Rozšírené hľadanie
Pondelok 6. Máj 2024 |
meniny má Hermína

Histamínová intolerancia: Bezhistamínové víno je riešenie

Datum: 16.10.2023

Konzumácia vína v primeranom množstve môže mať pre zdravie mnohé blahodarné účinky. Ale nie je to vždy tak – najmä ak vás pri jeho pití obleje horúčava, tvár vám sčervenie a na hrudi vám naskáču červené fľaky.

Bezhistamínové víno

Problém môže byť aj v histamíne, ktorý obsahuje „klasické“ víno. Histamín môže s telom občas narobiť šarapatu, najmä ak sa objavia nepríjemné príznaky v podobe bolesti hlavy, zažívacích problémov, kožných vyrážok alebo ekzémov. Pre každého, koho trápia spomínané prejavy histamínovej intolerancie, existuje riešenie – víno bez histamínu. Počuli ste o ňom?

Ľudia vo všetkých kútoch sveta trpia histamínovou intoleranciou, aj keď mnohí o tom často ani nevedia. Pravdou ostáva, že i keď je histamín pre život dôležitý, vie byť pre ľudský organizmus aj nebezpečný. A to hlavne vtedy, keď hladina histamínu prekročí hranicu, ktorú telo dokáže spracovať. Postupne vznikne zápalová reakcia, ktorá sa nazýva histamínová intolerancia, tzv. HIT. Histamínová intolerancia si vyžaduje veľmi špecifickú diétu a občas musíte vyradiť alebo obmedziť množstvo potravín, ktoré túto látku obsahujú. Výnimkou nie je ani víno.

Histamín a víno

Najväčšími nepriateľmi histamínovej intolerancie sú zrenie, fermentácia a nepochybne aj alkohol obsiahnutý vo víne. Súčasťou spomínaných procesov je histamín, a preto sa vo víne často nachádza vo zvýšenom množstve.

Aj vy sa asi pýtate, či je v tom prípade víno pre histaminikov úplným tabu. Odpoveď je áno, aj nie. Klasické víno by ste mali obmedziť alebo sa ho úplne vzdať, najmä toho červeného, pretože obsahuje najväčšie hodnoty histamínu. Ale nezúfajte, riešením môže byť bezhistamínové víno!

V čom sú špecifické bezhistamínové vína?

Vinárstvo, ktoré chce vytvárať bezhistamínové víno, musí dodržiavať rozdielne postupy a procesy výroby. Bezhistamínové vína vznikajú iba ručným zberom, pri ktorom sa musia odstrániť všetky poškodené bobule hrozna. Pri histamínovej intolerancii je potrebné sa vyhýbať príliš prezretým a nahnitým hroznám. Ďalším pravidlom pri výrobe bezhistamínového vína je dokonalé časovanie – dozreté hrozno sa musí zozbierať v správny čas a musí sa aj rýchlo spracovať. Čím dlhšie totiž pozbierané hrozno čaká, tým viac histamínu obsahuje.  

K mladému hroznu je následne potrebné pridať ešte špeciálnu zmes kvasiniek. Takisto, ako pri klasickej výrobe vín, nasleduje kvasný proces, kde sa zastavuje fermentácia v momente, kedy by sa za normálnych okolností začal tvoriť histamín. Hladina histamínu je následne ešte kontrolovaná v laboratóriách.

Ak obsahuje iba minimálne hodnoty histamínu, získa certifikát bezhistamínového vína. Bezpečná miera histamínu pre histaminikov je určená na hodnotu 0,3 – 0,5 mg/l vína.

 

 

Zdroj: shutterstock.com

Čítané: 2212 x