Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Retinol a arganový olej v kozmetických produktoch

Datum: 10.02.2023

Retinol je čistá forma vitamínu A. Dôležitý vplyv má nie len na pleť, ale na celý organizmus.  Určite si pamätáte, že vám rodičia hovorili, nech jete veľa mrkvičky, aby ste dobre videli.

Retinol a arganový olej v kozmetických produktoch

Vitamín A je totiž nevyhnutný pre dobrý zrak. Okrem toho pozitívne ovplyvňuje vývoj buniek a ich kvalitu v slizniciach, kostiach a podporujte tvorbu krvi. Tiež má dobrý vplyv na reprodukčnú sústavu - je potrebný ako pre tvorbu spermií a vajíčok, tak pre správny vývoj plodu. Navyše bolo preukázané, že bráni niektorým typom nádorového bujnenia.

Retinol bráni starnutiu pleti vďaka tomu, že podporuje tvorbu kolagénu a elastínu v pleti, navyše podporuje obnovu buniek pokožky. Pri jeho pravidelnom používaní potom dochádza k zlepšeniu textúry pleti a spevnenie jej kontúr. Redukuje výskyt pigmentových škvŕn a pokožke zaisťuje dostatočnú hydratáciu. Často sa využíva proti akné, ktorého prejavy dokáže zmierniť. Avšak pozor, po jeho aplikácii je potrebné pleť chrániť krémom s ochranou pred slnečným žiarením.

Retinyl palmitát

V kozmetických prípravkoch sa väčšinou využíva skôr ester vitamínu A a kyseliny palmitovej, tzv. Retinyl palmitát, ktorý je výrazne stabilnejší. Retinyl palmitát je veľmi obľúbenou formou retinolu. Až pri aplikácii na pleť a následnom vstrebaní sa zmení v retinol.

Arganový olej – „marocké zlato“

Ako používať arganový olej na vlasy?

Existuje viacero možností, ako môžete arganovým olejom vyživovať svoje vlasy. Jedným z nich je použitie čistého arganového oleja, pomocou ktorého si spravíte „vlasovú masku.“ Tu je jednoduchý návod:

  • Do vlasov a pokožky v masírujte 8 až 10 kvapiek arganového oleja
  • Masírujte si vlasy približne 10 minút, až kým nebude pokrývať celé vlasy od korienkov až po konce
  • Zabaľte si vlasy do uteráka alebo do zábalu a nechajte pôsobiť na noc
  • Ráno si umyte vlasy ako zvyčajne

O niečo jednoduchšou možnosťou je zakúpiť si špeciálny prípravok na vlasy – šampón alebo kondicionér s výťažkom zo 100% arganového oleja. Ak máte suché a poškodené vlasy, asi nám dáte za pravdu, že mnoho obyčajných šampónov vám nerobí práve dobre. Práve z tohto dôvodu je skvelou voľbou šampón s arganovým olejom, ktorý má schopnosť zvlhčovať vlasy a udržuje ich po čistení hladké a lesklé.

Keďže arganový olej vyživuje vlasy, je skvelou zložkou aj vo vlasovom kondicionéri. Vďaka nemu je kondicionér ešte účinnejší a pozitívne pôsobí na poškodené a krehké vlasy. Molekuly arganového oleja sú menšie v porovnaní s inými olejmi, takže ľahšie preniknú do vlasov a lepšie ich zmäkčujú. Najlepšie účinky dosiahnete, ak budete kondicionér aj šampón kombinovať – vďaka nim sa vám podarí vrátiť vlasom ideálny a zdravý stav.

Prečo používať arganový olej? Toto je 5 najväčších benefitov pre vaše zdravie

  1. Spomaľuje starnutie pokožky

Arganový olej je známy svojimi hydratačnými schopnosťami a vyživovaním pokožky. Aj preto ho mnohí poznajú ako prírodný olej proti starnutiu. Pri pravidelnom používaní spevňuje pokožku a eliminuje vznik predčasných vrások. Jeho vplyv na starnutie pokožky bol potvrdený aj vedeckými štúdiami.

  1. Hydratuje pery

Trápia vás popraskané a suché pery? Arganový olej pôsobí ako prírodný zvlhčovač a kondicionér pre pery. Hydratuje ich a obnovuje ich prirodzenú vlhkosť. Na rozdiel od chemických prípravkov je ale 100 % prírodný a pre pery prirodzený. Stačí, ak ho budete cez noc nanášať na pery a uvidíte, ako krásne ich ošetrí.

  1. Pomáha liečiť kožné ochorenia

Arganový olej používali v Maroku po stáročia ako liek na rôzne kožné ochorenia. Dnes sa na tieto účely často používa aj v ostatných častiach sveta. Arganový olej má antioxidačné a protizápalové vlastnosti a dokáže ošetrovať kožné tkanivá. Pomôcť môže pri rôznych zápalových kožných ochoreniach, ekzémoch, dermatitíde či vyrážkam z akné.

  1. Podporuje zdravie a pevnosť vlasov

Arganový olej má blahodarné účinky aj na zdravie vašich vlasov. Pôsobí ako kondicionér a hĺbkovo ich hydratuje. Vďaka tomu pomáha udržať vlasy zdravé a pevné. Často sa tiež používa na obnovu vlasov. Chemické šampóny, farbenie a žehlenie spôsobujú poškodenie vlasov, ktoré trápi množstvo ľudí. Prírodný arganový olej ich ošetruje, dodáva im lesk a krásnu textúru.

  1. Pomáha rastu vlasov

Ak vás trápia riedke vlasy, vyskúšajte používať arganový olej, ktorý okrem vyživovania vlasov pomáha liečiť aj ich vypadávanie. Je bohatý na vitamín E, ktorý je dôležitý pre výživu a zvýšenie produkcie rastových buniek. Stačí ak ho budete masírovať do pokožky hlavy trikrát týždenne a uvidíte na sebe výsledky.

Čítané: 1967 x