Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako vybrať dobrého šéfa oddelenia

Datum: 01.03.2010

Správne odovzdať post vedúceho oddelenia je náročná vec a keď to nezvládnete, môže to byť pre firmu aj nebezpečné.

Toto je problém,  ktorý trápi veľa majiteľov firiem.  Každý chce nejako delegovať prácu. Snom každého majiteľa firmy je mať pod sebou také oddelenia, ktoré fungujú samé od seba, o ktoré sa stará im verný samostatný a schopný človek.

Dobre delegovať vysoký post vo firme je veľmi náročná vec. Je dôležité urobiť to správne lebo bez toho sa firma nepohne vpred. Ak odovzdám prácu zle, vráti sa mi to ako bumerang.

Najviac háklivé je delegovať post šéfa firmy!

To budú najväčšie škody ak to spravím zle.

Ako vybrať dobrého šéfa oddelenia

Správne odovzdať post vedúceho oddelenia je náročná vec a keď to nezvládnete, môže to byť pre firmu aj nebezpečné.

Toto je problém,  ktorý trápi veľa majiteľov firiem.  Každý chce nejako delegovať prácu. Snom každého majiteľa firmy je mať pod sebou také oddelenia, ktoré fungujú samé od seba, o ktoré sa stará im verný samostatný a schopný človek.

Dobre delegovať vysoký post vo firme je veľmi náročná vec. Je dôležité urobiť to správne lebo bez toho sa firma nepohne vpred. Ak odovzdám prácu zle, vráti sa mi to ako bumerang.

Najviac háklivé je delegovať post šéfa firmy!

To budú najväčšie škody ak to spravím zle.

Ale aj keď zle odovzdám post vedúceho výroby alebo obchodu, tak to sa mi vráti desaťnásobne. Zlý výber šéfa máva aj iné zlé následky. Stáva sa, že za šéfa je vybratý najvýkonnejší člen skupiny, teda napr. najlepší obchodník alebo najlepší programátor či murár. Je to logické, veď kto by už lepšie naučil ostatných pracovať.

Ale problém je v tom, že veľmi často po tom, čo ste z najvýkonnejšieho člena skupiny spravili jej šéfa – tak výkonnosť tejto skupiny ide dolu! Je to zdanlivo logické -  veď nemá kto „robiť“ výsledky.

Ak z obchodníka, ktorý robí 5O% obratu oddelenia spravíte šéfa, tak jeho čísla budú chýbať. Určite je správne do čela tímov stavať výkonných ľudí, ale to nie je to najviac dôležité kritérium.  

Výborní špecialisti a výkonní pracovníci musia byť v čele tímu. Ale treba zdôrazniť, že títo práve povýšení odborníci si musia uvedomiť, že byť šéfom „niečoho“ je iná práca ako robili doteraz, že teraz nosia na hlave iný pomyslený „klobúk“-  a to klobúk šéfa. A ten si nesmú zamieňať s klobúkom radového pracovníka.

Delegovanie má v sebe veľa nuansou, nebudem sa tu napr. zaoberať spôsobom spísania pracovného postu, zaškolením, kontrolou nového pracovníka, to je všetko sama o sebe veľká téma, v ktorej musí mať šéf jasno,  ale budem sa zaoberať iba jednou vecou. Ako vybrať toho správneho človeka na post.

Položili ste si vôbec niekedy otázku ako vybrať dobrého šéfa?

Začnem tým, ako to určite nerobiť. Zaručenou metódou ako vybrať zlého šéfa, je urobiť tajné hlasovanie, v ktorom si kolektív zvolí (!) svojho kandidáta. Presnejšie svojho „obľúbenca“. Vyhrá najviac  milý utiahnutý kolega, ktorý im nebude skákať po krku ak niečo neurobia alebo meškajú do práce a od ktorého vymámia prémie aj za nulové výsledky.

Neproduktívni darebáci vždy vedia, že skvelý šéf im naopak nebude tolerovať flákanie, podvody a bude požadovať tvrdú prácu a skutočné výsledky. A toto sa im prirodzene nepáči.

Spomínam si na porevolučné obdobie, keď vo firmách rady pracujúcich mali voliť svojich vedúcich. Dokonca aj v nemocniciach si upratovačky či sestričky volili primára. Ani jedna nehlasovala za toho primára, ktorý ju zhúkal za zle poupratovanú chodbu.

