Rozšírené hľadanie
Pondelok 6. Máj 2024 |
meniny má Hermína

Športy, ktoré najviac prospievajú srdcu

Datum: 08.09.2023

Kardiovaskulárne ochorenia trápia až 50 % ľudí vo veku nad 40 rokov. Jedným z dôvodov je nedostatok pohybu. Športovanie je pre srdce posilňovaním, ktoré je základom pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.

Športy, ktoré najviac prospievajú srdcu

Keď sa rozhodnete začať cvičiť, druh pohybu si vyberajte aj podľa toho, ako vplýva na srdiečko.

Ktoré športy radšej neskúšať

Začneme z opačného konca, a to tým, ktoré druhy športov nie sú pre ľudí s problémami srdiečka vhodné. S každým športom je nutné začínať postupne a až po získaní kondície pridávať záťaž alebo intenzitu. Preto sa radšej nepúšťajte do rýchleho behu, posilňovania s veľkými záťažami alebo do spinningu, keď nemáte predchádzajúce skúsenosti a trpíte ochoreniami srdca.

Pohybom k zdravému srdiečku

Nemusíte hodiny trénovať. Podľa lekárov stačí denne 30 minút pohybovej aktivity, aby sa srdce posilnilo. Ruka v ruke s cvičením pocítite zlepšenie funkcie tráviaceho systému, predídete osteoporóze a podporíte mozgovú aktivitu. Vďaka dodržiavaniu aktívneho režimu si predĺžite život o tretinu a zvýšite aj jeho kvalitu.

Tieto športy vyskúšajte

Keď vás lekár postraší, že vaše srdce prestáva fungovať ako treba, vyskúšajte nasledujúce pohybové aktivity.

Chôdza a turistika

Kto nemá rád príliš dynamické športy, pre toho je určená chôdza alebo turistika. Nie každý má šancu zájsť do hôr, a preto aj prechádza po parku bude stačiť. No oveľa viac pre svoje zdravie spravíte, keď si obujete turistické topánky a vyrazíte do hôr. Turistická obuv je pre horskú turistiku veľmi dôležitá. Bez špeciálnej obuvi síce posilníte srdce, ale koledujete si o zranenie nôh a kĺbov. Pánska a dámska turistická obuv sa predáva do rôzneho terénu, nechajte si poradiť od predajcu.

Plávanie

Plávanie je veľmi šetrné ku kĺbom a je ideálnym športom pre srdciarov. Pri plávaní je srdce v aktivite a nie je príliš zaťažené vďaka vodorovnej polohe. Počas 30 minút plávania aspoň 3 razy do týždňa vyformujete telo, podporíte správne fungovanie krvného obehu a zlepšíte funkciu pľúc. Plávanie je vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia nadváhou.

Cyklistika

Vďaka športovým potrebám ako je cyklistický trenažér sa môžete cyklistike venovať počas celého roka. Pozor na to, že pri ochoreniach srdca sa odporúča do pedálov šliapať len v strednej intenzite. Podobne ako plávanie je i cyklistika vhodná pre ľudí s nadváhou. Pri bicyklovaní sa nezaťažuje pohybový aparát a obávať sa nemusíte ani bolesti kĺbov.

 

 

 

Čítané: 1997 x