Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Čo sú hemoroidy, ako ich liečiť a aká je najlepšia prevencia?

Datum: 26.06.2022

Trápi vás bolesť, svrbenie alebo krvácanie pri stolici? Potom môžete mať hemoroidy, ktoré trápia veľa ľudí. I keď ide o veľmi chúlostivú záležitosť, mnohí ju podceňujú a liečbu hemeroidov neriešia. Tento stav treba podchytiť, aby sa ešte viac nezhoršil. Ako vznikajú, ako ich liečiť a ako im predchádzať?

Čo sú hemoroidy

Čo sú to hemoroidy?

Hemoroidy, nazývané aj zlatá žila, patria medzi typické civilizačné ochorenia týkajúce sa žíl a najmä konečníka. Vo väčšine prípadov postihujú nielen staršie osoby, ale aj mladšie vekové skupiny a tehotné ženy. Hemoroidy vznikajú rozšírením žíl v oblasti dolnej časti konečníka a análneho otvoru. Na ich vzniku sa podieľajú poruchy vyprázdňovania, zápchy v dôsledku nesprávnej životosprávy, nedostatočný pitný režim, sedavé zamestnanie či nedostatok pohybu.

Podľa miesta, kde hemoroidy vznikajú, ich môžeme rozlíšiť na:

Vonkajšie

Vonkajšie hemoroidy sa nachádzajú predovšetkým na povrchu konečníka a v okolí análneho otvoru. Za normálneho stavu sú mäkké, vlhké, nekrvácajú a nebolia. Problémy s vonkajšími hemoroidmi môžu začať vtedy, ak dôjde k nahromadeniu zrazenej krvi, z ktorej vznikne bolestivý uzlík. Po prasknutí sa zvyčajne krvná zrazenina vstrebe, no zostane po nej kožný prívesok.

Vnútorné

Vnútorné hemoroidy sa naopak tvoria hlbšie vo vnútri konečníka. Typickým príznakom je krvácanie pri odchode stolice. Spočiatku nemusia byť bolestivé. Bolesť sa objavuje v pokročilých štádiách a pri veľkých rozmeroch.

Rizikové faktory

Medzi časté príčiny hemoroidov patria:

  • dedičnosť
  • vek
  • tehotenstvo
  • životný štýl - sedavé zamestnanie,
  • nevhodná strava
  • obezita
  • malý príjem tekutín
  • hnačka alebo zápcha

Ako sa prejavujú hemoroidy

Hlavným prejavom hemoroidov je svrbenie a bolesť v oblasti konečníka najmä pri tvrdšej stolici. K ďalším prejavom môžu patriť:

  • opuchy
  • pocity vnútorného alebo vonkajšieho tlaku
  • hmatateľné hrčky
  • prípadné krvácanie

Možnosti liečby

Príznaky hemoroidov často pretrvávajú niekoľko dní a nie sú životu nebezpečné. Ak ich však spozorujete, treba ich riešiť a vyliečiť už v počiatočnom štádiu. Odporúčame navštíviť lekára, ktorý zhodnotí problémy, vykoná vyšetrenie a následne, podľa stupňa ochorenia, zvolí liečbu. K liečbe hemoroidov patria:

Sedacie kúpele

Na začiatok vzniku hemoroidov sa odporúča prevádzkovať sedacie kúpele, napríklad v odvare z dubovej kôry alebo rumančeka, ktorý má protizápalový a sťahujúci účinok.

Masti, krémy a gély

  • Pomáhajú uľaviť pri bolestiach a zmierniť príznaky
  • Používajú sa najmä pri vonkajších hemoroidoch

Na zmiernenie lokálnych prejavov môžete použiť účinné gély a krémy, ktoré obsahujú výťažky z liečivých bylín, ktoré tak zlepšujú funkciu ciev v konečníku a majú protizápalový účinok.

Lieky

Liečba liekmi a tabletami je zväčša dlhodobá. Jej cieľom je vyživiť namáhané a oslabené cievy, zabrániť krvácaniu, opuchom a zápalom v oblasti konečníka.

Hemoroidy je možné odstrániť aj chirurgicky a rôznymi ambulantnými zákrokmi.

Vo väčšine prípadov postačí úprava životosprávy, zvýšený pitný režim, strava bohatá na vlákninu a obmedzenie sladkých jedál.

Tip: Viete čím nahradiť cukor?

5 tipov ako predchádzať hemoroidom

Hemoroidom je najlepšie predchádzať a na prevenciu využiť čo najviac opatrení:

1. Konzumujte jedlá s vysokým obsahom vlákniny

Strava bohatá na vlákninu, ako zelenina, ovocie, celozrnné výrobky alebo orechy, sú skvelou prevenciou zápchy a tvrdej stolice. Problémom s hemoroidmi pomáha zmierniť aj užívanie probiotík, ktoré podporujú pohyby čriev. Obmedziť by ste mali sladké, slané a mastné potraviny ako aj príjem alkoholu.

2. Dodržiavajte pitný režim

Dostatočný príjem tekutín môže zriediť a zmäkčiť stolicu a tým uľahčiť vyprázdňovanie. Dbajte na to, aby ste denne vypili aspoň 1,5 litra tekutín. Najvhodnejšie sú bylinkové čaje, polievky so znížením obsahom tuku a nevhodné sú naopak kofeínové nápoje a alkohol.

3. Nezadržiavajte stolicu

Akonáhle pocítite nutkanie ísť na veľkú potrebu, choďte na záchod a nesnažte sa ju zadržiavať a ani odďaľovať. Čím dlhšie budete čakať, tým viac môže stolica vyschnúť, stvrdnúť a bude ťažšie dostať ju von.

4. Dbajte na dostatok pohybu

Pravidelný pohyb určite nezanedbávajte. Obmedziť treba dlhodobé státie a príliš dlhé sedenie bez prestávky. Pravidelný pohyb už aj v podobe chôdze a behu napomáha k zlepšenie stavu žíl.

Tip: Viete ako si udržať zdravé kĺby a zvýšiť ich pohyblivosť?

5. Nezanedbávajte hygienu

Aj dostatočná hygiena môže výrazne pomôcť predchádzať vzniku zápalov. Obmedzte používanie parfumovaných toaletných papierov a na čistenie análneho otvoru používajte radšej biely toaletný papier či vlhčené obrúsky.

Ak aj napriek prevencii dôjde k vzniku hemoroidom, určite zájdite za lekárom. Vo väčšine prípadov sa jednoduchými režimovými opatreniami spolu s podpornými prípravkami dajú hemoroidy dostať pod kontrolu. Dôležité je ich včas podchytiť.

 

Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk

Čítané: 3316 x