Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Paríž – mesto nielen pre zamilovaných

Datum: 26.12.2020

Paríž je naozaj len na skok od Slovenska, a preto je predĺžený víkend v tomto meste zamilovaných vždy dobrý nápad. V Paríži máte pocit, že musíte neustále niečo obdivovať, objavovať, ochutnávať alebo len tak sa zasnene pozerať na prekrásnu architektúru.

Paríž – mesto nielen pre zamilovaných

Ak vás nebaví chodiť po pamiatkach, ktorých je v meste neúrekom, môžete si posedieť v jednej z malebných kaviarničiek pozdĺž Seiny alebo sa po slávnej rieke plaviť na malej výletnej loďke. Na návštevu Paríža je vždy milión dôvodov a mesto si obľúbia nielen zamilované páriky.

Zopár praktických informácií

Do Paríža sa môžete dostať letecky, autobusom i vlakom. Samotné mesto je síce jedným z najväčších v Európe, ale centrum s historickými pamiatkami sa dá prejsť aj peši. Ak si nájdete ubytovanie ďalej od centra, najlepším spôsobom pohybu v meste je metro, autobusy či električky. Cena jednorazového lístka sa pohybuje okolo 2 € a kupuje sa v terminály na nástupišti alebo aj v autobusoch u šoféra. Výhodnejšie sú balíky lístkov alebo turistické pasy, ktoré sú platné v centre mesta a jeho okolí. Samozrejme, že v Paríži fungujú aj taxi služby, ale tie vás vyjdú omnoho drahšie ako mestská doprava. V posledných rokoch sú čoraz obľúbenejšie aj bicykle, ktoré sa dajú požičať na každom roku. Centrum mesta sa dá prejsť loďou a pre romantikov sú k dispozícii rikše ako turistická atrakcia. Ubytovať sa v Paríži nie je problém. Hotely ďalej od centra lákajú na prenocovanie s raňajkami od 30 €. Paríž je mestom pre labužníkov, ale musíte sa pripraviť na vyššie ceny jedál. Najlacnejšie obedové menu stojí okolo 20 € a na večeru si pripravte aj 50 €. Alternatívou sú lacné čínske reštaurácie alebo malé stánky na trhoviskách.

Čo by ste mali vidieť

Ja ťažké nájsť pamiatky alebo miesta, ktoré by ste mali vidieť. Ak prídete do Paríža len na dva či tri dni, stihnete len hlavné a slávne pamiatky. V prípade, že sa do mesta vrátite, sami spoznáte čaro menej poznaných miest a necháte sa viesť atmosférou malých uličiek. My vám povieme zopár slov o známejších parížskych pamiatkach.

Eiffelova veža

Byť v Paríži a nevidieť známu Eiffelovu vežu sa ani nedá. Udrie do očí z každej strany mesta a v noci je vysvietená, takže ju uvidíte už z diaľky. Veža bola postavená v roku 1889 pri príležitosti výročia Francúzskej revolúcie. Miestni obyvatelia ju najskôr považovali za ohyzdnú, ale neskôr sa stala symbolom mesta. Eiffelovka je 300 m vysoká a vyjsť sa dá na jej rôzne poschodia. Na nižšie peši po schodoch a na najvyššie rýchlovýťahom.

Louvre                                                                       

Louvre je jedným z najkrajších a najväčších múzeí na svete. Môžete v ňom stráviť aj celý deň a nedokážete ho prejsť celé. Symbolom múzea ja sklenená pyramídy, ktorá slúži ako vchod do Louvru. Múzeum je rozdelené do 7 sekcií – obrazy, sochy, egyptské artefakty, keramiky, starožitnosti, malé umelecké predmety, námorníctvo. Najznámejším vystavovaným predmetom je bez pochýb obraz Mony Lisy, ktorý nájdete podľa prúdiaceho davu ľudí.

Katedrála Notre Dame

Táto katedrála sa dostala do povedomia pred pár rokmi kedy pri opravách na streche značná časť katedrály podľahla ohňu. Notre Dame je napriek tomu stále hojne navštevovaný a obdivovaný kvôli svojej architektúre pochádzajúcej z roku 1163. Gotický štýl katedrály priťahuje zrak vďaka nádherným klenbám, oblúkom, veľmi reálnym sochám a prekrásnym vitrážovým oknám.

Montmarte

Montmarte je štvrť v Paríži, ktorá láka nielen svojim nádherným výhľadom na celé mesto. V Montmarte sa budete cítiť ako prenesení do historického filmu plného pouličných umelcov a umenia. Pripravte sa na poriadny výstup do kopca, na vrchole ktorého vás bude čakať bazilika ako z rozprávky menom Sacré-Cœur. Z diaľky svietiace biele steny baziliky sú magnetom pre turistov i obyvateľom mesta, ktorí si radi posedia na schodoch tejto baziliky. 

Champs-Élysées

Po názvom Champs-Élysées sa ukrýva ulica, ktorá je považovaná za najznámejšiu v Paríži. Na Champs-Élysées nájdete luxusné obchody, vyhlásené reštaurácie a kaviarne, kde vás káva vyjde toľko ako obed v našom hlavnom meste. Ulicu zdobia dlhé rady stromov a pretína ju známy Víťazný oblúk, ktorý je ďalším lákadlom pre turistov. V okolí ulice nájdete taktiež mnohé galérie, múzeá a oddychové zóny.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                           

Čítané: 2627 x