Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Trénovaním rovnováhy proti bolestiam chrbtice

Datum: 27.12.2022

Bolí vás chrbát? Nemusíte ihneď siahnuť po tabletkách. Skúste proti bolestiam bojovať cvičením. Pri silnejšej bolesti oslovte terapeuta.

Trénovaním rovnováhy proti bolestiam chrbtice

Ak sa u vás prejavujú bolesti len občas, venujte sa trénovaniu rovnováhy. Nielenže sa zabavíte, ale tiež posilníte chrbtové svalstvo. Chrbát bude odolnejší, pevnejší a bolesti nebudú mať šancu. Ako sa rovnováha trénuje a aké pomôcky je možné pri tréningu použiť?

Prečo je tréning rovnováhy dôležitý

Väčšina dospelých ľudí si myslí, že dokážu rovnováhu udržať dokonale. Na zem pri pošmyknutí možno nepadnete, ale to nie je znak, že vaše svaly fungujú na sto percent. Rovnováhu sa musia naučiť ovládať deti a mali by ju precvičovať aj dospelí. Vekom sa totiž naša schopnosť udržať stabilitu zoslabuje. Cvičenie rovnováhy sa dá realizovať doma alebo v centrách, kde ich nájdete pod názvom balančný tréning. Vedeli ste, že pri trénovaní balansu sa do cvičenia zapájajú kompletne všetky svaly hlbokého koordinačného systému? Znamená to, že sa zlepší nielen vaša rovnováha, ale tiež držanie tela. Ak sa rozhodnete precvičovať rovnováhu doma, zo začiatku stačí vymeniť stoličku za fit loptu. Práve fit lopta je jedinečná pomôcka pri cvikoch na trénovanie rovnováhy. 

Výhody tréningu rovnováhy

Obrovským benefitom tréningu rovnováhy je posilňovanie svalov chrbta. Pravidelným tréningom rovnováhy je možné odstrániť bolesti chrbtice a krčnej chrbtice. Cvičenie je tiež prevenciou proti daným bolestiam. Samozrejme, že ako pri každom cvičení, tak aj pri balančnom posilňujete a formujete postavu. 

Tieto pomôcky vám pri tréningu pomôžu

Balančná podložka

Balančná podložka pomáha precvičovať chrbtové svaly, svaly šije a panvové dno. Túto pomôcku je možné zapojiť do rôznych tréningov a vymyslieť stovky variácii cvikov.

Balančná doska

Menej známa je balančná doska, ktorá sa využíva hlavne na tréning vonku. Pri cvičení na balančnej doske sa zabavíte a pocítite pozitívne zmeny pohybového aparátu.

Fit lopta

Zo všetkých balančných pomôcok je fit lopta najznámejšia a najviac využívaná. Okrem cvičenia sa dá použiť ako náhrada stoličky.

Náš tip: Pomôcky na tréning rovnováhy zakúpite v internetovom obchode inSPORTline. Okrem športových pomôcok nájdete na stránkach tohto e-shopu veľa cenných rád pre cvičenie a zdravý životný štýl.

 

 

Čítané: 2863 x