Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Endodoncia zachráni zub postihnutý zápalom

Datum: 22.11.2023

Endodoncia je odvetvie stomatológie, ktoré sa špecializuje na diagnostiku a liečbu ochorení zubnej drene pomocou ošetrenia zubných kanálikov. Ošetrenie síce nepatrí k najpríjemnejším, ale vďaka umŕtveniu sú bolesti počas zákroku minimálne.

Endodoncia zachráni zub postihnutý zápalom

Pomocou endodoncie zubný lekár postihnutý zub zachráni. Aké sú príčiny zápalov zubnej drene a možnosti liečby?

Kedy je nutné liečiť zub endodonciou?

Endodoncia sa vykonáva v prípadoch, keď je zubná dreň postihnutá zápalom, infekciou alebo iným ochorením. Zubná dreň obsahuje cievy, nervy a spojivové tkanivá. Nachádza sa vnútri korunky zuba a v jeho koreňových kanálikoch. Najčastejším podnetom pre zákrok je hlboký zubný kaz alebo poškodenie skloviny zuba. Tieto poškodenia umožňujú baktériám preniknúť do zubnej drene. Zákrok v podobe endodoncie vykonáva zubná ambulancia Trnava ako aj ostatné stomatologické ambulancie po celom Slovensku.

Ako vznikajú zápaly zubnej drene

Zápaly zubnej drene alebo tkaniva okolo zubného koreňa vznikajú z rôznych príčin. Medzi najčastejšie podnety vyvolávajúce zápal patria:

  • Zubný kaz: kaz, ktorý sa neodstráni včas prenikne vo forme bakteriálnej infekcie až do drene a spôsobí zápal.
  • Trauma: rôzne poranenia zubov, napríklad nárazy a pády, vedú k zápalom zubov.
  • Parodontitída: infekcia zubného lôžka (parodontia) sa môže rozšíriť na zubnú dreň a spôsobiť zápal.
  • Zubné abscesy: absces je hnisavá hmota, ktorá sa objavuje v dôsledku infekcie a prenikne až do vnútornej štruktúry zuba.
  • Genetické faktory: niektorí jednotlivci môžu mať väčšiu predispozíciu k zubným infekciám a zápalom v zubnej dreni z dôvodu genetických faktorov.

Je veľmi dôležité, aby ste venovali zvýšenú pozornosť  ústnej hygiene a pravidelne chodili na preventívne prehliadky k vášmu stomatológovi. Včasný zásah v prípade zápalov vedie k úspešnej liečbe a záchrane zuba.

Najčastejšie prejavy zápalu zubnej drene

Medzi najčastejšie prejavy zápalu zubnej drene patrí intenzívna bolesť, či už ostrá, alebo pulzujúca. Bolesť sa obvykle zhoršuje pri konzumácii horúcich alebo studených nápojov, požívaní potravy, žuvaní alebo tlaku na postihnutú oblasť. Okrem bolesti je ďalšou fázou ochorenia opuch a začervenanie ďasien v okolí napadnutého zuba. Pri pokročilejšom zápale dochádza k tvorbe hnisavého vriedka na ďasnách.

Ako prebieha endodoncia

V prípade, že máte podozrenie na zápal zubnej drene, je dôležité čo najskôr absolvovať konzultáciu s vašim zubným lekárom. Liečba prebieha odstránením zapálenej drene, nasadené vám budú antibiotiká a po preliečení zápalu sa vyčistia kanáliky. Kanáliky stomatológ následne dôkladne vydezinfikuje a uzavrie náplňou – gutaperčou. Tento proces môže byť vykonaný buď manuálne, alebo pomocou špeciálnych nástrojov a prístrojov ako je endodontická mikroskopia.

Cieľom endodoncie je zachovať pôvodný zub a zabrániť jeho extrakcii. Po vykonaní endodoncie môže byť zub obnovený pomocou plomby alebo korunky, aby sa dosiahla jeho pevnosť a funkcia.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

Čítané: 1364 x