Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Čo robiť, keď sa nudíte pri Liptovskej Mare? Vyskúšajte tieto atrakcie

Datum: 07.02.2023

Liptovská Mara je obľubené vodné dielo medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom, ktoré sa nazýva aj „Liptovské more“. Na svoje si tu prídu milovníci turistiky, prírody, histórie, zábavy aj neopakovateľných zážitkov.

Liptovská Mara

Prečítajte si na blogu FoxoBoxo, aké zaujímavé atrakcie by ste nemali vynechať počas svojho výletu na Liptovskú Maru (článok o najlepších atrakciách na Liptovskej Mare).

Liptovská Mara a jej okolie 

Jedna z našich najväčších vodných nádrží ponúka zážitky rôzneho zamerania. Môžete si tu zaplávať, rybárčiť, absolvovať vyhliadkovú plavbu loďou, vyskúšať si jazdu na vodnom skútri a paddleboardoch  alebo sa previezť okolo priehrady bicyklom. Pre odvážnych sú pripravené aj adrenalínové vodné atrakcie – flyboard alebo vodné lyžovanie. Nuda vám tu rozhodne nehrozí. Hlavným účelom Liptovskej Mary je protipovodňová ochrana, avšak najčastejšie sa využíva pri trávení voľného času. Dielo bolo vybudované v rokoch 1969 - 1975.  Ikonickým miestom Liptovskej Mary je gotický kostolík. Je to jediná pamiatka po obci Liptovská Mara, ktorá bola pri výstavbe priehrady zatopená spolu s ďalšími jedenástimi dedinkami.

Turistické atrakcie 

Región Liptov, rovnako ako celé Slovensko, je veľmi bohaté na turistické trasy. Nachádza sa tu okolo 50 turistických chodníkov a značených trás v celkovej dĺžke 1185 kilometrov. Najväčšou turistickou atrakciou sú Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline. Pre milovníkov turistiky je veľkým lákadlom Okruh Kvačianska a Prosiecka dolina. V Prosieckej doline sa nachádzajú drevené mostíky a kovové rebríky. Niektoré časti chodníka sú istené reťazami a kovovými stúpačkami. Obidve doliny sa dajú prejsť okružnou trasou. Okružná túra s prevýšením 970 m vám zaberie okolo 6 hodín. Začiatok aj konečné miesto je obec Prosiek. Príjemná prechádzka s krásnym výhľadom je aj Čerenova skala. Na tento „výšľap“ sa dá ísť z dvoch dedín, Ižipovce a Liptovská Anna. Kratšia trasa vedie z obce Liptovská Anna, kde si môžete pozrieť kostolík z 13. storočia. Ak si myslíte, že sa budete počas prechádzky nudiť, ste na omyle. Čaká na vás 300 výškových metrov, ktoré pohodových tempom zvládnete za približne 45 minút. Hľadáte ďalšie tipy na nezabudnuteľné turistické trasy? Nájdete ich na FoxoBoxo. 

Historické atrakcie 

Okolie Liptovskej Mary ponúka aj veľa nádherných miest plných histórie. Návšteva Archeoskanzenu Havránok vás prenesie do 4. až 1. storočia pred n. l. Ide o jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk z obdobia Keltov na území Slovenska. Na Havránku sa uplatnila takzvaná experimentálna archeológia. Nadchnú vás tu zrekonštruované obytné stavby, obetisko, pec na vypaľovanie keramiky aj valy s bránou. Ak máte radi slovenské tradície, musíte navštíviť tradičnú dedinku Vlkolínec. O jeho výnimočnom postavení svedčí aj zápis v zozname svetového dedičstva UNESCO. Obdivovať tu môžete Roľnícky dom, ktorý plní funkciu múzea, 250 rokov starú zrubovú zvonicu a kamenný kostol. 

Viac skvelých tipov na atrakcie nielen v okolí Liptovskej Mary nájdete na www.foxoboxo.sk . Ak sa nudíte a neviete, čo máte robiť (a turistiku nemáte veľmi v láske), odporúčame si prečítať článok Čo robiť, keď sa nudím? Tieto aktivity zaručene zabaviaNájdete tu mnoho tipov ako zahnať nudu.

Čítané: 3128 x