Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

5 najrozšírenejších fóbií. Patrí medzi ne aj strach zo šoférovania

Datum: 09.05.2023

Existuje veľa druhov fóbií a strachu z rozmanitých vecí. Istá dávka strachu je zdravá, ale keď prekračuje únosnú mieru, obmedzuje vás v bežných činnostiach, je čas vyhľadať pomoc.

5 najrozšírenejších fóbií

Ktoré fóbie trápia ľudí najviac? Predné priečky obsadil strach zo šoférovania.

1. Strach zo šoférovania – amaxofóbia

Po získaní vodičského oprávnenia má veľa začínajúcich šoférov strach. Tento strach opadne po pár jazdách. Amaxofóbia sa môže u ľudí prejaviť aj po nepríjemnej skúsenosti, či už za volantom, alebo v roli spolujazdca. V krajných prípadoch vedie strach zo šoférovania k stavom, kedy sa bojíte nielen riadiť, ale tiež cestovať v akomkoľvek dopravnom prostriedku. V uvedených prípadoch je nutné navštíviť psychológa. Pomôže tiež, keď máte vozidlo v dobrom technickom stave, nové letné pneumatiky, nehľadáte len lacné pneumatiky a iné súčiastky, kontrolujete tlak v pneumatikách a dodržiavate všetky predpisy.

2. Strach z pavúkov – arachnofóbia

Ak sa vám pavúky len hnusia, ale dokážete ich vyhodiť von oknom, nič sa nedeje. Avšak panický strach z pavúkov je už vážna diagnóza. Arachnofóbia sa prejavuje tak, že postihnutý musí z miestnosti, kde sa pavúk nachádza, odísť. V opačnom prípade má problémy s dýchaním, dostáva záchvaty úzkosti a niektorí ľudia dokonca odmietajú chodiť von, aby na pavúka nenatrafili.

3. Strach z uzavretých priestorov – klaustrofóbia

Veľmi rozšírený je strach z uzavretých priestorov, ktorým trpí každý dvadsiaty človek. U niekoho sa prejavu len v malých miestnostiach alebo vo výťahu. Iný má problém aj v byte, keď zavrie dvere do izby. Takmer u každého je tento strach spojený so strachom sedieť v lietadle alebo sa viesť autobusom. Klaustrofóbia ľudí v kvalite života veľmi obmedzujte, a preto ak poznáte niekoho vo svojom okolí, kto ňou trpí, pošlite ho k psychoterapeutovi.

4. Strach zo smrti – tanatofóbia

Zo smrti má strach takmer každý. Bojíme sa, že prídeme o blízkych alebo o seba samých. Chorobný strach zo smrti je o niečom inom. Postihnutý sa nebojí len smrti, ale tiež všetkého, čo so smrťou súvisí. Nemôže prejsť okolo cintorína či vidieť mŕtvolu. U niektorých ľudí táto fóbia prerastie do strachu z toho, že mŕtvola ožije.

5. Strach z výšok – akrofóbia

Strach z výšok je opäť fóbia, ktorá vplýva na veľa bežných činností človeka. Pohľad z okna v bytovom dome alebo výstup na vrchol pre akrofobikov neprichádza do úvahy. Samozrejme, že takto postihnutí ľudia nemôžu ani lietať lietadlom. Pri pomyslení na to, že by museli byť na vyvýšenom mieste im začne búšiť srdce a točí sa im hlava. Aj akrofóbiu je možné liečiť za pomoci terapeuta a liekov.

 

 

Čítané: 3029 x