Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Naplánujte si dovolenku na jachte už dnes

Datum: 18.02.2023

Letné dovolenky kupuje veľa ľudí s predstihom kvôli širšiemu výberu hotelových kapacít a lepšej cene. Dovolenka na jachte má podobné pravidlá.

Naplánujte si dovolenku na jachte už dnes

Vďaka skorému výberu lode máte viac možností, čo sa modelu a veľkosti lode týka. Môžete si vybrať termín prenájmu, ktorý vám vyhovuje. Ak loď prenajmete na termíny pred a po sezóne, získate zľavy. Ako sa postupuje pri plánovaní dovolenky na jachte?

Oslovenie agentúry a výber lode

Agentúry, ktoré ponúkajú lode na predaj a na prenájom, poskytujú kompletné služby. Znamená to, že vám poradia ohľadom poistenia, pripravia itinerár cesty alebo zakúpia letenky na letisko, ktoré sa nachádza najbližšie k prístavu. Akú loď vybrať? Nielen cena by mala byť pre vás smerodajná. Väčšie lode vás môžu vyjsť rovnako ako malé plavidlá. Potrebné je obsadiť všetky kajuty a lôžka. Keď rozrátate cenu na viac osôb, prídete k veľmi dobrej cene. Z hľadiska komfortu a veľkosti kajút sa rozhodujte medzi motorovou jachtou a katamaránom. Pre dobrodruhov, ktorí si chcú vyskúšať prácu s plachtami, sú určené plachetnice. Upozorňujeme vás, že na kormidlovanie akejkoľvek lode na mori potrebujete kapitánsky preukaz. Preukaz vodca malého plavidla platí len na plavby vo vnútrozemí.

Výber posádky a pasažierov

Spomínali sme, že agentúra, ktorá poskytuje jachty na predaj a prenájom, dokáže zabezpečiť veľa doplnkových služieb. Od agentúry je možné objednať prenájom posádky. Na menších lodiach ide o kapitána – skippera. Na službách kapitána ušetríte, ak niekto z vášho okolia vlastní preukaz veliteľa námorného rekreačného plavidla a bude sa plaviť spolu s vami. Kapitánske služby totiž stoja minimálne 500 € na týždeň. K cene si prirátajte stravu pre skippera a musíte mu poskytnúť tiež miesto na spanie. Obozretní buďte pri výbere pasažierov. Ak si s niekým na palube nesadnete, plavba nebude tak pohodová ako ste si vysnívali.

Organizácia termínov

Nepotešíme vás, že vo výbere termínu lode na prenájom nebudete môcť byť veľmi flexibilní. Väčšina agentúr prenajíma lode od soboty do soboty. Nalodenie býva vo večerných hodinách a odovzdať loď musíte pred obedom. Týmto spôsobom je zabezpečený čas na to, aby agentúra preverila technický stav lode a upratala kajuty. Keď budete mať rezervovaný termín, porozmýšľajte nad tým, ako sa dostanete do prístavu. Do Chorvátska jazdia ľudia autom, vďaka čomu si môžu priviesť potraviny a nápoje na celú plavbu. V maríne vozidlo zaparkujú na stráženom parkovisku. Do vzdialenejších prístavov sa dostanete jedine letecky. Letenky zháňajte v predstihu. Počas sezóny sú drahé alebo vypredané.

 

Čítané: 2740 x