Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aké bio šťavy sa oplatí mať v kuchyni? Vsaďte na zdravie

Datum: 28.07.2022

Správny príjem živín a vitamínov je zásadným faktorom ovplyvňujúcim fyzické i duševné zdravie človeka. A keďže primárnym zdrojom týchto látok je strava, mali by sme dbať na jej pestrosť a vyváženosť.

Aké bio šťavy sa oplatí mať v kuchyni? Vsaďte na zdravie

Držať sa zdravého jedálnička ale nie je vždy jednoduché. Aj preto je dobé osvojiť si niektoré návyky. Jedným z nich môže byť aj pitie organických štiav. Bio šťavy z rôznych bobúľ sa môžu stať chutným rituálom, ktorý bude prospievať celkovej pohode vášho organizmu. Po akých šťavách siahnuť a v čom sú pre zdravie človeka také prospešné?

Arónia

Prvým tipom je šťava z arónie, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov. Plody arónie sa vo všeobecnosti považujú za vitamínovú bombu. Okrem spomínaného vitamínu C totiž obsahujú aj vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9 či P.

Vďaka veľkému množstvu antioxidantov priaznivo pôsobia proti oxidačnému stresu. Okrem toho bojujú aj proti nepríjemnostiam spojenými s chorobami močových ciest a močového mechúra či žalúdočných ťažkostiam. Pravidelnou konzumáciou arónie môžete tiež znížiť riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. V neposlednom rade podporujú bobule arónie imunitný systém.

Rakytník

Menej známou, no rovnako zdraviu prospešnou je i šťava z rakytníka. Bobule rakytníka obsahujú vysoké množstvo vitamínu C či B1, B2, B6, B9, D, E, F, K, P a provitamín A. Ďalej to sú i minerálne látky a nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9.

Aj vďaka tomu je rakytníková šťava vhodná na prevenciu rakoviny alebo aterosklerózy. Priaznivo pôsobí pri  liečbe kardiovaskulárnych ochorení, reumatizmu a dny. Konzumácia rakytníka sa priaznivo odráža na trávení a fungovaní tráviaceho traktu.

Čučoriedka

Treťou v poradí je čučoriedková šťava bohatá na vitamíny A, E, C, B1, B2, B3, 5, B6, B7, B9 či minerálne látky ako vápnik, železo, jód, zinok, horčík a iné. Jej zaradením to jedálnička môžete znížiť riziko vzniku rakoviny. Čučoriedky tiež priaznivo pôsobia pri zápaloch močových ciest a zmierňujú ich nepríjemné príznaky.

Vďaka šťave z čučoriedok môžete podporiť vaše trávenie či stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Nezáleží na tom, či organické šťavy z bobúľ budete konzumovať samostatne, alebo nimi obohatíte rôzne nápoje a jedlá. Dôležité je, aby ste na ich konzumáciu mysleli a dbali pravidelne. Odmenou vám bude fyzická i duševná pohoda.

Čítané: 2660 x