Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Ako sa zbaviť stresu a dosiahnuť vnútorný pokoj

Datum: 15.03.2022

Žijeme v dobe plnej moderných výdobytkov a neustálych technologických inovácií. Paradoxne však nám to neprináša uľahčenie bežného života, ale každodenný stres a úzkosť. Otázka nachádzania vnútorného pokoja je preto čoraz naliehavejšia. O tom, ako ho dosiahnuť a zbaviť sa stresu, si povieme v našom článku.

Ako sa zbaviť stresu a dosiahnuť vnútorný pokoj

Vplyv stresu na ľudský organizmus

Vo všeobecnosti môžeme stres definovať ako reakciu tela na akúkoľvek zmenu, ktorá si vyžaduje okamžité prispôsobenie alebo nápravu. Telo reaguje na tieto zmeny fyzickými, mentálnymi i emocionálnymi reakciami. Nie zriedka je sprievodným javom stresu aj duševná nerovnováha, napríklad v podobe úzkosti alebo depresie.

Pochopiteľne, príznaky stresu môžu mať aj vážnejší vplyv na naše zdravie. Napríklad nečakane začnete trpieť bolesťami hlavy, nespavosťou či chronickou únavou. Často za tým hľadáme nejakú fyzickú chorobu, no skutočným vinníkom môže byť práve stres a choroby zo stresu.

Dokonca stres môže ovplyvniť nielen telo, ale aj naše pocity, myšlienky a spoločenské chovanie. A to má vplyv nielen na nás samotných, ale aj na našich blízkych.

Fyzické prejavy a následky stresu

Neriešený stres môže prispieť k mnohým vážnym zdravotným problémom, ako sú napríklad vysoký krvný tlak, ochorenie srdca, obezita, cukrovka a mnohé iné. Je preto dôležité včas rozpoznať skryté príznaky stresu, aby sme sa tak proti nemu mohli rýchlo a účinne brániť.

Rovnako kvôli zvýšeným energetickým nárokom tela stres zvyšuje aj hladinu glukózy v krvi. Z toho dôvodu môže dlhodobý stres vyvolať aj vznik diabetes 2. typu. Navyše hromadenie hormónov, zvýšený tep a zrýchlené dýchanie môže mať negatívny vplyv aj na tráviaci systém. Zdravotné problémy sa v tomto smere prejavujú pocitom pálenia záhy, refluxom a rizikom vzniku žalúdočných vredov.

Ľudský organizmus sa počas stresu mení nasledovným spôsobom:

  • Zrýchľuje sa dýchanie - závrate, problémy s dýchaním, prerývané dýchanie.
  • Zvyšuje sa krvný tlak a tep - závrate, bolesti hlavy, chladné a spotené dlane.
  • Klesá imunitná aktivita - náchylnosť ku chorobám, únava a vyčerpanie.
  • Tráviaci systém sa spomaľuje - prírastok hmotnosti, poruchy príjmu potravy, zápcha, hnačka.
  • Svaly sa sťahujú a napínajú - bolesti svalov, chvenie, trasenie končatín, mykanie svalov.
  • Zvyšuje sa stav bdelosti - problémy so spánkom.

Vedeli ste, že…

… stres sa stáva ešte viac škodlivejším, pokiaľ užívate tabak, alkohol a drogy? Tieto látky majú tendenciu udržiavať telo v stresovom stave a spôsobovať celý rad ďalších zdravotných problémov.

Ako sa zbaviť stresu?

Problematika ako sa zbaviť stresu je veľmi individuálna. Každý máme iné telo a na každého zaberie niečo iné. Prinášame vám ale zopár univerzálnych tipov, ktoré sú proti stresu najúčinnejšie.

Športová aktivita

Stres efektívne potlačí aspoň 30 minút cvičenia, a to minimálne 2 až 3-krát v týždni. Pomôže vám to uvoľniť fyzické a duševné napätie - počas cvičenia sa do krvného obehu vyplavujú endorfíny (nazývané aj ako hormón šťastia). S cvičením to ale nepreháňajte. Menej je niekedy viac, hlavne ak so športovou aktivitou ešte iba začínate.

Kreatívna činnosť a hobby

Pomôže všetko, čo odstráni nepríjemné myšlienky ohľadom problémov v práci či v osobnom živote. Napríklad relaxačné maľovanie, kreslenie, písanie, čítanie obľúbenej knihy, fotenie, vyšívanie alebo manuálna práca. Napríklad práca s drevom, hlinou alebo na záhrade.

Objavovať krásy prírody a pestovať priateľstvá

Len máločo tak uvoľní myseľ ako hoci len krátka prechádzka do prírody. Napríklad do lesa, do hôr, alebo hoci len za mesto na kopec pokochať sa výhľadmi. Najlepšie ak podniknete výlet s rodinou, alebo priateľmi, prípadne aspoň so psíkom.

Pochopiteľne, najväčším stresom a bolesťou v ľudskom živote je strata blízkeho človeka. Preto je životne dôležité pestovať priateľstvá a udržiavať staré a vytvárať nové sociálne kontakty. Jednoducho byť oporou jeden pre druhého a v prípade ťažkých životných situácií si vzájomne pomáhať.

