Rozšírené hľadanie
Sobota 18. Máj 2024 |
meniny má Viola
Vedci našli odpoveď, prečo skorí predkovia ľudí stratili chvosty. Toto je dôvod, ktorý sa za tým schováva!

29.02.2024 15:03 Výskumníci z NYU Langone vysvetľujú, že genetická zmena v našich dávnych predkoch môže čiastočne vysvetliť, prečo ľudia nemajú chvost ako opice.   V novom výskume vedci porovnali DNA bezchvostých opíc a ľudí s DNA opíc s chvostami. Tu zistili, že ľudia a opice bez chvosta majú časť DNA, ktorá opiciam s chvostom chýba. Následne vedci … The post Vedci našli odpoveď, prečo skorí predkovia ľudí stratili chvosty. Toto je dôvod, ktorý sa za tým schováva! appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Hackeri zo skupiny Lazarus udreli na Windows cez vážnu zero-day slabinu. Okamžite si aktualizujte Windows, inak ste ľahkou korisťou!

29.02.2024 15:03 Čo sa týka bezpečnosti vo Windowse, existuje len tenká hranica medzi administrátorom a kernelom, pričom samotný Microsoft dlho tvrdí, že nemôžeme hovoriť o žiadnych bezpečnostných opatreniach, ak prechádzame z administrátorských práv do kernelu operačného systému.   Kernel operačného systému spravidla označuje centrálny komponent operačného systému, alebo jednoduchšie jeho jadro. Táto vrstva operačného systému zabezpečuje to, … The post Hackeri zo skupiny Lazarus udreli na Windows cez vážnu zero-day slabinu. Okamžite si aktualizujte Windows, inak ste ľahkou korisťou! appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Online podvodníci vymysleli schému, ako vylákať od obetí intímne fotografie a zneužiť ich. Dolapila ich polícia

29.02.2024 15:03 Internet je miestom, na ktoré keď niečo nahráte, už len ťažko to siahnete z internetu. Vo všeobecnosti platí, že by sme nemali zdieľať cez internet citlivé údaje či materiály a to ani s cudzími osobami, o ktorých si myslíme, že ich poznáme. Na zdieľanie citlivých materiálov doplatilo viacero Slovákov, najnovšie ale aj niekoľko online podvodníkov, ktorí … The post Online podvodníci vymysleli schému, ako vylákať od obetí intímne fotografie a zneužiť ich. Dolapila ich polícia appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Telefonický „falošný bankár“ znova vyčíňal. Týmto novým príbehom žene ukradol bankovú kartu

29.02.2024 15:03 Podvodníci operujúci v kybernetickom priestore sú čoraz vynaliezavejší v snahe získať prospech na úkor obete. Častokrát sa sústreďujú hlavne na seniorov, ktorí majú tendenciu uveriť falošnému príbehu ľahšie a následne s útočníkom spolupracujú. Najnovšie Polícia SR dáva do pozornosti prípad falošného bankára a podvodného kuriéra. A hoci sa podarilo falošného kuriéra neskôr chytiť, tak aj napriek … The post Telefonický „falošný bankár“ znova vyčíňal. Týmto novým príbehom žene ukradol bankovú kartu appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

AKTUÁLNE: Na Slovensku bolo práve spustené najväčšie smart batériové úložisko v krajine

29.02.2024 15:03 Slovensko sa posúva opäť o krôčik bližšie k najmodernejším technológiám. Najnovšie z banskobystrického priemyselného parku hlásia, že bolo spustené najväčšie smart batériové úložisko v krajine s výkonom 2,7 megawattov. Za realizáciou tohto batériového systému stojí slovenský technologický startup FUERGY. Prevádzkovateľom batériového úložiska je spoločnosť Energy BB s.r.o.. Nové batériové úložisko v Banskej Bystrici je inštalované priamo v budove Energetiky v … The post AKTUÁLNE: Na Slovensku bolo práve spustené najväčšie smart batériové úložisko v krajine appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Do Google Máp prišla užitočná funkcia „Náhľad trasy pri navigácii“. Treba ju ale aktivovať. Pozrite sa, kde ju nájdete

