Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Nespavosť prináša vysoké riziko zdravotných problémov

Datum: 28.02.2023

Zle spávate a následne celý deň vyzivujete? Únava, driemanie a zívanie nie sú jediným dôsledkom nespavosti. S nespavosťou a zlým spánkom kráčajú ruka v ruke rôzne zdravotné riziká. Dokonca aj pre fyzicky zdatného človeka je nedostatok spánku veľmi rizikový.

Nespavosť prináša vysoké riziko zdravotných problémov

Ak dlhodobo odkladáte riešenie kvality spánku, hrozí vám minimálne nasledujúcich 7 zdravotných problémov.

1. Vyčerpanosť a únava

Málo spánku znamená, že ihneď po prebudení budete cítiť únavu. Nulová energia sa prejavuje na psychike a zníženej výkonnosti. Problém vám bude robiť obyčajné stúpanie do schodov alebo rýchlejšia chôdza.

2. Spomalené reakcie

Ak ste sa celú noc prehadzovali, na vine budú s veľkou pravdepodobnosťou zlé matrace. Odporúčame vám investovať do nového matraca a k nemu dokúpiť anatomické vankúše. Šetrenie znamená, že vlastne peniaze stratíte. Spomalené reakcie a nižšia výkonnosť sa prejavia v práci. Šéf vám ústupky nebude robiť večne.

3. Duševné problémy

Po niekoľkých týždňov bez hlbokého spánku sa dostavia rôzne duševné problémy. Rýchlejšie podľahnete stresu, budete pociťovať úzkosť a podráždenosť. Všetci sa vám radšej oblúkom vyhnú.

4. Naberanie hmotnosti

Nespavosť narúša všetky biologické rytmy v organizme. Dokonca aj metabolizmus. Znížená funkcia metabolizmu bude mať za následok priberanie, a to dokonca aj vtedy, keď nezvýšite kalorický príjem.

5. Znížená funkcia imunitného systému

Bez spánku je vaše telo náchylné na prechladnutie, chrípky a iné sezónne ochorenia. Ako sa hovorí „sadne na váš každý bacil“.

6. Kardiovaskulárne ochorenia

Spánok je potrebný pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Podľa prieskumov sú ľudia s častou nespavosťou náchylní na infarkt. Riziko sa u nich zvyšuje až o 10 %.

7. Zvýšené riziko nebezpečných chorôb

Okrem všetkých menovaných ochorení vedie dlhodobá nespavosť i k iným nebezpečným chorobám.  Z tých najvážnejších musíme spomenúť chronické migrény, cukrovku, impotenciu, mozgové príhody, tráviace problémy a Alzheimerovu chorobu.

 

 

 

 

Čítané: 2545 x