Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Priaznivé účinky brusnice a výrobkov z nej

Datum: 15.03.2023

Brusnica patrí už niekoľko storočí k najobľúbenejším bobuliam na celom svete. Platí to najmä kvôli jej liečivým účinkom na zdravie obličiek a močových ciest. Svojim zložením pozitívne pôsobí na ľudské telo a účinne bojuje proti zápalom, infekciám a iným ochoreniam.

Priaznivé účinky brusnice a výrobkov z nej

Obličková kúra s brusnicou

Pôsobenie brusnice na močové cesty je vďaka kyseline benzoovej a kyseline hippurovej skutočne zdraviu prospešné. Spomenuté kyseliny zvyšujú v močových cestách kyslosť, ktorá znižuje riziko rastu, množenie a prenos baktérií v močovom trakte.

Účinky brusnice

Brusnice sú okrem prospešných kyselín bohaté aj na vitamíny C, A a B, a rovnako aj na antioxidanty. Antioxidanty slúžia najmä na ochranu tela pred poškodením, ktoré by mohli spôsobiť voľné radikály.

Liečivé účinky brusnice sa odzrkadľujú aj na podpore imunity, znižovaní rizika vzniku závažných chorôb, spomaľovaní procesu starnutia, ale tiež pri posilňovaní kostí, liečbe akné, boji proti lupinám a mnohým ďalším problémom so zdravím.

Spôsoby konzumácie

Do jedálnička si môžete brusnice zaradiť akýmkoľvek spôsobom, či už sa jedná o čerstvé alebo mrazené bobule, prípadne výrobky z nich. Medzi najobľúbenejšie patrí brusnicová šťava, ktorej každodenné pitie pomáha ľudskému telu pri prevencii voči už spomínaným problémom.

Kvalitné šťavy bývajú vyrobené len z čistého ovocia, pričom vo fľaši je 100% obsah ovocnej zložky a nie je tam ani stopy po šťave z koncentrátu.

K obľúbeným výrobkom patrí aj brusnicový džem, ktorého využitie sa nájde v každej kuchyni. Môžete ho natrieť na chlieb, či naplniť ním palacinky alebo lievance.

Pri výbere jednotlivých výrobkov je dôležité dbať na ich zloženie a vybrať si produkty bez pridaného cukru, umelých farbív a konzervantov. Produkty by mali byť vyrobené poctivo z domácich bobúľ bez žiadnych nadbytočných dochucovadiel.

Brusnice sa samozrejme dajú konzumovať aj inými spôsobmi. Môžete si z nich urobiť smoothie nápoje, pridať si ich do bielych jogurtov alebo cereálií. Fantázii sa medze nekladú a v kuchyni to platí dvojnásobne.

Brusnicová mesačná kúra

Výrobky z brusnice síce chutia výborne, no je dôležité si uvedomiť, že by mali slúžiť len ako doplnok stravy a jedálniček by nemal byť postavený len na nich. Na druhej strane však majú výborné účinky, preto odporúčame zaradiť ich do jedálnička každému z vás.

Brusnicová šťava môže navyše slúžiť aj na úplnú očistu organizmu a obličiek, a to vďaka detoxikačnej kúre. Každodenné pitie brusnicovej šťavy by malo trvať aspoň mesiac, no zlepšenie chodu vášho organizmu by ste mali pociťovať už po pár týždňoch po začatí užívania.

Brusnica a jej zázračné účinky

Brusnica a výrobky z nej majú pozoruhodné účinky pri podpore imunity. Táto malá červená bobuľa je bohatá na vitamín C a antioxidanty, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu. Okrem toho obsahuje látky, ktoré pomáhajú brániť sa infekciám a udržiavať telo zdravé. Pravidelná konzumácia brusníc a ich produktov môže byť užitočným spôsobom, ako udržať imunitný systém v dobrej kondícii.

 

Zdroj: shutterstock.com

 

 

 

 

 

 

Čítané: 3650 x