Relaxácia a meditovanie

Relaxácia tela a mysle meditovaním pomáha uvoľňovať svalové napätie. Tiež pomáha sústrediť sa na konkrétnu situáciu alebo úlohu a regeneruje sily po namáhavej duševnej činnosti. V kombinácii so zlepšením spánku tak účinne zabraňuje rozvoju negatívnych vplyvov stresu. Stačí vám pravidelne meditovať aspoň  1 − 2x denne, a to 10 až 15 minút. Dôležité je pritom vylúčiť rušivé vplyvy okolia a dopriať si pohodlnú pozíciu.

Upokojujúce bylinky a prípravky

Prvou pomocou proti stresu je zmena životosprávy a podpora organizmu dodaním prospešných látok, ktoré vrátia organizmus do rovnováhy a potlačia negatívne vplyvy stresu. Prinášame vám prehľad tých najúčinnejších.

Ashwagandha

Táto rastlina je často známa aj ako indický ženšen. Pochádza zo subtropických oblastí Afriky a Indie. Ashwagandha účinky sú veľmi komplexné a stali sa základom ľudovej a tradičnej medicíny.

Skúsenosti s Ashwagandhou  sú veľmi pozitívne pričom rastlina pomáha najmä pri upevnení mentálneho zdravia, pôsobí proti úzkosti, podporuje mozgovú činnosť, zlepšuje pamäť a pomáha pri nespavosti. Rovnako má antioxidačné účinky, spomaľuje predčasné starnutie a zlepšuje imunitu.

Kórejský ženšen

Pravý kórejský ženšen (niekedy na Slovensku označovaný aj ako všehoj ázijský) rastie prirodzene v horských oblastiach severovýchodnej Číny a na Kórejskom polostrove. Prispieva k rovnováhe organizmu po duševnej i po fyzickej stránke.

V súvislosti so stresom podporuje správne fungovanie imunitného systému, vplýva na mozgovú činnosť a psychiku a pomáha pri pocitoch únavy. Rovnako je prospešný pri problémoch s erektilnou dysfunkciou a pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi, čo ocenia najmä cukrovkári.

Mučenka extrakt

Mučenka bylina je často používanou rastlinou v tradičnej medicíne. Pri strese má všeobecný uvoľňujúci účinok, zmierňuje úzkosť a psychické napätie. Rovnako pomáha pri problémoch so spánkom, znižuje vysoký krvný tlak, harmonizuje srdcový tep, uvoľňuje hladké svalstvo a odstraňuje bolesť.

Medovka lekárska

Medovka lekárska je trváca bylina so štvorhrannou, rozkonárenou stonkou vysokou až 100 cm a s charakteristickou citrónovou vôňou. Posilňuje nervovú sústavu, pomáha pri bolestiach hlavy, odstraňuje nespavosť, spomaľuje dýchanie, znižuje krvný tlak, pomáha pri závratoch, stimuluje trávenie a podporuje chuť do jedla.

Prirodzene, účinky Medovky lekárskej, tak ako u väčšiny bylín, podporíte pravidelným užívaním.

Glycín

Glycín je jednou z troch aminokyselín, ktoré sú esenciálne na tvorbu glutatiónu v tele - silného antioxidantu. Pomáha tak chrániť bunky pred oxidačnými účinkami voľných radikálov, čo má veľký význam v prevencii onkologických ochorení. Glycín tiež zvyšuje kvalitu spánku, pomáha udržiavať zdravú funkciu centrálneho nervového systému, poskytuje ochranu pred srdcovými ochoreniami, chráni pečeň a znižuje riziko vzniku cukrovky 2. Typu, podporuje relaxáciu a normálnu funkciu svalov.

Valeriána lekárska (kozlík lekársky)

Rastlina pochádza z Európy a už naši dávni predkovia poznali jej blahodárne účinky na ľudský organizmus. Považovali ju za všeliek. V prvom rade výrazne skracuje dobu zaspávania a pomáha pri poruchách spánku. Zároveň pôsobí upokojujúco na centrálny nervový systém a uvoľňuje svalové napätie či kŕče. Rovnako má antioxidačné účinky, odstraňuje úzkosť, pomáha pri depresii a upokojuje podráždený žalúdok.

Hericium

Známy aj ako Koralovec ježovitý (parazitická huba) je pevnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Huba koralovec pôsobí priaznivo pri problémoch nervového systému, regeneruje nervy, zlepšuje trávenie, pomáha pri únave a nespavosti, odstraňuje nespavosť a podporuje imunitu.

Záver

Stres ide ruka v ruke s rozvojom modernej spoločnosti, pričom ho mnohí podceňujú. Pritom stojí za mnohými chorobami duševného i fyzického charakteru. Stresu sa však môžeme efektívne zbaviť doplnkami výživy na rastlinnej báze, športovaním, meditáciou či pravidelnými vychádzkami do prírody.

Všetky doporučené výživové doplnky nájdete na stránke www.vitaherbals.sk

 

 

 

 

 

 

Čítané: 4447 x