Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

8 potravín, ktoré sú výborným zdrojom omega-3

Datum: 19.10.2022

Pojem „tuky“ si v predchádzajúcich desaťročiach získal pozornosť ľudí, ktorí sa venujú zdraviu. Našťastie zmena vnímania viedla k jasnému rozlišovaniu medzi zdravými a nezdravými tukmi. Táto zmena postoja viedla k pridaniu potravín bohatých na zdravé tuky do našej každodennej stravy.

8 potravín, ktoré sú výborným zdrojom omega-3

Potraviny ako vlašské orechy, ľanové semienka, chia semienka, tučné ryby a sója sa stali súčasťou zdravej výživy. A, čo majú všetky spoločné? Omega-3 mastné kyseliny! Tento článok bude hovoriť o omega-3 mastných kyselinách a 8 najlepších potravinách, ktoré sú bohatým zdrojom týchto kyselín.

Čo je Omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny sú považované za „esenciálne“ mastné kyseliny, pretože telo si ich nedokáže samo vyrobiť. Preto sa musíme spoliehať na omega-3 potraviny v našej strave, aby sme dodali tieto mimoriadne prospešné tuky.

V skutočnosti existujú tri rôzne typy „omega-3“: kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina dokosahexaénová (DHA) a kyselina eikozapentaénová (EPA). Preferovanými zdrojmi sú DHA a EPA, druhy nachádzajúce sa v zdrojoch morských plodov, ako je losos a sardinky.

Na druhej strane ALA sa nachádza v niektorých rastlinných potravinách, ako aj vo vysokokvalitných kusoch mäsa, ako je hovädzie mäso z trávy.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú vášmu zdraviu nasledujúcimi spôsobmi:

  • Znižujú krvný tlak
  • Zlepšujú zdravie srdca
  • Znižujú zápal
  • Znižujú riziko mŕtvice
  • Riadia artritídu
  • Pomáhajú pri depresii a demencii
  • Pomáhajú proti Alzheimerovej chorobe

Losos

Jednou z najzdravších potravín na svete je losos. Je bohatý na rôzne živiny vrátane bielkovín, horčíka, draslíka, vitamínov B a selénu. Považuje sa tiež za jeden z najlepších zdrojov omega 3 mastných kyselín. Losos má množstvo zdravotných výhod, znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, demencie a problémov duševného zdravia.

Konopné semienka

Konopné semienka prinášajú skvelú pomoc, pokiaľ ide o zabezpečenie príjmu všetkých omega-3, ktoré potrebujete, aby ste zostali zdraví. Len 3 polievkové lyžice obsahujú 2 600 miligramov mastných kyselín, čo sa rovná viac, ako potrebuje dospelý človek za deň. 

Ľanové semená

Tieto malé hnedé semená kosoštvorcového tvaru sú považované za novú superpotravinu. Ľudia, ktorí sú na programe na chudnutie, ich zvyčajne konzumujú. Ľanové semienka sú najbohatším zdrojom omega 3 mastných kyselín, v skutočnosti sa ich olej používa ako doplnok omega 3. Tieto semená sú tiež bohaté na mnoho ďalších živín, ako je horčík, vláknina, vitamín E, mangán, fosfor, selén a bielkoviny.

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú vysoko výživné orechy, ktoré sú bohaté na vlákninu, meď, mangán a vitamín E. Sú veľmi prospešné pre vaše zdravie. Sú bohaté na antioxidanty a znižujú zápal. Tiež objahujú veľké množstvo omega.

Makrela

Makrela je ďalší populárny druh rýb, ktorý je vysoko bohatý na živiny. Sú bohaté na vitamín B12, selén a sú veľmi prospešné pre zdravie pokožky. Okrem toho sú tiež bohaté na omega-3.

Avokádo

Avokádo si v priebehu rokov získalo obrovskú popularitu. Sú známe svojim vysokým obsahom tuku a sú dobrým zdrojom zdravých tukov, najmä omega-3 mastných kyselín. Avokádo má vysoký obsah bielkovín, vlákniny, vitamínu B5, draslíka, fosforu, horčíka, železa a vitamínu K. Pomáha zlepšovať zdravie srdca, trávenie a znižuje poškodenie buniek.

Morské riasy

Morské riasy sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín. Morské riasy a spirulina sú riasy, ktoré pomáhajú pri cukrovke, chudnutí, zdraví srdca a čriev.

Chia semená

Chia semienka sú mimoriadne všestranným a chutným spôsobom, ako zvýšiť spotrebu omega-3 mastných kyselín. Asi 75 percent obsahu tuku v chia semienkach pochádza z omega-3 mastných kyselín a ďalších 20 percent pochádza z omega-6 mastných kyselín. 

Čítané: 3007 x