Rozšírené hľadanie
Piatok 17. Máj 2024 |
meniny má Gizela
Späť zo 100 na 130 km/h na diaľniciach. Vysoké emisie oxidov dusíka nespôsobovala doprava

16.05.2024 19:30 Holandsko v marci 2020 znížilo maximálnu rýchlosť 130 km/h na diaľniciach na 100 km/h. Toto opatrenie bolo prijaté údajne kvôli vysokým emisiám oxidov dusíka z dopravy, pričom nutné úpravy infraštruktúry stáli daňových poplatníkov milióny eur. Následné overovanie výsledkov uvedenej reštrikcie však ukázalo, že s hodnotami emisií vo vzduchu sa nič zásadné nedeje, a preto sa do odborného výskumu pustila štátna agentúra plánovania životného prostredia. Tá zistila, že vinníkom nie sú motoristi, respektíve ich automobily.

Nový Renault Rafale plug-in hybrid s výkonom 300 koní a 4x4. Konečne poznáme technické detaily

16.05.2024 19:30 Od premiéry veľkého crossoveru značky Renault uplynul už skoro rok, dokonca si ho môžete pár mesiacov i kúpiť, informácie k najvýkonnejšej verzii Rafale plug-in hybrid nám však stále chýbali. Francúzi si dávali trochu na čas, aktuálne ale všetky podstatné dáta zverejnili a vyzerajú pomerne zaujímavo. Nielen preto, že auto má až štyri motor či pohon a zároveň riadenie oboch náprav. Pozoruhodný je tiež podvozok, ktorý „číta“ cestu kamerou a v predstihu jej prispôsobuje nastavenie adaptívnych tlmičov.

Zatvoria dôležitý most v Bratislave, dopravné problémy potrvajú minimálne 6 mesiacov

16.05.2024 09:30 Skončila mu živnosť. Zatvoria dôležitý most v Bratislave nachádzajúci sa konkrétne vo Vrakuni na Hradskej ulici. Každý deň ho použije zhruba 20 tisíc vozidiel. Teraz ho však čaká počas letných mesiacov oprava. V dôsledku toho ho načas uzatvoria. Minimálna doba rekonštrukcie bude šesť mesiacov. Presné termíny ešte nie sú známe. Výsledkom však má byť riešenie na veľmi dlhú dobu.

Zľavy na kúpu nového auta až 14 000 € ponúka len Volkswagen!

16.05.2024 09:30 Teraz môžete mať nové auto so skvelou zľavou. Volkswagen spustil výpredaj skladových vozidiel, pričom zľavy siahajú až do výšky 14 000 €! Akcia však trvá len do konca mesiaca! Iba do konca mesiaca môžete využiť príležitosť zaobstarať si nový Volkswagen ihneď a ešte aj s riadnym zvýhodnením.

Test VW Passat 2.0 TDI 150 B9 - 5 metrová kombi limo

16.05.2024 09:30 Po dvoch prvých krátkych jazdách je tu náš prvý riadny redačný test  VW Passat B9. Vždy platilo, že až po týždni používania dokážeme objaviť a zhodnotiť veci lepšie, než keď máme auto k dispozícii na pár hodín. To je logické. Čo všetko sme objavili a zistili o najnovšej generácii teraz už ozaj veľkého manažérskeho kombi nájdete vo videorecenzii - Test VW Passat 2.0 TDI.

Nový semafor povolí na jedinú farbu prechádzať križovatkou aj zastaviť. Môže pravidlo fungovať?

16.05.2024 09:30 Viete si to predstaviť? Nový semafor povolí na jedinú farbu prechádzať a súčasne aj zastaviť - všetko podľa toho, čo robí autonómne vozidlo idúce pred vami. Pridanie štvrtej farby na semafory by mohlo skrátiť čakacie doby chodcov a zlepšiť plynulosť premávky pre autonómne vozidlá aj pre vodičov. Zatiaľ ide len o testovací koncept z USA a musíme si počkať na to, či sa novinka má šancu ujať v reálnych podmienkach. Nevyhnutné je, aby aspoň desať percent áut na cestách bolo autonómnych, takže Slovensko je nateraz "mimo hry".

Obchodná vojna: 100-percentné clo na čínske elektromobily! USA sa bránia prílivu áut z východu

15.05.2024 23:15 Administratíva prezidenta Bidena sa rozhodla zaviesť až štvornásobne vyššie clo na čínske elektromobily v snahe ochrániť domácich výrobcov! Z pôvodných 25 percent stúpne až na 100 percent, pričom ďalšie zmeny sa týkajú solárnych článkov, polovodičových komponentov a ďalšieho tovaru, ktorý s elektrickou mobilitou priamo nesúvisí. Ako sa k tejto novinke postaví Čína, zatiaľ nie je jasné, tamojšia komunistická vláda však už pohrozila „rozhodnou reakciou“ a vyzýva USA, aby „napravilo nevhodné praktiky“.