Bolo to určite myslené dobre ale nefungovalo to. Skupina ľudí si veľmi často zvolí práve toho, kto im veľa sľúbi ale nie je schopní plniť svoje sľuby. 

Preto šéfa oddelenia či firmy si nikdy nevyberajte tajnou voľbou. Hlavným kritériom určite musia byť preukázané dosiahnuté výsledky v minulosti.

Dobrý šéf musí spĺňať niekoľko vlastností. V prvom rade dlhodobo dosahuje stanovené výsledky. Je vysoko výkonný, je dobrý odborník  a jeho morálka je skvelá. Je čestný, ochotný, pracovitý, lojálny. Je to človek, ktorý dodrží slovo, je čitateľný a spraví to, čo povie. Má zásady, ktoré sú známe a dodržiava ich. Jeho zásady sú v súlade s firemnou kultúrou. Má vysokú autoritu a je prirodzeným vodcom tímu.

Po technickej stránke ak chce niekto chce byť šéf, tak to v prvom rade musí byť človek, ktorý dokáže zabezpečiť vykonanie práce pomocou INÝCH ľudí. Nerobí prácu sám, ale dáva iných do pohybu. Dobrý šéf musí byť mysľou svojho oddelenia, teda niečo také ako „plánovačom“, „predvídačom“, „archivárom“, „vyhodnocovačom“, teda všetko iné len nie tým pracantom čo sám všetko oddrie a sám urobí. To by už nebol šéf.

Preto pri výbere chcite vždy dôkaz od záujemcu na post šéfa, že dokáže dostať vykonanú prácu od svojich ľudí.

Šéf, čo je unavený a strhaný od práce a má popritom 5 spokojných podriadených je zlý šéf. (Možno aj vy poznáte vedúceho, ktorý priam dáva na obdiv, svoju únavu, stres a prepracovanosť – mne to hovorí len to, že je to neschopný šéf). Nie on dáva do pohybu podriadených ale oni jeho.

Ďalším parametrom pri výberu musí výška IQ.  Inteligencia musí byť primeraná. Príliš vysoká je problém, príliš nízka je tiež problém. Má byť taká akurát. Iné veci chcete od vedúceho skladu, iné od vedúceho výroby a iné od nového riaditeľa závodu.

Je veľmi dôležité aby ste mali dôkazy, že váš kandidát za šéfa, už v minulosti preukázal, že vie dosahovať dobré výsledky vo svojej práci. Zdôrazňujem slovo VÝSLEDKY. Vždy zistite, čo konkrétne dokončil, žiadajte dôkazy, čísla, fotky, mená, telefónne čísla. A naozaj si to overte. Ak nemá čísla, nikdy ho nepovyšujte, je to obrovský hazard, ktorý málokedy vyjde. 

Čo si myslíte, môže byť z niekoho, kto bol zlý podriadený, ktorý všetky príkazy šéfa ofrflal, vždy meškal s plnením termínov, rád menil prikázané veci, smernice sú mu na smiech a nikdy nechýba tam, kde sa vytvoril firemný problém – môže byť z neho dobrý šéf? Odpoveď je jednoznačná - NIE.

Takýto človek nemá ani len predstavu, čo je to dobrý podriadený, to nám dokázal svojim správaním. Preto ich nebude vedieť vychovať ani zo svojich ľudí. Najlepší šéfovia sú tí, ktorí boli predtým skvelí podriadení. Ochota a schopnosť riadiť niekoho a ochota a schopnosť byť riadený sú spojené nádoby.

A na záver ešte jedna rada. Vždy si vyhraďte právo dotyčného človeka odvolať, ak po jeho nástupe, čísla ním riadenej skupiny začnú klesať.   A naozaj to aj spravte, ak je situácia dramatická, nečakajte na to, že „snáď sa chlapec chytí“. Nového šéfa ste predsa menovali preto aby jeho oddelenie prosperovalo a nie  krachovalo. Ak sa dopredu dohodnete na pravidlách odvolania, tak ak náhodou nebude mať čísla a musíte ho odvolať, tak vám to môže zachrániť skvelého pracovníka. Lebo odvolaný vedúci väčšinou z ješitnosti urazený odchádza preč. A to by bola škoda, veď ako radový pracovník bol skvelý a hodnotný.

Ing. Ladislav Pavlík
Prezident Školy manažmentu L.Ron Hubbarda

www.SkolaManazmentu.sk

Čítané: 814 x