Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Nový Opel Astra a výlet na dovolenku. Na toto nezabudnite!

Datum: 09.08.2022

Dovolenka môže byť najpríjemnejší zážitok roka len vtedy, keď všetko urobíte správne a poriadne si ju užijete. Existujte hneď niekoľko vecí, ktoré vám ju môžu pokaziť. Od drobnosti, ako zabudnutá kreditná karta na stolíku až po stratu či odcudzenie batožiny. Aké nástrahy na vás striehnu a ako im predísť? Dozviete sa v článku.

Dovolenka

Kontrola batérie

Prečo práve batériu, keď dnes už máme moderné vozidlá? Kontrola batérie je dôležitá, aby ste sa uistili, že sú spojenia pevné a bez korózie. Ak dôjde ku korózii, budete musieť odpojiť batériu a vyčistiť konektory drôtenou kefou. Dajte si tú námahu a neoľutujete toho.

Batérie obsahujú korozívnu kyselinu, ktorá môže vytiecť, ak sú konektory príliš uvoľnené. Ak neviete, ako skontrolovať a vyčistiť autobatériu, nechajte to na profesionála. Všeobecne platí, že by ste si mali dať autobatériu skontrolovať raz ročne, akonáhle je staršia ako 2 roky.

Remene a tesnenia

Ak si plánujete dopriať nový Opel Astra, väčšina týchto problémov vás nečaká. Rovnako to platí aj o kontrole remeňov a tesnenia. Avšak práve remene sú v aute podstatné, ak chcete mať bezchybné fungovania elektrického systému, posilňovača a chladiaceho systému.

Nechajte si skontrolovať tesnenie, či náhodou nie je prasknuté. Ak to dokážete sami, nezabudnite pozrieť, či tesnia dobre a nič z nich nekvapká. Remene by mali byť pevne nainštalované, takže sa uistite, že nie sú príliš uvoľnené.

Nezabudnite si v príručke používateľa pozrieť odporúčané intervaly údržby remeňa a tesnenia. NIektoré autá môžu požadovať výmenu už po 100 000 najazdených kilometroch. Ak sa všetko zdá byť v poriadku, prejdite na ďalšiu časť vozidla. Tou sú kvapaliny a filtre.

Kvapaliny a filtre

Skontrolujte si hladinu kvapalín v aute. Hlavne motorový olej, kvapalinu posilňovača riadenia a prevodovky. Taktiež aj vodu do ostrekovaču. Ak sú niektoré z hladín nízke, doplňte ich predtým, ako vyrazíte na cestu.

Ak je vaše auto blízko k potrebe ďalšej výmeny oleja, možno sa oplatí nechať si ju pred cestou urobiť. Mali by ste tiež skontrolovať nádrž na chladiacu kvapalinu motora, aby ste sa uistili, že je naplnená na úroveň odporúčanú výrobcom auta.

Chladiaca kvapalina sa môže stať kyslou. Najlepšie je nechať si skontrolovať nádrž, či neobsahuje koróziu. Mohlo by dôjsť k poškodeniu iných častí vozidla, ako je napríklad chladič. Vyhnite sa tomu kúpou vozidla Opel Grandland a máte o starosť menej.

Vzduchový filter motora, ktorý zhromažďuje prach a nečistoty, aby sa im nedostali do motora auta, by sa mal vymeniť, ak je špinavý alebo zanesený nečistotami. V opačnom prípade môže znečistený filter ovplyvniť výkon vášho auta pri akceleracii.

Svetla a stierače

Uistite sa, že všetky vnútorné a vonkajšie svetlá na aute fungujú správne. Podľa potreby vymeňte vypálené žiarovky. Ak vaše stierače účinne neodstraňujú vodu z čelného skla alebo zanechávajú šmuhy, nastal čas na zmenu. Vymeňte stierače alebo auto za Opel Crossland.

Odporúča sa nový pár stieračov raz za 6 mesiacov. Nezabudnite tiež skontrolovať klaksón a klimatizáciu. Ak nefúka tak studený vzduch ako kedysi, je čas odovzdať ju do rúk automechanikovi alebo si pretrpieť horúčavu. Je to na vás.

Čítané: 2965 x