Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Majú multivitamíny skutočne prínos pre naše zdravie? Prekvapivá pravda

Datum: 21.04.2022

V súčasnosti sme si už zvykli na rôzne multivitamínové doplnky. V tomto smere veľký rozmach nastal najmä v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Majú multivitamíny skutočne prínos pre naše zdravie

Predstavujú však tieto doplnky výživy aj skutočný prínos pre naše zdravie, alebo ide len o nafúknutú bublinu? Povieme si o tom v našom článku.

Kedy siahnuť po multivitamínoch?

Dostatočne pestrá a nutrične vyvážená strava by za normálnych okolností mala väčšinou stačiť. Výnimkou sú ale rôzne situácie, kde je po zdravotnej stránke ideálne zvážiť užívanie multivitamínov.

Napríklad tehotné ženy by si mali dať pozor na dostatočný príjem kyseliny listovej (vitamín skupiny B). Bežná strava v tomto prípade zvyčajne nestačí, pretože nie vždy spĺňa nutričné kritériá. A to je v tehotenstve zvlášť dôležité.

Ďalším príkladom sú starší ľudia, pretože s vekom sa vstrebávanie základných živín z potravy stáva čoraz obtiažnejšie. Multivitamíny sa vám tiež hodia v období krátko po prekonanej chorobe. A v neposlednom rade je tu ešte multivitamín pre deti, u ktorých je zvlášť dôležité dopĺňať najmä vitamíny A, C a D (každý deň).

Pochopiteľne, multivitamíny nie sú iba o vitamínoch. Poznáme napríklad aj multivitamín s minerálmi, ako aj s ďalšími zdraviu prospešnými látkami. Z nich najdôležitejšie sú najmä zelené potraviny (špenát…), bylinky (spirulina, chlorella, list lucerny, chaluha…), omega mastné kyseliny, tráviace enzýmy (amyláza, lipáza…) a silné antioxidanty (lykopén…).

Multivitamínové prípravky sú preto ideálnym prostriedkom na doplnenie chýbajúcich zložiek potravy na to, aby váš organizmus pracoval správne. A to presne na mieru, treba si len vybrať ten správny multivitamínový prípravok. Najlepšie, ak vám ho odporučí a schváli lekár. Multivitamíny ocenia aj športovci, ktorí vďaka zvýšenej športovej aktivite majú vyšší výdaj hlavne minerálov a celkovo im metabolizmus pracuje rýchlejšie.

TIP

V súvislosti s užívaním multivitamínu s minerálmi sa čoraz vyhľadávanejšími prípravkami stávajú tie s označením ConcenTrace®. Predstavujú čisto prírodný minerálny koncentrát, ktorý sa vyrába pomocou patentovaného procesu odparovania. Obsahuje prirodzene sa vyskytujúce iónové stopové minerály z veľkého soľného jazera v Utahu.

Aké majú multivitamíny zdravotné benefity?

Multivitamínové doplnky výživy majú množstvo zdravotných benefitov. Prirodzene, je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené na obale výrobku a dať si pozor na to, aby multivitamínový produkt neinteragoval s predpísanými liekmi.

Najdôležitejšie zdravotné benefity multivitamínov môžeme zhrnúť do nasledovných bodov:

  • Posilnenie imunity - vitamín C, vitamín E a vitamín D. Vitamín C a vitamín E sú dokonca dôležité antioxidanty, ktoré pomáhajú pri alergiách a pri prevencii nádorových ochorení.
  • Zvýšenie životnej energie - problémom môže byť najmä nevyvážená strava a nedostatočná nutričná hodnota bežnej stravy. Prejaví sa to v podobe letargie a celkovej slabosti. Pravidelné užívanie multivitamínov vám však dokáže vrátiť životný elán a energiu.
  • Podpora srdcovo-cievneho aparátu - pravidelné užívanie multivitamínov pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. V tomto smere sú dôležité hlavne vitamíny B1, B2, B6, K1 a niacín.
  • Zlepšenie zraku - prostredníctvom známeho vitamínu A. Ten zlepšuje celkový stav zraku a obmedzuje degenerovanie makuly. Multivitamíny tiež znižujú riziko vzniku katarakty.
  • Spevnenie svalstva - ochabnutie svalstva majú na svedomí hlavne voľné radikály. S tým si však dokážu poradiť multivitamíny s antioxidantmi.
  • Prevencia onkologických ochorení - pravidelné užívanie multivitamínov dokáže znížiť riziko vzniku všetkých typov rakoviny. A to práve vďaka obsahu už zmienených antioxidantov.
  • Zlepšenie funkcií mozgu - v tomto sú dôležité najmä omega-3 mastné kyseliny a niektoré vitamíny (hlavne vitamín B12). Tiež bylinné doplnky ako Ginkgo Biloba.
  • Zníženie stresu - najdôležitejší je hlavne vitamín B, ktorý stimuluje nervový systém, aby produkoval viac antistresových hormónov.
  • Zlepšenie stavu vlasov a pokožky - a to prostredníctvom vitamínu E a vitamínu C, ktoré sú okrem iného dôležité aj v zadržiavaní prírodného oleja v pokožke (zabraňujú jej vysušovaniu). Zdravý rast vlasov zase podporíte vitamínmi B, C a E. Samozrejme, esenciálne sú v tomto smere aj niektoré minerály a selén.

Vedeli ste, že…

… napriek tomu, že vysoké dávky niektorých vitamínov a minerálov sú pre väčšinu ľudí prijateľné, vysoké množstvá už môžu byť pre niekoho škodlivé?

Ako si vybrať multivitamín?

Inovácie a neustále zlepšovanie výrobného procesu sa prirodzene týkajú aj farmaceutického priemyslu, multivitamínové doplnky výživy nevynímajúc. V súčasnosti sa tak do popredia dostávajú rôzne patentované multivitamínové zmesi (zmes ingrediencií a prísad, ktorá nesie určitý názov).

Napríklad eshop Vitaherbals.sk má vo svojej ponuke hneď niekoľko takýchto patentovaných zmesí. Jednotlivé multivitamíny tak neponúkajú iba zmes vitamínov a minerálov, ale sú obohatené aj o ďalšie zdraviu prospešné látky - zelené potraviny, bylinky, tráviace enzýmy, antioxidanty, karotenoidy, tokotrienoly…

Dokonca ponúka aj špeciálne účinné formy, ktoré sa v iných multivitamínových doplnkoch výživy vyskytujú iba zriedka. Napríklad ide o selén, apigenín, bioaktívny kvercetínový fytozóm, kyselinu alfa-lipoovú…

Pamätajte, že multivitamíny môžete užívať v rozličných formách (kapsule, šumivé tablety, gélové kapsule a roztoky), ktoré sa líšia najmä svojou vstrebateľnosťou do organizmu. Najlepšiu vstrebateľnosť má prirodzene roztok, avšak cena je v tomto prípade najvyššia a niekedy môže byť problém aj s prepravou.

Rada na záver

Pri výbere konkrétneho multivitamínového prípravku tiež nezabudnite zvážiť zloženie výrobku, počet tabliet, dávkovanie, či pomer ceny a kvality. V tomto smere je tiež rozumné dať na overené značky a recenzie zákazníkov, prípadne na diskusné fóra na internete.

Všetky výživové doplnky nájdete na stránke www.vitaherbals.sk

 

 

 

Čítané: 3154 x