Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Beh počas zimy. Tipy, ako behať aj v tuhých mrazoch

Datum: 04.12.2022

Niektorí bežci s behaním seknú s prvými zimnými dňami. Obávajú sa chladu, ochorenia a zranení na klzkom povrchu. Je škoda, že šport, ktorý milujete v lete, odstavíte na zimu.

Beh počas zimy

Behať môžete pokojne aj počas najtuhších mrazov. Samozrejme, že musíte dodržiavať isté pravidlá a obliecť sa tak, aby ste nenachladli.

Príliš teplé oblečenie nie je dobrá voľba

Všetkého veľa škodí. Dokonca aj veľa oblečenia počas behu v mrazoch. Na zimné behanie sa oblečte tak, aby ste sa pri behu príliš nespotili. Znamená to, že k vonkajšej teplote si prirátajte približne 8 až 10 stupňov a podľa tohto pravidla sa oblečte. Prakticky môžete nosiť to, čo na jar a na jeseň s malým doplnkom. Týmto doplnkom je termoprádlo, ktoré dobre hreje a dobre vstrebáva vlhkosť. Možno sa zasmejete, ale odporúčame nosiť aj ľadvinový pás. Ochráni na chlad náchylné obličky a spevní bedrovú oblasť. Keďže v zime často prší alebo sneží, nezabudnite na to, aby vrchná časť oblečenie bola nepremokavá a odolávala vetru. Na behanie počas zimy sú určené legíny so zateplenou vnútornou časťou. Veľmi dôležité je chrániť chodidlá. Vyberte si bežecké topánky s členenou podošvou, ktorá bráni pošmyknutiu. Chráňte členky vyššími teplými ponožkami alebo podkolienkami. Nezabudnite ani na ochranu hlavy. Najlepšou voľbou je kukla.

Tipy, ako behať počas zimy

Zahriatie

V teplom počasí môžete klusať prakticky ihneď po vyjdení z domu. V zime musíte najskôr telo zahriať v interiéri. Nezabudnite sa popreťahovať a pár minúť behať na mieste. K behu môžete zapojiť boxovanie. Vonku niekoľko minút bežte miernym tempom a pomaly pridávajte rýchlosť. Po behaní sa veľmi nezdržujte a vráťte sa čo najskôr domov.

Pozor na ľad

Najväčšie nebezpečenstvo v zime na vás číha vo forme ľadu. Ten môže byť ukrytý pod prašanom alebo ho nie je v šere vidieť. Najlepšou radou je už spomínaná vhodná obuv. Členitá podošva by mala pošmyknutiu zabrániť. Poobzerajte sa po topánkach, ktoré sú označené ako trailové. Bežecké topánky do každého terénu kúpite na stránkach inSPORTline. Ak ste si istí, že terén, po ktorom pobežíte je kompletne zasnežený, nasuňte si na tenisky nesmeky. Nesmeky obuv zafixujú a hroty sú zárukou, že vás neprekvapí klzký povrch.

Pozor na dážď

Druhým nepriateľom zimného bežca je dážď. Ten v spojení s nízkymi teplotami dokáže narobiť problémy aj skúsenému bežcovi. Možno si myslíte, že nepremokavá bunda stačí. Ale čo chodidlá? Bežecké topánky na zimné behanie musia disponovať membránou. Najlepšie takou, ktorá je vodovzdorná. Membrána sa postará, aby vlhkosť neprenikla dnu do topánky a zároveň sa chodidlá nepotili.

 

Čítané: 3003 x