Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ľadová sprcha pri tropických teplotách neochladí

Datum: 20.07.2022

Skoro každý sa teší na leto. Dlhé dni, kúpanie pri vode, zmrzlina na každom rohu... Tieto predstavy sa však len zriedkakedy stanú na celé leto realitou. Namiesto toho bojujeme s neznesiteľnou horúčavou, prepálenými ulicami a únavou. Pozor ale na ľadovú sprchu!

Ľadová sprcha pri tropických teplotách neochladí

Aké skupiny sú najzraniteľnejšie?

Horúčava najviac namáha organizmus ľudí, trpiacich chorobami, ďalej seniorov a deti. Tieto skupiny by sa preto mali chrániť najintenzívnejšie. Pre starších ľudí nemusí byť jednoduché predstaviť si, aká ničivá môže horúčava pre ich organizmus byť, preto by sme ich na extrémne teploty mali upozorniť.

Problémy však môžu mať aj osoby s výraznou nadváhou. Tie by sa vonku na priamom slnečnom svetle ideálne vôbec nemali zdržiavať a mali by tiež obmedziť dopravu verejnými dopravnými prostriedkami, ktoré nie sú klimatizované.

Preferujte vlažné

A ako sa teda rýchlo a spoľahlivo ochladiť, keď nás horúčava neúprosne sužuje aj doma? Jednou z najobľúbenejších metód mnohých ľudí je sprchovanie sa ľadovou vodou. Konečný efekt je však v tomto prípade presne opačný. Ľadová voda totiž zúži cievy, telo utrpí teplotný šok a človek sa tak behom chvíle potí znova, a ešte viac. Kvôli stiahnutým cievam sa organizmus nemôže ochladzovať, a navyše musí vynaložiť veľa energie, aby telesnú teplotu uviedol späť do rovnováhy.

Ideálna je vaňa, napustená vlažnou vodou (teda medzi 25 až 28 stupňami), pretože práve vtedy sa otvárajú póry na našej pokožke. To umožní rýchlejšie odparovanie potu, a teda ochladenie organizmu. Ak chcete dopad vody na svoje telo maximalizovať, po kúpeli sa neutierajte a nechajte ju, aby sa vsiakla do pokožky. V neposlednom rade je dôležité obmedziť používanie gélov a mydiel, pretože zbytočne vysušujú.

Úspornejšie alternatívy

Vaňa do kúpeľne spravidla predstavuje tú najvyhľadávanejšiu oázu počas horúcich dní. Je však jasné, že jej napúšťanie niekoľkokrát denne nepatrí medzi príliš ekologické aktivity.  Múdrou alternatívou je preto polievanie paží. Vykonáva sa jednoduchšie, vyžaduje krátku prípravu, a napriek tomu zaistí dostatočné schladenie. Navlhčenou handričkou si zas môžete utierať tvár a do vedra so studenou vodou namočiť nohy. Ideálnym kompromisom je napríklad dvakrát denne kúpeľ v napustenej vani, prekladaný spomínanými tipmi.

Vyvarujte sa teplotným zmenám

Teplotný šok nemusí zaviniť iba ľadová voda. To isté sa môže stať aj pri rýchlom prechode medzi klimatizovanými a horúcimi priestormi. Či už ide o auto, kanceláriu alebo napríklad obchodné centrum, snažte sa rýchlym zmenám teplôt vyhýbať. Pre organizmus predstavuje prechod z klimatizovanej kancelárie na rozpálenú ulicu obrovskú záťaž. Všeobecne býva odporúčané neprekračovať teplotný rozdiel zhruba 5 °C. Voľte preto radšej pomalý prechod a dajte tak svojmu telu čas sa prispôsobiť.

Čítané: 3020 x