Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

7 benefitov, ktoré vám prináša rýchla chôdza

Datum: 19.09.2022

Dokonca aj malé deti vedia, že pohyb je pre ľudí prospešný. Nemusíte byť profesionálny športovec, nemusíte denne dvíhať železo vo fitness centre či behať desiatky kilometrov.

7 benefitov, ktoré vám prináša rýchla chôdza

Pre zdravie, imunitu a psychickú pohodu úplne stačí, keď sa občas svižnejšie prejdete. Chôdza je pre človeka prirodzený pohyb, ktorý prináša do života veľa benefitov.

1. Redukcia váhy

Svižnejšia chôdza je rovnako účinná ako behanie, ale bez zaťaženia kĺbov. Navyše pri chôdzi s priateľmi ani nepocítite, že športujete. Pozor však na to, že je nutné, aby ste vždy nosili vhodnú obuv. Ak sa vyberiete na prechádzku do lesa, nezabudnite na turistické topánky. V prípade nerovného terénu je turistická obuv ochranou pred pošmyknutím. Navyše pánska i dámska turistická obuv vyzerá naozaj skvele.

2. Posilnenie kardiovaskulárneho systému

Pri chôdzi sa zlepšuje cirkulácia krvi, čo vedie k lepšej kondícii srdca, znižovaniu tlaku a prevencii proti mozgovým príhodám. Podľa vedeckých štúdií stačí, aby ste sa prechádzali 30 minút denne a riziko mozgovej príhody sa zníži až o 20 %.

3. Zlepšenie stavu kostí

Ak chcete predísť osteoporóze, mali by ste vymeniť automobil za chôdzu. Nielenže predídete zníženiu hustoty kostí, ale v prípade už prepuknutého ochorenia, dokážete osteoporózu zastaviť.

4. Znižovanie hladiny stresu

Už po krátkej prechádzke sa vám zlepší nálada a znížite hladinu stresu. Svižnejšia chôdza vám v tele vyplaví hormóny šťastia. Po prechádzke sa budete cítiť nabití šťastím, a ak ste sa pred prechádzkou cítili unavení, načerpáte novú energiu.

5. Pre dlhý život

Milujete svoj život? Predĺžite si ho tým, že aspoň pol hodiny denne sa budete venovať chôdzi. Ľudia po 50-tke si môžu vďaka chôdzi predĺžiť život až o 35 %. Nebudete trpieť chorobami rovesníkov, ktorí sa namiesto pohybu celý deň váľajú pred televízorom.

6. Zvýšenie kvality spánku

Ľudia, ktorí sa denne prechádzajú, majú až o 30 % lepší spánok ako ľudia bez pohybu. Vďaka kvalitnému spánku sa budete cítiť sviežejšie a ľavou zadnou zvládnete všetky nástrahy v práci alebo v škole.

7. Skvelá imunita

Pri rýchlejšej chôdzi sa zväčšuje kapacita pľúc, čo znamená, že budete odolnejší voči nachladnutiu či chrípke. Pohyb na čerstvom vzduchu vás posilní pred pôsobením voľných radikálov, ktoré zapríčiňujú vznik nádorových ochorení.

 

Čítané: 2849 x