Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Značka Eternit má svoje miesto aj v 21. storočí

Datum: 07.07.2016

Pôvod slova eternit pochádza z Latinčiny, presnejšie z latinského slova „Eterna“, čo v preklade znamená „večnosť“. Tradícia a budúcnosť sa spája v značke Eternit. Strešná krytina s viac než sto ročnou tradíciou je vďaka svojmu vzhľadu a vlastnostiam s obľubou využívaná i v dnešnej modernej architektúre.

Pri výrobe produktov značky Eternit sa využívajú suroviny neškodné voči životnému prostrediu. Tieto suroviny sú portlandský cement, voda, vzduch, mletý vápenec, celulóza a organické vlákna používané k stabilizácii výrobku. Spojením týchto surovín vzniká vláknocementový materiál, ktorý spája vlastnosti ako je pevnosť, stálosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom počasia a tiež nehorľavosť.

V minulosti bolo označenie “eternit” spojené predovšetkým s azbestom, či presnejšie azbestovými doskami, ktoré boli už dávnejšie zakázané kvôli ich zdravotnej závadnosti. Moderný vláknocement nemá s azbestom nič spoločné okrem svojej minulosti, pričom azbestové vlákna boli nahradené vláknami z celulózy a ďalších organických materiálov.

Strešná krytina Eternit

Z moderného vláknocementu ponúka značka Eternit aj strešnú krytinu, ktorá je známa pod označením maloplošné šablóny a vlnitá krytina (tzv. vlnovka).

Práve rôzne tvary šablón, v ktorých sa krytina Eternit Dacora ponúka, umožňujú komplexnejšie riešenia konkrétnych strešných detailov. Ľahká použiteľnosť a tiež nízka hmotnosť tejto krytiny ju podľa výrobcu predurčujú pre použitie najmä na novostavbách a rekonštrukciách, nakoľko ich vzhľad imituje aj tradičné škridle. To znamená, že nedôjde k znehodnoteniu estetického hľadiska a celkového dojmu z konkrétnej stavby. Najrozšírenejším spôsobom krytia (pokládky) je tzv. francúzske, nemecké a dvojité krytie.

Pre použitie na hospodárske budovy, predovšetkým v oblasti poľnohospodárstva, je tu potom vlnitá vláknocementová krytina Eternit Baltic, ktorú si práve asi najčastejšie pamätáme ako azbestovú vlnovku, ktorá sa používala nielen v hospodárstve ale aj na dedinách.

Eternit Dacora – Francúzske krytie

Historicky najpoužívanejšia v našich krajinách je eternitová šablóna o rozmeroch 40×40 cm (nazývaná taktiež česká šablóna), ktorá pri spôsobe francúzskeho krytia na koso dodá streche klasický, ale zároveň originálny vzhľad. V našich krajinách je osvedčená už viac ako 100 rokov. Vďaka svojej kvalite, stabilite a odolnosti povrchovej úpravy je francúzske krytie najviac vyhľadávaným variantom maloplošných šablón, ktorý je obľúbený rovnako u odborníkov ako aj u laickej verejnosti.

Svoje uplatnenie má pri rekonštrukciách historických stavieb. Je uznávaným a ceneným riešením obnovy striech aj odbornou verejnosťou z oblasti ochrany našich historických pamiatok. Vďaka svojej vysokej estetickej a funkčnej hodnote je rovnako obľúbená aj u individuálnych stavebníkov, či už pri rekonštrukcii rodinných domov, kde vyhrávajú vďaka svojej malej hmotnosti a nízkej hlučnosti strechy za dažďa, ale aj pri novostavbách najmä pre svoj výrazný vzhľad, ekologickosť a v neposlednom rade aj priaznivú cenu.

Eternit Dacora – Nemecké krytie

Dlhoveká krása vláknocementových šablón vyhotovených spôsobom nemeckého krytia pôsobí aj dnes klasickým vzhľadom, ale tiež veľmi moderným dojmom. Tomuto riešeniu sa do bodky darí napĺňať požiadavky dnešnej doby a požiadaviek, pri ktorých je dôležité skĺbiť pomer ceny a originálneho vzhľadu strechy a tým aj celej stavby alebo rekonštrukcie.

Nemecké krytie umožňuje obložiť štíty, vikiere a komíny a tak dosiahnuť jednoliatu vizáž celej streche. Štandardným formátom, vychádzajúcim z tradície je rozmer 30×30 cm. S formátmi od 25 do 40 cm dĺžky hrany je možné nemecké krytie harmonicky prispôsobiť podľa príslušných rozmerov každej strechy.

