Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zvažujete kúpu bazéna? Poradíme vám!

Datum: 23.01.2015

Či už patríte k ľuďom, ktorým typ bývania umožňuje zakúpiť si vlastný bazén, alebo sa oň zaujímate väčšmi z pracovných dôvodov, nezáleží. Nasledujúce rady sa zídu obom skupinám bez rozdielu.

Na Slovensku má klient možnosť vybrať si z viacero typov bazénov rôznej ceny, výstavby a technológií montáží. Za všetky spomeňme napríklad bazény detské, rodinné bazény, fóliové bazény, nadzemné bazény, záhradné bazény, keramické bazény, laminátové bazény či stále obľúbené vonkajšie bazény. Ešte skôr, než sa pred prichádzajúcou jarou pre kúpu niektorého z nich rozhodnete, osvojte si aspoň v krátkosti týchto päť odporúčaní. Pred samotnou kúpou sa vám totiž môžu zísť.

Tvar

Preč sú tie časy, kedy bol výber bazénov obmedzený iba na klasické geometrické tvary ako kruh či štvorec. Doba pokročila a s ňou i požiadavky zo strany zákazníkov snažiacich sa prispôsobiť tvar bazéna konkrétnemu terénu. Faktom ale ostáva, že najideálnejším a najpraktickejším tvarom bazéna je i naďalej obdĺžnik - nielen kvôli potrebám športovcov – plavcov, ale i pre jednoduchú možnosť zastrešenia.

Bezpečnosť

Hádam nikomu netreba prízvukovať potrebu klásť dôraz aj na bezpečnostnú stránku bazéna. Vo Francúzku platí zákon, podľa ktorého musia byť všetky nekryté bazény vybavené bezpečnostnými prvkami proti zraneniu, v tom horšom prípade úmrtiu. Medzi tie, v praxi najbežnejšie, možno zaradiť bezpečnostné zábradlie, kryciu lamelovú roletu a elektronické ochranné prvky upozorňujúce na pád akéhokoľvek predmetu priamo do bazénu. Pozor si treba dať aj na okolie bazéna, ktoré by malo byť vybavené protišmykovým povrchom, zabraňujúcim prípadným pádom a neraz fatálnym zraneniam.

Umiestnenie

Umiestnenie vášho budúceho bazéna určite nepodceňujte. Majte na pamäti, že z praktických dôvodov nie je dobré situovať ho do bezprostrednej blízkosti stromov, keďže opadané konáriky a listy by mohli komplikovať následnú údržbu. Rovnako zohľadnite možnosť ukryť sa počas sparných dní do chládku, ako aj smer, z ktorého slnko vychádza a večer zapadá. Dôležitá je tiež členitosť terénu, sklon, dostupnosť k prívodu vody, kanalizácii a k elektrickým rozvodom. Eventuálne vítanou možnosťou býva použitie moderných, železobetónových samonosných konštrukcií, ktoré umožnia usadiť bazén i do svahu či na menej stabilné podlažie akým je povedzme piesok.

Údržba

Nutnosť údržby bazéna sme už v predchádzajúcom bode z časti načrtli. Absolútne gro v tomto prípade zohráva výber kvalitnej filtrácie. Mnoho ľudí si ešte aj dnes myslí, že s počtom filtračných otvorov v bazéne priamoúmerne narastá i efektivita cirkulácie vody. Príliš zložité rozvody sú ale práve naopak častým zdrojom porúch a neobídu sa bez pravidelnej údržby/opravy. Riešením by mohla byť napríklad technológia bezpotrubných filtračných jednotiek, ktoré bývajú umiestnené na hrane bazénov, respektíve ukryté v prístupových schodíkoch. Kompaktná jednotka v sebe spravidla ukrýva nielen filtráciu, ale i osvetlenie, protiprúd a ohrev vody. Veľkou výhodou býva aj možnosť uskladnenia celého zariadenia počas zimy napríklad do garáže.

Doplnky

Každý bazén by mal byť vybavený aspoň základnými doplnkami. Pokiaľ si chcete váš bazén užiť bez ohľadu na počasie, určite zvážte investíciu do zastrešenia s UV ochranou. Ak si k nemu zakúpite aj ohrev vody, predĺžite si plaveckú sezónu o pekných pár mesiacov. Do pozornosti vám dávame i blower, ktorý pracuje na princípe vírivky, či protiprúd so schopnosťou príjemnej masáže. Letná plachta zas chráni vodu v bazéne pred znečistením a zároveň pomáha počas noci uchovať teplotu vody vyhriatu pekným, slnečným dňom. Silnejšia, nepriesvitná zimná plachta vám výrazne uľahčí opätovné uvedenie bazéna do behu po skončení zimy a efektívne ho uchráni pred rozmnožovaním rias.


Čítané: 4982 x