29.02.2024 15:03 Google Mapy sú jednou z najpopulárnejších a najviac využívaných navigačných aplikácií a to nielen na Slovensku, ale po celom svete. Ponúka viacero pokročilých funkcií, ktoré konkurencií chýbajú. Jednou z hlavných výhod je aj to, že mapy sú neustále aktualizované, čo znamená, že používatelia majú prístup k najnovším údajom o cestách a doprave. Tam ale funkcie … The post Do Google Máp prišla užitočná funkcia „Náhľad trasy pri navigácii“. Treba ju ale aktivovať. Pozrite sa, kde ju nájdete appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Protimonopolný úrad SR sa vyjadril k vypínaniu českých televízií u našich operátorov, upozorňuje TUSR

29.02.2024 15:03 Pravdepodobne ste už zachytili, prípadne ste na vlastnej koži pocítili, že z ponúk slovenských operátorov sa pomaly vytrácajú české TV stanice. Len nedávno sme napríklad upozorňovali na to, že UPC a ďalší operátori boli prinútení, aby odstránili zo svojej ponuky ČT Sport. Nejde ale len o jednu televíziu našich susedov, ktorá sa vytratila z našich obrazoviek. Naši … The post Protimonopolný úrad SR sa vyjadril k vypínaniu českých televízií u našich operátorov, upozorňuje TUSR appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Dochádza vám úložný priestor v Gmaile? Takto si môžete zálohovať e-maily do počítača a potom si vyčistiť schránku

29.02.2024 15:03 Denne dostávame nespočetné množstvo rôznych emailov. Ak ich nechceme alebo nestíhame vymazávať, úložisko sa vie naozaj rýchlo zaplniť a to hlavne, ak obsahujú prílohy, ako sú napríklad fotografie, prezentácie a podobne. Nehovor viac o tom, že zo smartfónov sa nám synchronizujú na rovnaké úložisko aj fotografie a ďalšie dáta zo smartfónu. Rovnako treba spomenúť a … The post Dochádza vám úložný priestor v Gmaile? Takto si môžete zálohovať e-maily do počítača a potom si vyčistiť schránku appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Ruským hackerom sa podarilo nabúrať do router známeho výrobcu. Vysielače tejto značky sú stále v ohrození!

29.02.2024 05:16 Americká FBI tvrdí, že Ruskí hackeri používajú napadnuté Ubiquiti EdgeRoutery na to, aby sa vyhýbali odhaleniu, informuje portál Bleeping Computer.  Ide o populárne routery, ktoré zneužíva hackerská skupina Fancy Bear, podporovaná ruským Hlavným spravodajským riaditeľstvom GRU. Tieto routery využívajú hackeri na vystavanie botnetov, ktoré im následne pomáhajú kradnúť prihlasovacie údaje, alebo tieto routery využívajú ako … The post Ruským hackerom sa podarilo nabúrať do router známeho výrobcu. Vysielače tejto značky sú stále v ohrození! appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Prvá celomozgová mapa ukazuje, ako intimita a párenie prepájajú mozog

28.02.2024 19:17 Väčšina sa zhodneme na tom, že k silnému vzťahu nepochybne patrí aj intímny život. Lenže ako presne to spolu súvisí? Na túto otázku hľadali odpoveď vedci z University of Texas.   Na to, aby našli odpoveď, sledovali život dvoch hrabošov prériových, jedných z mála cicavcov, ktoré dokážu formovať dlhodobé monogamné vzťahy. Výskumníci následne zmapovali aktivitu … The post Prvá celomozgová mapa ukazuje, ako intimita a párenie prepájajú mozog appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Európska rada prijala nariadenie o okamžitých platbách. Prevod peňazí z jedného účtu na druhý, ktorý je vedený v inej banke, bude trvať pár sekúnd