Tento typ vláknocementovej šablóny je vhodný najmä na rekonštrukcie historických budov. Na druhej strane napriek svojmu klasickému, historicky osvedčenému vzhľadu pôsobí veľmi moderným dojmom. Plne vyhovuje technickým požiadavkám kladeným na moderné strešné krytiny, ktoré vyhovujú požiadavkám dnešnej doby.

Môžete si vybrať medzi hladkým povrchom alebo povrchom so štruktúrou bridlice, oblúkom na ľavej či pravej strane.

Eternit Dacora – Dvojité krytie

Dvojité krytie s obdĺžnikom prepožičiava streche moderný vzhľad s anglickou eleganciou a zároveň zaisťuje vyššiu odolnosť pred poveternostnými vplyvmi. Eternit Dacora vo vyhotovení pre dvojité krytie vytvára moderný vzhľad strechy s priamymi a čistými líniami, obľúbenými hlavne pri projektoch modernej architektúry.

Toto prevedenie sa dosiahne pomocou dvoch typov šablón rozmeru 30×60 cm tzv. Anglického obdĺžnika s pravouhlými rohmi a Dánskeho obdĺžnika so skosenými rohmi. Každé miesto na streche je dvakrát pokryté strešnou krytinou, čím poskytuje vyššiu bezpečnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Šablóny pre dvojité krytie sú ponúkané s hladkým alebo štruktúrovaným povrchom.

Eternit Baltic

Vlnitá strešná krytina Eternit Baltic je z prírodného a ekologického materiálu s nízkou hmotnosťou. Je charakteristická vysokou pevnosťou, odolná voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Jednoduchá a rýchla montáž a široká škála doplnkov a farieb boli prispôsobené požiadavkám na použitie vlnovky predovšetkým pre hospodárske stavby.

Výroba tohto zaujímavého produktu prebieha v novom a najmodernejšom výrobnom závode v Akmene. Je vhodná na šikmé strechy s minimálnym sklonom od 10° a opláštenie fasád nielen v poľnohospodárstve, ale aj v priemysle.

Fasádne dosky Eternit

Vláknocementové dosky sa využívajú nielen ako strešná krytina, ale tiež ako obkladový materiál pre odvetrané fasády budov. Vďaka širokému spektru rozmanitých farieb spĺňajú fasádne dosky Eternit požiadavky na celkovú estetiku stavby a harmonické začlenenie do okolitého prostredia.

EQUITONE

Fasádne dosky EQUITONE z vláknocementu umožňujú architektom vytvoriť nadčasové fasádne kompozície rôznych stavieb. Spájajú v sebe nadčasovosť i tradíciu. Umožňujú stvárnenie originálnych fasádnych kompozícií, čím zdatne sekundujú architektom pri realizácii ich architektonických ideí. Materiál vďačí za svoju kvalitu prvotriednym vstupným surovinám a precíznej technológii výroby. Možnosti jeho použitia na stavbách sú prakticky neobmedzené.

Eternit Cedral

Vláknocementové rovinné fasádne dosky Eternit Cedral sú určené na vonkajšie použitie, najmä opláštenie stien a stropov. Sú veľmi odolné voči hnilobe, ohňu, mrazu a tiež mechanicky odolné. Vyrábané sú s hladkým, alebo štruktúrovaným povrchom. S týmito obkladovými doskami je možné docieliť zaujímavých kompozícií v horizontálnom alebo vertikálnom smere. V ponuke sa nachádza základný prírodný náter a 30 farebných odtieňov.

Eternit Eterplan

Vláknocementová stavebná doska Eterplan je vysoko odolná voči poveternostným vplyvom, hnilobe, mrazu, nárazu a je tiež UV stabilná. Vzhľadom na svoje špecifické vlastnosti nachádza uplatnenie v priemysle a poľnohospodárstve. Stavebná doska je využívaná napríklad ako kryt hlavy komína, kryt pre ventilačné rúry a podobne, nie je primárne určená pre použitie na fasády, resp. pri použití v exteriéri je nutné ju ďalej povrchovo upraviť.

Eternit EterBoard HD

Stavebné dosky Eternit EterBoard HD sa vyrábajú na špeciálnom zariadení Hatschek, sú dvakrát lisované a autoklávované. Dajú sa voliteľne formátovať, použitie nachádzajú v priemysle aj v poľnohospodárstve.

Foto: CREATON SEE


Čítané: 4725 x