Rozšírené hľadanie
Pondelok 6. Máj 2024 |
meniny má Hermína

Moringa: Rastlina zabalená v množstve živín!

Datum: 23.08.2023

Počuli ste už niekedy o rastline s názvom moringa? Pochádza priamo z juhovýchodnej Ázie a je známa aj ako zázračný strom.

Moringa

 

Používa sa už dlhé roky, najmä na jej terapeutické účely. Dnes si ju môžete zakúpiť v podobe účinného výživového doplnku.

Moringa možno u nás nie je až tak rozšírená, no za to sa v ostatných krajinách považuje za jednotku na trhu. Používa sa už dlhé roky v rámci tradičnej medicíny. Dôvodom sú najmä jej liečivé vlastnosti. Moringa oleifera je v podobe stromu. Zaujímavosťou je, že zväčša sa využívajú všetky časti, ktoré sa následne pridávajú do rôznych liekov a doplnkov výživy. V niektorých oblastiach Indie a Afriky sa listy či struky z moringy konzumujú na pravidelnej báze.

Nezabúdajte: Za najúčinnejšie sa považujú listy moringy, ktoré sú jedlé varené, prípadne aj v surovom stave. Práve táto časť moringy má najväčší obsah účinných látok, medzi ktoré patria vitamíny, minerály a živiny.

Vyznačuje sa obsahom bohatým na vitamíny

Moringu mnohí ľudia poznajú vďaka tomu, že obsahuje skutočne veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Je o nej známe, že má až 7 krát viac vitamínu C ako pomaranče, 15 krát viac draslíka ako banány a až 25 krát viac železa ako špenát. Už z týchto informácií vieme, že moringa sa skutočne užívať oplatí. Okrem vitamínov a minerálnych látok nájdete v jej zložení aj spektrum živín či antioxidantov.

Redukuje vysoký cukor v krvi

Viete, aké má moringa účinky? Skutočne efektívne! Dokáže totiž podporiť zdravie v rôznych oblastiach, vďaka čomu je tak účinná. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že moringa dokáže redukovať vysoký cukor v krvi. Práve ten je častokrát hrozbou pred výskytom vážneho ochorenia, akým je cukrovka.

Prevenciou je tiež aj pre obezitu, ktorá patrí medzi najčastejšie civilizačné choroby. Moringa dokáže ochrániť organizmus pred veľkými výkyvmi hodnoty cukru v krvi a zabrániť tak mnohým zdravotným komplikáciám.

Znižuje zlý cholesterol

Cholesterol sa v ľudskom tele rozdeľuje na dve veľké skupiny. Zlý (LDL) alebo dobrý (HDL) cholesterol. Výskumy potvrdili skutočnosť, že moringa dokáže eliminovať zlý, teda LDL cholesterol. Vďaka tomu sa cievy v tele môžu prečistiť a zlepší sa v dôsledku toho aj kardiovaskulárny systém.

Zlepšuje stav pokožky

Moringa oleifera sa považuje za zázrak aj čo sa týka pokožky. Dokáže totiž do vysokej miery zlepšiť jej stav. Keďže táto jedinečná rastlina obsahuje vitamín A, práve ten dokáže zabezpečiť žiarivú a krásnu pokožku. Moringa obsahuje aj vitamín E. Ten ochraňuje pokožku pred oxidatívnym stresom. Vďaka tomu chráni pleť pred aj známkami starnutia.

Má moringa nežiadúce účinky?

Teraz už vieme, že moringa má spektrum priaznivých účinkov. Sú však vôbec aj nejaké vedľajšie a negatívne? Možno budete prekvapení, no moringa je jedná z mála rastlín, ktorá aj keď sa vyskytnú vo výživovom doplnku, neprináša absolútne žiadne negatívne účinky. Ide totiž o čisto prírodný a organický produkt. Vďaka tomu nebudete do tela prijímať žiadne toxické či škodlivé látky. Stav vášho zdravia sa tak určite nezhorší a žiadne vedľajšie účinky nenastanú.

Ideálna forma užívania doplnku

Čo sa týka užívania, obľúbené sú moringa kapsule. Ich užívanie je veľmi jednoduché a určite si ho ihneď osvojíte. V každom prípade, pri výbere sa vždy zamerajte na konkrétne zloženie a účinky. Na kúpu si vždy vyhraďte radšej viac času, aby ste si vybrali skutočne kvalitný produkt.

Zaobstarať si ho môžete aj cez našu webovú stránku matchaday.sk. Nájdete tam moringu v podobe kapsúl, ktorá predstavuje obľúbený výživový doplnok na užívanie. V tomto prípade opäť platí, že investovať do vyššej kvality je vždy skvelé riešenie.

 

Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22403543/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/



Čítané: 2664 x