Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako sa formujú tohtoročné trendy v interiérovom dizajne

Datum: 22.02.2023

Rok 2023 je tu a s ním aj nové vízie dizajnérov. Aké trendy najviac ovplyvnia interiérový dizajn v tomto roku a čo bude dominovať po vizuálnej stránke vnútorným priestorom? Niektoré nadviažu na tie z predchádzajúcich rokov, iné vnesú do našich obydlí nadčasové novinky. Pozrime sa spoločne na tie najhorúcejšie trendy v bývaní.

trendy v interiérovom dizajne

Keramika, prírodné materiály a neutrálne farby

V roku 2023 bude v našich interiéroch vládnuť funkčnosť, neutralita, udržateľnosť a minimalizmus. To sa prejaví nielen v upcyklovaných bytových doplnkoch a jednotných farebných tónoch, ale predovšetkým v jednoliatych a jednoduchých líniách. Hrany vystriedajú oblúky, ktoré priestor opticky zjemnia a dodajú mu nový nádych elegancie. Ak preferujete svetlé farby a prírodné materiály, je to správne obdobie na premenu vášho interiéru. Biela, odtiene krémovej a béžovej sú momentálne na výslní, spoločne v kombinácií s minimalistickými dekoráciami z keramiky. Oázu čistoty a jednoduchosti vykúzlite tou správnou kombináciou prírodných materiálov a nezabudnite do priestoru zasadiť aj kúsok zelene. Váš priestor sa razom premení na oázu pokoja. Z materiálov je populárna bavlna, ľan alebo zamat, ktoré sa v tých správnych odtieňoch dokážu efektne dopĺňať. Medzi novinky, ktoré so sebou prináša bytový dizajn, patria aj rôzne dekorácie odrážajúce súčasné dianie vo svete.

Drevo a netradičné doplnky z dreva

Drevo vždy bolo a stále je popredným trendom v bývaní a existuje mnoho spôsobov, ako ho využiť. Vraví sa, že drevené podlahy a nábytky sú investíciou na celý život a je tomu naozaj tak. Čoraz väčšia klientela sa rozhodla do svojich domovov zaradiť aj kúsok exotiky a kúpiť mangové drevo. Tento typ nábytku je unikátny sám o sebe už len krajinou pôvodu, a pritom je relatívne cenovo dostupný. Dôraz na neutrálne a upokojujúce odtiene súvisí aj s preferovaním prírodných materiálov. Tie nebudú v bytoch a domoch prítomné len v podobe drevených podláh a dreveného nábytku. Prírodné materiály doplnené a nábytok z dreva sú v už niekoľko sezón veľmi v trende. Nenápadnejším tipom na zaradenie dreva do bytového dizajnu je zvoliť napríklad doplnok ako je obraz, solitér alebo iné vlastnoručne vyrobené umelecké dielo z dreva. Drevený aranžmán či svietnik na stôl budú skvelou voľbou. 

Veľký návrat art deco

Štýl art deco, typický pre 20. roky minulého storočia, zažije práve v 2023 svoj veľký návrat. Ak by ste chceli interiér v tomto štýle, budete si mať z čoho vyberať. Nebojte sa zvoliť ani v tomto prípade neutrálne a monochromatické farby s množstvom kontrastov, doplnené o materiály, ako je chróm, sklo a koža. Výsledok bude pôsobiť čisto, elegantne a skutočne luxusne až okázalo. Stále prevláda kombinácia zlatej, či už matnej alebo lesklej, spoločne s odrazmi skiel, zrkadiel a výraznejších typov svietidiel s béžovým spektrom nábytku. Tento štýl už dávno nemusí byť prehnane gýčový, ak postupujete s citom. Na niektorom doplnku pridáte, na inom zasa troška uberiete a výsledkom je balans použitých materiálov, farieb a detailov, ktoré ohromia každú návštevu, už pri vstupe do vášho domova.

Futurizmus

Napriek tomu, že väčšina  trendov sa spája s odkazom na predošlé doby, prípadne na aktuálne trendy, pozíciu v bytovom dizajne si bude upevňovať aj futurizmus. Dizajnéri nevidia v rozmanitosti založenej na spájaní protipólov žiadny problém. Prepojenie futuristického kyberpunku s retro až vintage prvkami považujú za možnosť, ako hľadieť dopredu, a spájať doteraz nespájané. Dôraz kladú na vymoženosti najmodernejšej doby ako možnosti navýšenia pohodlia v modernom bývaní. Využitie doplnkov inšpirovaných svetom digitalizácie a umelej inteligencie  splní požiadavky na výber funkčného vybavenia zvyšujúceho celkovú mieru komfortu. Pojem inteligentná domácnosť sa tak mení v očiach spotrebiteľov na čosi im blízke, v čom už nevidia veľký zásah do zmeny bývania, ak sa futuristické prvky správne spoja s prvkami súčasnej doby až minulej.

Čítané: 3119 x