Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Energetické úspory v domácnostiach

Datum: 31.10.2011

Energeticky úsporné osvetľovanie v domácnostiach sú častými témami rozhovorov. Vedeli ste, že 90 % svojho času a 70 % zmyslových vnemov získavame prostredníctvom zraku? Klasická žiarovka premení až 92 % elektrickej energie na teplo a iba nepatrný zvyšok na svetlo.

Vďaka rastúcemu počtu svetelných zdrojov v európskych domácnostiach a zároveň vďaka znižujúcej sa energetickej náročnosti nových budov rastie význam osvetľovania ako špecifického typu spotreby energie. Nariadenie Európskej komisie, ktoré bolo vydané pod číslom 244/2009, definuje postupné ukončenie používania technológie klasických žiaroviek ako cesty k dosahovaniu významných a ekonomicky rýchlo návratných úspor energie.

Z legislatívy upravujúcej proces a postupy týkajúce sa výrobkov využívajúcich energiu vyplynulo a do praxe sa zaviedlo rozhodnutie – na jeseň v roku 2009 – o ukončení dodávky 100W žiaroviek, pričom všetky žiarovky vyrobené s použitím klasickej technológie prestanú byť na trh dodávané najneskôr do roku 2012. Hlogénové žiarovky s triedou účinnosti C – zostanú na trhu do roku 2016.

Je vhodné a výhodné, aby spotrebitelia nahradzovali klasické žiarovky predovšetkým klasickými kompaktnými žiarivkami.

Aj keď sú už na trhu nejakú dobu k dispozícii práve tieto nízko nákladovo efektívne riešenia svetelných zdrojov, vďaka nízkych vstupným nákladom klasických žiaroviek v porovnaní s úspornými žiarivkami, nie sú tieto svetelné zdroje dostatočne využívané.

„Zistilo sa, že pre osobu ktorá robí nákupné rozhodnutia, neboli tieto výhody často jasné alebo ich nepovažovala za významné. Prípadová štúdia realizovaná pred vydaním smernice o ekodizajne spotrebičov – smernica EuP – dospela k odhadu, že všetky osvetľovacie body, ktorých je v EU 4,2 miliárd a ktoré sú vybavené klasickými žiarovkami, halogénovými žiarovkami alebo kompaktnými žiarivkami, mali v roku 2007 spotrebu 112TWh. To zodpovedá výdajom v hodnote 15,2 miliárd eur a emisiám CO2 v objeme 48,3 miliónov ton ročne. “

Prijaté opatrenia znížia spotrebu elektrickej energie do roku 2020 na 135 TWh ročne.

Článok spracovaný podľa publikácie Energeticky úsporné osvetľovanie v domácnostiach, 05/2010,

Viac informácií na www.akopreco.sk

Čítané: 712 x