Rozšírené hľadanie
Štvrtok 2. Máj 2024 |
meniny má Žigmund
Cupra Formentor po modernizácii. Päťvalec skončil, najsilnejší štvorvalec poskočil na 333 koní

30.04.2024 19:45 Hlavnou informáciou faceliftu crossoveru Cupra Formentor by za normálnych okolností bola strata päťvalcového motora od Audi pod kapotou verzie VZ5, respektíve ukončenie jej výroby, v tomto prípade je tu ale ešte jedna zvláštna vec. Ak máte dobrú pamäť a sledujete nás pravidelne, potom si pravdepodobne spomeniete, že kompletne prepracovanú prednú časť aj s novými svetlami na Formentore nám Španieli v skutočnosti ukázali už v júni 2022, keď prezentovali chystané elektromobily a ďalšie novinky.

Nový dieselový motor Weichai Power z Číny vytvoril pozoruhodný svetový rekord

30.04.2024 19:45 Čínsky Weichai Power sa aktuálne pochválil novou vznetovou pohonnou jednotkou s tepelnou účinnosťou až 53,09 percenta, čo je momentálne nový svetový rekord medzi klasickými spaľovacími agregátmi. Firma ho predstavila v rámci svetového kongresu motorov v čínskom Tchien-ťine, pričom ich úspech potvrdili nezávisle na sebe dve inštitúcie – severoázijská pobočka TÜV Süd a China Automotive Technology Research Center .

Zmena ovplyvní dovolenky autom: Jeden pohon vozidla obmedzujú, na vine sú aj jazdenky

30.04.2024 19:45 Požičovne áut sa musia prispôsobiť tvrdej trhovej realite, do flotíl zaraďujú menej elektromobilov. Zmena ovplyvní dovolenky autom: Pre tých, ktorí si chceli požičať v lete elektrické auto, môže byť výber obmedzený, resp. v najhoršom prípade sa môže stať, že nezoženú nič, ak si neurobia rezerváciu vopred.

Facelift modelu Cupra Leon oficiálne. Zmeny kopírujú úpravy crossovera Formentor

30.04.2024 19:45 Formentor s prepracovanou vizážou nie je jedinou dnešnou novinkou španielskej značky. Automobilka totiž spolu s ním zmodernizovala aj model Cupra Leon, samozrejme v oboch karosárskych verziách . Podobne ako crossover, aj toto vozidlo sme mali možnosť vidieť na niekoľkých záberoch už v roku 2022, až teraz však malo oficiálnu svetovú premiéru a na trhu by sa malo objaviť v priebehu najbližších mesiacov. Štylistické i technické zmeny pod prednou kapotou v zásade kopírujú SUV.

Známu sieť čerpačiek ovplyvní veľká úprava, taký typ tankovania už nemá u susedov budúcnosť?!

30.04.2024 19:45 Sieť čerpačiek JET je na predaj. Známu sieť čerpačiek ovplyvní veľká úprava vlastníckych vzťahov, terajší majitelia už v nich zjavne nevidia takú hodnotu ako predtým. Benzínky JET nájdete v Rakúsku i Nemecku. Konkrétne u našich susedov ich je 162 a v Nemecku majú až 815 prevádzok. Dokopy tak ide o zhruba tisíc čerpacích staníc, ktoré majú prejsť pod nového vlastníka a ten môže, no nemusí zmeniť aj ich doterajšie fungovanie a ponuku. V Rakúsku dnes prevádzky JET často ponúkajú aj potraviny siete Billa.

Slávne TWR Performance oživilo Jaguar XJS. S pomocou karbónu a kompresorovej V12

30.04.2024 19:45 Historický tím Tom Walkinshaw Racing Performance žije! Syn zakladateľa – Fergus Walkinshaw – oživil v limitovanej sérii Jaguar XJS. Nadelil mu kompresorom preplňovaný dvanásťvalec s výkonom viac ako 600 koní kombinovaný s manuálnou prevodovkou a karosériou kompletne vyrobenou z uhlíkového kompozitu. 50 rokov staré kupé s trefnou prezývkou TWR Supercat vzniklo s prispením dizajnéra Khyzyla Saleema a ešte o niečo známejšieho svojrázneho amerického úpravcu vozidiel Porsche, Magnuse Walkera.

Nový Smart #5 vyrazí do terénu už koncom tohto roka. Benzín ani naftu nekonzumuje

30.04.2024 08:30 Smart #5 je prezentovaný na autosalóne v Pekingu ako koncept elektrického offroadu, v skutočnosti je však prakticky hotový a pripravený na premiéru, plus uvedenie na trh, ktoré je naplánované na koniec tohto roka. Kvôli výstave a efektu ho dizajnéri vybavili veľkými balónovými pneumatikami, má tiež bezrámové okna, proti sebe otvárané dvere a absentujú stĺpiky B. To všetko bude v prípade sériového auta prevedené do konvenčnej podoby. Ale karoséria a z väčšej časti aj interiér by už mali pochádzať z produkčného vozidla.

Skončí dôležitá výhoda pre elektromobily na Slovensku, zmenia sa náklady na ich prevádzku

30.04.2024 08:30 Veľká časť majiteľov elektroáut ich nabíja doma. Skončí dôležitá výhoda pre elektromobily na Slovensku, ktorá sa vzťahuje práve na domácie nabíjanie. Vláda totiž dotovaním cien energií vrátane elektriny dotovala aj náklady na prevádzku automobilov. Plošné dotovanie energií sa však skončí, Slovensko musí konsolidovať verejné financie.  

