Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Liner – dizajnový a technický doplnok bazéna

Datum: 01.02.2011

Svetlomodrý liner

Bazénové vložky, nazývané tiež linery, sú nevyhnutnou súčasťou  vstavaných bazénov a to bez ohľadu na to, či sa jedná o bazén exteriérový, alebo interiérový.

Rodinné bazény  patria v dnešnej dobe k čoraz obľúbenejším doplnkom  záhrad, átrií a dokonca aj samotných domov. Zapustený bazén je bez pochýb investícia na dlhé roky a ak má svojim majiteľom bezproblémovo slúžiť, popri bežnej údržbe si z času na čas vyžaduje aj rozsiahlejšiu rekonštrukciu. Jednou z najdôležitejších súčastí bazénovej konštrukcie, ktorá si vyžaduje pozornosť pri výstavbe, ale i pri rekonštrukcii  je takzvaný liner. Jedná sa v podstate o vložku, ktorej účelom je ochrana dna a stien bazéna. Vzhľadom na fakt, že liner je čo do plochy, aj do viditeľnosti  najvýraznejším komponentom bazéna, jeho celkový vzhľad a stav do značnej miery vytvára obraz o celkovom funkčnom stave bazéna. Okrem iného liner zohráva dôležitú úlohu pri ochrane bazéna pred poškodením a pred tvorbou plesní. Rovnako zvyšuje životnosť podláh i stien bazéna a v neposlednom rade jeho farba dodáva celkový charakter bazénu. Aj z tohto dôvodu, ak chcú majitelia „vynoviť“ svoje domáce kúpalisko, väčšinou vymenia liner. Bazénové vložky sú obyčajne vyrobené  s použitím vysoko odolného vinylu, alebo iných syntetických materiálov.

Funkčnosť a štýl v jednom

Vnútorný povrch betónových bazénov má väčšinou dve funkcie. Jedna je úplne zásadná, a tou je vodotesnosť. Druhá je nemenej dôležitá a je ňou estetika. Liner predstavuje dlhodobé riešenie pre obe vyššie spomínané funkcie. Spoločnosť Desjoyaux ponúka silnú vodotesnú fóliu vo viacerých farbách: azúrová, blankytná modrá, praktická mozaika, biela, svetlomodrá, tmavomodrá, zelená, piesková alebo mramorová. Montáž fólie je pomerne jednoduchá. Pred natiahnutím je potrebné dno i steny bazénu dokonale vyluxovať. Liner sa kladie na suché dno, potom sa pomaly začne napúšťať voda a výstelka sa postupne dokonale vyhladí. Liner vďaka odsatému vzduchu priľne k stenám bazénu bez jedinej škárky, vpustu či výpustu, kde by v budúcnosti mohol vzniknúť problém. Niektorí budúci majitelia bazénov majú k technológii lineru nedôvodné výhrady a obavy, plynúce často zo skúseností so spotrebnými typy bazénov, ako je napr. nadzemní plechové kruhy s tenkou fóliou.

Pre pevný základ

Obavy z poškodenia od zvieracích pazúrov, od detí či kameňov  a pod. nie sú v tomto prípade na mieste, pretože hrúbka lineru je 0,75 mm a je tlakom vody pevne fixovaný na hladké steny a dno bazéna. Liner býva zváraný priamo v továrni na vysokotlakových lisoch presne na rozmer bazénu ako jeden celistvý kus, a to i v prípade, že je vnútri bazéna železobetonové schodisko. Pred inštaláciou lineru sa často steny aj dno bazéna pokrývajú geotextíliou (v prípade dna) a penovou hmotou (v prípade stien a schodiska). Tieto materiály zabezpečujú úplnú hladkosť povrchu a to aj pod nasvietením halogénovými svetlami. Liner je dodávaný ako vak a je mechanicky uchytený v profile, ktorý je pripravený na polypropylénové debnenia konštrukcie v hornom leme bazéne. Vnútri profilu je špeciálna ochrana proti poškodeniu. Tým že sa liner nezvára na mieste a kotví sa až po položení obrubných kameňov, je jeho výmena, rovnako ako oprava veľmi ľahká a aj zriedkavá. Zmenou farby lineru, sa tak jednoducho zmení celý dizajn bazéna.

Akú farbu zvoliť

Výber správnej bazénovej výstelky pomôže zmeniť vzhľad bazéna a dať mu konečný efekt. Možno si vybrať z viacerých farieb a návrhových vzorov. Pri výbere treba mať neustále na pamäti, že vzory a farby vytvárajú vďaka priehľadnosti vodnej masy celkový vzhľad bazéna. Do interiérového sa vo všeobecnosti hodí modrá farba v kombinácii s bielou. Vytvára jemnejší dojem a pôsobí sviežo a čisto. V prípade exteriérových bazénov je to naopak. Majitelia sa pri ich výstavbe snažia bielej farby skôr vyvarovať z dôvodu, že je na nej viac vidieť špinu. Neodporúča sa ani veľmi zelený bazén, ktorý by mohol vyznieť neprirodzene.

__________________________________________________________________________________________

Francúzsku spoločnosť Desjoyaux na Slovensku zastupujú nasledovní predajcovia:

Bazény SLOVENSKO spol.s.r.o. – Bratislava, BADEO s.r.o. – Prešov

Viac informácií sa dozviete na:

www.bazenysnov.sk, www.zastreseniasnov.sk, www.virivkysnov.sk a www.desjoyaux.cz

 

Čítané: 589 x