Current Opinion in Environmental Science & Health. Zvýšenie teploty pritom môže napríklad podľa článku Microfiber release from different fabrics during washing podporiť vylučovanie mikroplastov. Fínske sauny pritom využívajú teploty 85 až 110°C, parné sauny nad 60°C a infrasauny okolo 40 až 60°C. Domáce sauny si môžete regulovať podľa vašich predstáv.

Pokiaľ máte problém chodiť do sauny bez plaviek riešením môže byť domáca sauna – či už zvolíte vybudovanie sauny vo vonkajšom priestore alebo v interiéri. Infrasauny a fínske sauny prinášajú nášmu organizmu množstvo pozitívnych účinkov, treba si ale naozaj dávať pozor na použitie plaviek pri saunovaní, aby sme zdravotné benefity neznehodnotili a neohrozili tak seba, ale aj ostatných používateľov sauny.

 

Čítané: 3122 x