Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Vaša veľká dovolenka na grécky spôsob – základný turistický sprievodca

Datum: 16.01.2020

Prečo turisti tak často siahajú po lacných letenkách do Grécka? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Príjemne teplé podnebie, krásne pláže a historické pamiatky sú predsa obrovským lákadlom. Navyše, Grécko ako také je kolískou kultúry moderného sveta. Antickému Grécku vďačíme skutočne za veľa – za úžasnú architektúru, ideu olympijských hier či základy vedy a rôznych filozofických smerov. Pridajte k tomu fantastické prírodné podmienky a získate výsledok v podobe perfektnej dovolenky. Nestrácajte čas, rezervujte si lacné letenky do Grécka a naplánujte si voľno presne podľa predstáv.

Prečo sú lety do Grécka také obľúbené

Pri plánovaní vášho letu do Grécka by ste mali myslieť nielen na cestu, ale aj na jej cieľ. Chceli by ste spoznávať históriu krajiny? Alebo snívate o bezstarostnom oddychu na pláži a radovánkach v priezračných morských vodách? Návštevníkom odporúčame začať prehliadkou hlavného mesta a pokračovať napríklad výletom na jeden z gréckych ostrovov. Z krás Kréty, Zakynthosu či Samosu vám padne sánka.

Kde začať prehliadku gréckych pamätihodností – TOP atrakcie Atén     

Atény, hlavné mesto Grécko, sa pýšia poriadne bradatou, až 7000-ročnou históriou. Najstaršou pamiatkou a povinnou zastávkou na vašej trase je Akropola, bájny vrch s pôsobivým výhľadom na mesto. Pôvodne išlo o pevnosť, ktorá strážila mesto, postupne sa však Akropola stala kultúrnym centrom starovekého sveta. Oblasť je veľmi zachovalá a obdivovať tu môžete pozostatky hneď niekoľkých starodávnych chrámov. Najdôležitejšou z dochovaných stavieb v Grécku je Partenón, známy po celom svete vďaka svojim krásnym dekoráciám, ktorých autorom je aténsky sochár a architekt Phidias. Objekt pôsobí veľmi symetricky a vzdušne, pritom však vzbudzuje silný dojem, korešpondujúci s významom a dôležitosťou Atén ako takých. Nájdete tu tiež pozostatky Dionýzovho divadla, chrám Atény Niké alebo kamenné divadlo, ktoré dal postaviť Herodes Atticus. Vo veľmi dobrom stave je stále aj Hefaistov chrám – nenechajte si ujsť zrekonštruovaný park a kolonádu.

Atény však nie sú len o Akropole. Druhým najobľúbenejším a najnavštevovanejším miestom je Agora. V minulosti to bolo hlavné námestie mesta, akýsi starodávny ekvivalent dnešných tržníc. Ľudia tu žili bežný život, usporadúvali spoločenské akcie a riešili obchodné záležitosti. Agora ako miesto, kde vystupoval Sokrates, sa spomína aj v Platónových dialógoch.

Ďalšími pamiatkami, ktoré sa oplatí zaradiť do itinerára pred odletom do Grécka, sú Hadriánova knižnica, Hadriánov oblúk (či Hadriánova brána), zvyšky Diovho chrámu a najstaršia časť mesta zvaná Plaka. Očaria vás krásne stredoveké budovy a poteší výber skvelých reštaurácií. Za zmienku rozhodne stojí aj fakt, že v niektorých dňoch počas roka sa neplatí za vstup do gréckych múzeí. Myslite na to najmä vtedy, keď si budete rezervovať lacné letenky do Grécka.

Grécke pláže a ďalšie turistické atrakcie

Grécke ostrovy sú známe svojou malebnosťou. Napríklad taký Zakynthos sa považuje za najkrajší ostrov v Iónskom mori. Jeho brehy pokryté zlatistým pieskom obmývajú smaragdovo zelené vody, ostrov však ukrýva aj zaujímavé jaskyne obkolesené sviežou zeleňou. Ostrov sa radí k obľúbeným destináciám fanúšikov vodných športov a street-festivalov. Najzaujímavejším ostrovom v Egejskom mori je pravdepodobne Samos. Rajské zátoky, útesy a modrá obloha sú najlepšou vizitkou jeho krásy. Ak ostrov navštívite na jar, môžete sa tešiť na magický zážitok v podobe pohľadu na polia kvitnúcich orchideí. Ak chcete svoju dovolenku ladiť na prírodnú nôtu, tieto dva ostrovy budú pre vás splneným snom.

Najlepší čas na lacné letenky do Grécka

Stredomorská klíma je oveľa priaznivejšia ako klíma vo väčšine európskych krajín. Preto je najlepší čas na návštevu Grécka na jar, od apríla do júna, prípadne na jeseň, od septembra do októbra. V tom čase by v Grécku malo panovať príjemne teplé počasie bez dažďov, vďaka ktorému bude prehliadka pamiatok oveľa príjemnejšia. Aj letenky by v tomto období mali byť oveľa lacnejšie, pretože počas spomínaných mesiacov dovolenkuje relatívne málo ľudí. Oveľa viac turistov navštevuje Grécko a jeho ostrovy počas letnej sezóny, kedy sú však ceny leteniek do Grécka oveľa vyššie.

Čítané: 3517 x