Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Batožina v leteckej doprave. Všetko, čo by ste mali vedieť

Datum: 26.12.2020

Letecká doprava je najbezpečnejším spôsobom cestovania. Zároveň sa lietadlom viete dostať kdekoľvek na svete rýchlo a pohodlne. Cena leteniek je tlačená z roka na rok dolu, a preto sa letecká preprava stáva dostupnou aj pre väčšinu Slovákov.

Batožina v leteckej doprave.

Okrem strachu z prvého letu sa vynárajú pred cestovateľmi otázky ohľadom batožiny. Pozrime sa spoločne na základné pravidlá prepravy batožiny v lietadle.

Typy batožiny, veľkostné a hmotnostné limity

Väčšina ľudí si mýli pojmy príručná a odbavená batožina. Príručná batožina je tá, ktorú si môžete so sebou zobrať na palubu lietadla. Na túto batožinu má nárok každý pasažier okrem infantov (dieťa do dvoch rokov bez nároku na sedadlo). Veľkosť a váha tejto batožiny má rôzne limity v závislosti od pravidiel leteckej spoločnosti. Pred cestou sa o limitoch váhy a veľkosti vopred informujte priamo v spoločnosti alebo si naštudujte údaje na letenke či na stránkach leteckej spoločnosti. Podpalubná/odbavená batožina ja naopak tá, ktorá nejde s vami na palubu lietadla. Odovzdáte ju letiskovému personálu pri priehrade check-in, kde vám skontrolujú aj doklady a preveria vašu rezerváciu v systéme. Táto batožina bude riadne označená a naložená do podpalubia lietadla. Podobne ako príručná batožina má aj podpalubná veľkostné a hmotnostné limity stanovené leteckou spoločnosťou. Ak budete mať podpalubnú batožinu príliš veľkú alebo ťažkú, budete musieť za každý smer doplatiť poplatok. Výška poplatku býva značne vysoká. Preto si pred cestou overte aj limity podpalubnej batožiny.

Čo si môžete a nesmiete so sebou vziať na palubu lietadla

Pravidlá všetkých leteckých spoločností sú ohľadom vecí povolených si vziať na palubu lietadla veľmi prísne. Je to z dôvodu rizika útokov na posádku lietadla alebo dokonca na lietadlo. Na palubu lietadla si so sebou nemôžete vziať zápalné látky, zbrane, ostré predmety, zapaľovače, stlačené plyny alebo predmety, ktoré by mohli ohroziť posádku. Povolené nie sú ani potraviny a nápoje okrem tých, ktoré si zakúpite v letiskovom priestore za colnou kontrolou. Čo sa tekutín týka, môžete si so sebou vziať maximálne liter tekutín rozdelených do nádob menších ako 100 ml. Tieto tekutiny musíte mať zabalené v priehľadnom igelitovom vrecku. Dávajte si pozor na to, že medzi tekutiny sa zaraďujú aj parfumy, deodoranty či napríklad riasenka. Špeciálne lieky alebo inhalátory si môžete so sebou vziať len v prípade, že máte na tieto lieky potvrdenie od lekára v anglickom jazyku. Do príručnej batožiny si môžete zbaliť osobné doklady, počítač, mobil, tablet a inú drobnú elektroniku na osobné využitie.

Aj na tieto detaily myslite vopred

Dávajte si pozor na cennosti. Tie v žiadnom prípade nepatria do podpalubnej batožiny. Zoberte si ich so sebou do lietadla. Ak chcete prepravovať nadrozmernú batožinu, zviera alebo športové potreby, vopred sa informujte o tejto možnosti a poplatkoch. Podobne postupujte aj v prípade, že si so sebou potrebujete vziať viacej vecí a budete mať dva či viac kusov väčšej podpalubnej batožiny. Vždy býva lacnejšie si takúto batožinu zaplatiť vopred ako priamo na letisku. Nie vždy dorazí batožina s vami na miesto určenia. Môže sa stať, že sa pred naložením vašej batožiny pracovníci letiska pomýlia a pošlú ju do inej destinácie. V tomto prípade spíšte o danej skutočnosti PIR tlačivo s pracovníkmi letiska ihneď po pristátí lietadla. Tlačivo si vyžiadajte taktiež pri poškodení batožiny. Odporúčame vám sa pred každou cestou poistiť, a to vrátane batožiny. Takáto poistka zahŕňa preplatenie kúpy nevyhnutných vecí osobnej potreby pri meškajúcej batožine. Poisťovňa vám preplatí aj prípadné poškodenie alebo úplnú stratu batožiny.

 

 

Čítané: 1973 x