Obmedzujú autá spôsobom, ktorý nik nečakal. Veľké slovenské mesto chce tiež

15.05.2024 13:15 Vymysleli alternatívny prístup: Obmedzujú autá novým spôsobom a aby tamojších obyvateľov presvedčili o tom, že mesto sa skutočne musí správať ekologickejšie, v albánskej Tirane vplývajú na rodičov cez ich deti. Aj Bratislava deklaruje, že sa chce inšpirovať práve hlavným mestom Albánska čo sa týka dôrazu na mestské prostredie vhodné pre deti. V Tirane za týmto účelom pridali nové zóny, kde autá nie sú vítané. V našich podmienkach sa stala ostro diskutovanou téma utlmenia dopravy a zrušenia jedného jazdného pruhu v každom smere na nábreží pri Dunaji.

Nový Opel Frontera detailne. A poznáme i prvé ceny, hybrid za 24 tisíc, elektro za 29 tisíc eur

15.05.2024 13:15 Prvé odhalenie novinky nemeckej vetvy koncernu Stellantis bolo trochu nedovarené, to však môžeme teraz napraviť. Nový Opel Frontera mal prvú verejnú premiéru a v rámci nej automobilka konečne prezradila, čo bude mať crossover pod kapotou a pridala k nim i predbežné ceny, ktoré vyzerajú zaujímavo. Hybridná verzia so 48-voltovou technológiou by mala stáť približne 24 tisíc eur a elektromobil vyjde len o päť tisíc drahšie. Za pozornosť tiež stojí fakt, že Frontera bude dostupná aj so 7-miestnym interiérom.

Lacná Čína pre EÚ? Elektrický Leapmotor T03! Pod taktovkou Stellantisu, cez Poľsko, už čoskoro

15.05.2024 13:15 Ak sa Čína doteraz pokúšala predať v Európe nejaké elektromobily, bolo to všetko možné, len nie skutočne lacné autá. To by mal zmeniť Leapmotor T03, malé mestské batériové mini namierené priamo proti Dacii Spring. Zaujímavé na tom je, že nejde tak úplne o ázijský počin, ale celé sa to udeje pod taktovkou koncernu Stellantis. Ten vlani kúpil 21-percentný podiel v čínskej automobilke, takže T03 a ďalšie modely sa na starý kontinent dostanú s jeho priamym požehnaním. Výroba hatchbacku by mala byť spustená v Poľsku už na jeseň.

Vylepšené radary odhalia priestupok, ktorý mnohí vodiči skrývali. Stopne nové zariadenia hrozba?!

15.05.2024 03:16 Plán bol jasný: Vylepšené radary odhalia priestupok a použijú pritom kamerové záznamy robené z mostov. Zámer však môže stroskotať v Nemecku na problémoch s legislatívou. Nonstop natáčanie videozáznamov všetkých prechádzajúcich áut sa totiž nepozdáva právnym expertom, ktorí dvíhajú varovný prst. Čoraz viac krajín sa spolieha na moderné technológie v boji s cestnými pirátmi a motoristami inak porušujúcimi pravidlá cestnej premávky. Hoci novým prístrojom je čoraz ťažšie uniknúť bez trestu, nie všetky sú zjavne v súlade s legislatívnymi požiadavkami.

Modernizovaný Seat Leon štartuje na Slovensku so zaujímavými cenami

14.05.2024 17:00 Po nedávnej miernej modernizácii prichádza hatchback i kombi ST zo španielskej stajne aj na náš trh. Kozmetických zmien je len pár, ceny však zostali na veľmi priaznivej úrovni. Z ponuky sa po vzore Golfu a Octavie vytratil trojvalcový litrový agregát, takže základom je v tejto chvíli štvorvalcový motor 1.5 TSI. Modernizovaný Seat Leon s týmto motorom začína na našom trhu s cenou len o niečo málo viac ako 20 tisíc eur.

Trh s elektromobilmi sa v tomto roku prepadne o tretinu. Stratégiu mení už i európsky Ford

14.05.2024 17:00 Už aj európsky Ford reaguje na výrazné zníženie dopytu po elektromobiloch. Americká automobilka pôvodne oznámila, že do konca tejto dekády na starom kontinente kompletne vyradí z ponuky vozidlá so spaľovacími motormi. Lenže podobne ako Volkswagen, Mercedes či koncern Stellantis aktuálne prehodnocuje svoje plány a sľubuje, že ak bude medzi zákazníkmi záujem, ponúkne im napríklad plug-in hybridy aj po roku 2030. Nemci medzitým spočítali, o koľko sa v tomto roku prepadne trh s batériovými modelmi.

Test Porsche Panamera4 - univerzálny vojak

14.05.2024 17:00 Aj keď to na pohľad nie je zrejmé, a niektoré médiá o tom trochu pochybovali, nové Porsche Panamera je skutočne 3. generácia obľúbeného športo-luxusného auta. To prináša skvelé aj menej dobré správy. Test Porsche Panamera4 povrdzuje mnohé jej kvality a nachádza minimum nedostatkov.

Muž nemal na aute strechu, lebo ju odrezal a vyrobil kabriolet. Chcel takto voziť trávu?!

14.05.2024 17:00 Na cestách stretnete naozaj rôzne autá. Motorista si nedávno vyrobil kabriolet: nemal na aute strechu, keďže ju odrezal. Spôsobil si tak však problémy s políciou, ktorej sa jeho nápad nepozdával. Muž sa na východnom Slovensku rozhodol prerobiť svoj Opel Zafira, no už na prvý pohľad je jasné, že ide o svojpomocnú prerábku. So súhlasmi úradov si motorista ťažkú hlavu zjavne nerobil.

Následujúci mesiac