Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

3tipy na dovolenku na Slovensku

Datum: 30.09.2010

Chcete prežiť nádhernú dovolenku? Objavujte Slovensko. Ponúka viacero možností pre relax, šport, romantiku, poznávanie i adrenalín. Aké miesta si vybrať, aby ste dovolenku strávili čo najpríjemnejšie a podľa vašich predstáv?

Hrady a zámky

Navštívte jeden z vyše 100 hradov a zámkov:

    Bojnický zámok (stredné Slovensko) - v lete je záujem najmä o nočné návštevy, ktoré majú osobitnú atmosféru. Nočné vstupy robí aj Oravský zámok, kde sa nakrúcala aj známa talianska rozprávka Fantaghiro. Na hrade Krásna Hôrka je lákadlom múmia Žofie. Poslúžila ako námet v románe Levočská biela pani. Trenčiansky zámok je spojený s menom Matúša Čáka Trenčianskeho. Unikátom je aj 80 metrov hlboká studňa, ku ktorej sa viaže ľúbostný príbeh o Omarovi a Fatime. Nezabudnuteľná je prehliadka Spišského hradu, ktorý je s rozlohou viac ako 4 hektáre najväčšou zrúcaninou v strednej Európe a patrí do zoznamu pamiatok  UNESCO.

Jaskyne

    Na Slovensku je v súčasnosti známych vyše 5 450 jaskýň – prírodných pamiatok. Turistom je sprístupnených 12 z nich. Jaskyne Slovenského krasu, ako aj Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa, sú zaradené v zozname UNESCO. Najrozsiahlejší je systém Demänovských jaskýň dlhý vyše 35 km. Medzi jej dominanty patrí Demänovská jaskyňa slobody. Najhlbšie sú Hipmanove jaskyne na Krakovej holi v Nízkych Tatrách, ktorých vertikálne rozpätie je 495 m. Ochtinská aragonitová jaskyňa je svetovou raritou a unikátnym prírodným javom podzemného krasu. Domica ako jediná ponúka turistom vyhľadávanú a atraktívnu plavbu v podzemných priestoroch. Belianska jaskyňa bola je unikátna svojou akustikou. V ,,Hudobnej sieni" sa vždy v auguste konajú koncerty reprodukovanej hudby.

Horské túry

    Navštívte aspoň jeden z deviatich slovenských národných parkov.
  1. Vysoké Tatry, Malá a Veľká Fatra ukrývajú množstvo chránených rastlín a živočíchov aj prírodné rezervácie.
  2. Vysokohorské turistické trasy (na celom Slovensku) sa otvárajú 15.júna. Nemusíte do hôr pešo. Vezmite si na cyklotrasy bicykel. Na horách si môžete dopriať aj adrenalín v podobe horolezectva, skialpinizmu  a ďalších športov. Medzi najobľúbenejšie túry patria výstupy na štíty a návštevy 16 vysokohorských chát (napr. Téryho  či Zbojnícka chata).
Čítané: 623 x