28.02.2024 19:17 Určite to poznáte, zabudnete niečo zaplatiť no na úhradu faktúry máte už len jeden deň, ale prevod medzi bankami trvá oveľa dlhšie. Ak nestihnete zaplatiť v čas, tak vám budú hroziť buď penále z omeškania alebo vám poskytovateľ služby vypne službu, kým nezaeviduje jej úhradu. Prípadne, chcete poslať peniaze niekomu z rodiny, kto ich súrne potrebuje, no opäť … The post Európska rada prijala nariadenie o okamžitých platbách. Prevod peňazí z jedného účtu na druhý, ktorý je vedený v inej banke, bude trvať pár sekúnd appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Pytagoras sa mýlil: neexistujú žiadne univerzálne hudobné harmónie, zistila štúdia

28.02.2024 19:17 Staroveký grécky filozof Pytagoras povedal, že súzvuk, teda príjemne znejúca kombinácia nôt, je tvorená vzťahom medzi jednoduchými číslami, napríklad 3 a 4. Moderná veda sa snažila nájsť za tým psychologické vysvetlenie, no rôzne pomery sa stále považujú za faktor, vďaka ktorému akord znie príjemne.   Výskumníci z University of Cambridge v spolupráci s ďalšími vedeckými inštitúciami, … The post Pytagoras sa mýlil: neexistujú žiadne univerzálne hudobné harmónie, zistila štúdia appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Quishing je čoraz väčšou hrozbou v online priestore. Môže vás hacker okradnúť cez QR kód? Ako to dokážu?! Tomuto sa vyvarujte!

28.02.2024 19:17 S QR kódmi sa viete bežne stretnúť aj na Slovensku. Dokáže ich načítať mobilný smartfón a nepotrebujete na to žiaden špeciálny skener alebo aplikáciu. Vo väčšine prípadov čítačka QR kódov je jednou zo vstavaných funkcií telefónu, ktorú nájdeme napríklad v aplikácii Google. Tieto QR kódy môžu zobraziť a uložiť oveľa viac údajov ako len čísla. … The post Quishing je čoraz väčšou hrozbou v online priestore. Môže vás hacker okradnúť cez QR kód? Ako to dokážu?! Tomuto sa vyvarujte! appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

AKTUÁLNE: Podvodné e-shopy opäť vstávajú z mŕtvych, varuje Polícia SR: Takéto metódy využívajú kyberzločinci teraz!

28.02.2024 19:17 Polícia Slovenskej republiky spolu so Slovenskou obchodnou inšpekciou informujú o ďalšom náraste podvodných e-shopov. Tentokrát ide o falošné domény, ktoré sa snažia čo najvernejšie imitovať oficiálne obchody, prevažne ponúkajúce obuv, oblečenie alebo iný značkový tovar.   Hlavnou poznávacou značkou je doména “.sk”. V tomto prípade kyberzločinci vytvoria doménu oficiálneho obchodu, ktorý síce predáva aj na … The post AKTUÁLNE: Podvodné e-shopy opäť vstávajú z mŕtvych, varuje Polícia SR: Takéto metódy využívajú kyberzločinci teraz! appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.

Výpredaje softvérových licenčných kľúčov na Godeal24.com gradujú! Microsoft aj Office môžeš mať za tie najnižšie ceny

28.02.2024 19:17 Kúpa nového počítača alebo laptopu vo väčšine prípadov prináša aj nutnosť dodatočných investícií do často využívaných softvérových nástrojov. Jedným z najpopulárnejších nástrojov, ktorý má väčšina z nás v PC krátko po jeho prvom štarte, je kancelársky balíček Office. Jeho kúpa však nie je úplne lacnou záležitosťou, čo sa Microsoft pokúsil v posledných rokoch šikovne skryť … The post Výpredaje softvérových licenčných kľúčov na Godeal24.com gradujú! Microsoft aj Office môžeš mať za tie najnižšie ceny appeared first on Vosveteit.sk - Správy zo sveta technológií a vedy.