Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Delegát na dovolenke nie je plážový povaľač, ale váš anjel strážny

Datum: 26.12.2020

Letná i zimná dovolenka zakúpená cez cestovnú kanceláriu sa nezaobíde bez služieb delegáta. Možno ste si neraz vraveli, že na čo si vlastne tieto služby platíte, keď ste delegáta ani nevideli.

Delegát na dovolenke

Ak ste ho však nevideli a nepotrebovali, robí si svoju prácu veľmi dobre. Neznamená to, že leží niekde na pláži alebo popíja drink v bare. Znamená to, že perfektne zorganizoval váš pobyt v letovisku od transferu až po overenie rezervácie v hoteli. Kto je vlastne delegát a čo všetko má počas vašej dovolenky na starosti?

Pred príchodom na dovolenku

Delegát sa o vás stará už pred vašim príchodom na dovolenku. Vy si len balíte kufre doma a kontrolujete doklady, ale on už pracuje ako včelička. Overuje vašu rezerváciu v hoteli a snaží sa splniť vaše požiadavky mimo platených služieb (vyššie poschodie, výhľad na bazén). Niekedy je tento proces bojom a nie vždy sa mu podarí vybaviť všetky neplatené požiadavky. Vie, že sa asi budete hnevať a očakávate aj nesplniteľné, ale v čase vrcholiacej sezóna sú mimoriadne požiadavky naozaj nerealizovateľné. Deň pred vašim príjazdom overuje taktiež voľné miesta v transferových autobusoch a teší sa na váš príchod.

Príjazd na dovolenku

Transfer na hotely a prvý deň na dovolenke znamená pre vás radosť z nových zážitkov, ale pre delegáta najväčší stres. Niekedy sa mu podarí vás osobne privítať na letisku, inokedy to za neho spravia jeho kolegovia alebo len šoféri. On je práve s inými klientmi v inom autobuse na ceste z hotela alebo do hotela. V deň vášho príchodu totiž odchádzajú turisti, ktorým sa už dovolenka končí. Niektorí si zabudnú na hotely doklady, iní meškajú na transfer a iní sú v roztopašnej nálade vďaka all inclusive drinkom. Je náročné zorganizovať úplne všetko a delegát nemôže byť všade. Napriek tomu o vás vie a je na telefóne pripravený riešiť prípadné problémy pri vašom ubytovaní.

Prvé dni na dovolenke

Nasledujúci deň po vašom príchode na hotel, niekedy v ten istý deň, máte možnosť vášho delegáta spoznať. Príde priamo na hotel v určený čas. Úvodné stretnutie s delegátom je jedinečnou možnosťou sa spýtať na všetko možné. Čas stretnutia ste sa dozvedeli v transfere alebo je napísaný v informačnej knihe či na nástenke. Nemeškajte! Delegát musí v jediný deň prejsť viaceré hotely a venovať každému turistovi rovnaký čas. Na stretnutí sa dozviete všetko o vašom hoteli, o okolí, dobrých reštauráciách, trhoviskách, lacných obchodoch alebo možnostiach výletov do okolia. Zistíte taktiež, kde hľadať informácie k vášmu odchodu a čo robiť v mimoriadnych situáciách.

Počas dovolenky

Konečne trávite dni na pláži, relaxujete, venujete sa sebe, svojej rodine, ochutnávate miestne špeciality alebo spoznávate krajinu. Delegát zatiaľ opäť víta nových klientov, pripravuje transfery, lúči sa s odchádzajúcimi turistami. Každý jeden deň počas hlavnej sezóny môžu byť v danom letovisku výmeny klientov. Ak nikto neprichádza alebo neodchádza, delegát niekedy pôsobí aj ako sprievodca. Klientov, ktorí si zakúpili fakultatívne výlety sprevádza a snaží sa im sprostredkovať pekné zážitky či cenné informácie. Okrem toho delegát počas vašej dovolenky rieši administratívu, vypisuje do kníh a na tabule časy odchodov, stretáva sa s klientmi, ktorí majú nejaké problémy a snaží sa ich vyriešiť. Je na telefóne cez deň i v noci. Je pripravený vám privolať lekára alebo zájsť s vami na políciu. Je vašim neviditeľným anjelom strážnym.

Lúčenie

Nastal čas na odchod a lúčenie. Ak ste si na delegáta našli čas, prišli ste na stretnutie s ním, viete, že je to milý človek a napíšete mu iste na rozlúčku správu. Alebo ste ho bohužiaľ potrebovali kvôli zraneniu či krádeži a viete, že bol ochotný vám pomôcť. Iste mu napíšte správu alebo poďakovanie do cestovnej kancelárie. Možno ste neboli spokojní s izbou a pomohol vám ju vymeniť. Iste ste mu vďační a napíšete mu pochvalu. Každému úsmevu a peknému slovu sa poteší. Možno ste s ním neboli spokojní, delegát je tiež len človek a má svoje zlé dni či chyby. Napriek tomu vám opäť pripravil transfer až na letisko, na ktoré vás odprevadí on alebo jeho kolegovia. Overil vašu rezerváciu na letovom zozname a je rád, že ste si z dovolenky odniesli kopec hrejivých zážitkov.

 

 

 

Čítané: 2373 x