Budú uzatvárať veľkú križovatku v Bratislave. Aj vyťažený výjazd po častiach obmedzia

30.04.2024 08:30 Oprava Trnavskej cesty v križovatke s Tomášikovou a Rožňavskou prinesie dopravné obmedzenia: budú uzatvárať veľkú križovatku v Bratislave, a to priebežne a vo vybraných smeroch. Práce by mali byť hotové do leta, zverejnili ich podrobný harmonogram rozdelený do troch etáp. Oprava čaká aj časť cesty I/2 do Rusoviec. Mesto vyzýva na oboch úsekoch k trpezlivosti a ohľaduplnosti, dopravná situácia v Bratislave sa môže načas zhoršiť.

InoBat predstavil prvú várku slovenských batérií a otvára dvere novej pracovnej profesii

29.04.2024 21:00 Slovenská spoločnosť InoBat vyrobila prvé batérie do elektromobilov. Vďaka tomu sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, ktoré dokážu vyrábať certifikované akumulátorové články. Spoločnosť disponuje veľkým počtom odborníkov z viacerých krajín sveta a k tomu má rôzne spolupráce a veľké plány posúvať sa dopredu. Jedným z ukazovateľov toho, že chce firma napredovať, je pripravovaná gigatováreň v Šuranoch. Firma InoBat pripravila navyše rekvalifikačný kurz a ponúka novú pracovnú profesiu.

Test VW Touran 1.5 TSI - aj na cestovanie v čase...

29.04.2024 21:00 VW Touran II. generácie je tu už od roku 2015. Pochopiteľne, už ho modernizovali, no z dnešného pohľadu je to stále klasický volkswagen s hodnotami a riešeniami, ktoré pred dekádou patrili na vrchol v neprémiovom segmente. Ani dnes to nie je veľmi inak, špeciálne ak patríte k vodičom, ktorí neoceňujú stále viac a trochu zbytočne pretláčané povinné asistenčné systémy vodiča. VW Touran ich má úplné minimum, je úsporný, priestranný a veľmi pratický. Video Test VW Touran 1.5 TSI to potvrdzuje.

Nové radary zaskočili vodičov, pokutujú nečakaný priestupok! Nasadili umelú inteligenciu pri SR

29.04.2024 21:00 Uniknúť pokutám je čoraz ťažšie. Nové radary zaskočili vodičov zvyknutých na tresty udeľované bežne za porušenie maximálnej povolenej rýchlosti. Aj na Slovensku sa hovorilo pri zavádzaní radarov o kontrole rýchlosti, červenej na križovatkách a zastavení na značke STOP. V Nemecku však s úspechom vyskúšali aj radar odhaľujúci nedovolené používanie mobilných telefónov, napr. na telefovanie. Novinka funguje 24 hodín na princípe umelej inteligencie.

Tu natankujete palivo, za ktorým mnohí smútia: Nafta bez biozložky na čerpačkách u susedov

29.04.2024 21:00 Viacerí motoristi ju stále chcú. Nafta bez biozložky zostáva preferovaným palivom u niektorých vodičov, stačí si prečítať akúkoľvek internetovú diskusiu na túto tému. Rakúsko je príkladom toho, že diesel B0 bez obsahu akýchkoľvek ekologických vylepšení sa dá kúpiť aj naďalej, rozhodne však nie všade. Pre niektorých motoristov môže ísť o zaujímavú informáciu, hoci stále platí, že pri bežne dostupnej nafte B7 ropné firmy každú dodávku biozložky podrobia prísnej kontrole. Niekedy robia testy aj nad rámec noriem a navyše vďaka aditívam zabezpečujú predĺženú oxidačnú stálosť paliva.

Nové Bentley Bentayga Apex Edition prešlo prísnou diétou, schudlo o 44 kilogramov

29.04.2024 21:00 Úpravy na novom Bentley Bentayga Apex Edition pripomínajú tak trochu zelený šalátový lístok na trojitom cheeseburgri s hranolkami a kolou. Táto verzia totiž vychádza z osemvalcovej verzie Bentayga S, ktorá má sama o sebe pohotovostnú hmotnosť 2416 kg. Pravdou ale je, že spomínaných 44 kilogramov ušetríte vďaka karbónovým kolesám a karbón-keramickému brzdovému systému, takže sa zbavíte rotujúcej neodpruženej hmoty. Je to podobné, ako redukcia hmotnosti karosérie o 176 kilogramov.

Tento prototyp modelu Polestar 5 nabijete z 10 na 80 percent do desiatich minút

29.04.2024 21:00 Prototyp Polestar 5 naznačuje, že by sme čoskoro mohli mať na trhu elektromobil s veľmi rýchlym nabíjaním. Práve časová náročnosť dopĺňania energie batériových áut je pre mnohých motoristov prekážkou, prečo o tomto type pohonu nie sú ochotní premýšľať, minimálne tento problém by ale mohol mať čoskoro riešenie. Automobilka spadajúca pod krídla čínskeho koncernu Geely sľubuje, že s novou technológiou StoreDot Extreme Fast Charging nabijete akumulátor z 10 na 80 percent v priebehu 10 minút.