Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Lesy ČR tendre spôsobujú nezamestnanosť

Datum: 25.02.2011

Ak trochu sledujete dianie vo vedľajšej Českej republike, možno ste zaregistrovali búrlivú situádiu okolo „Lesy ČR tendry“. Posledné štatistiky hovoria, že spracovatelia dreva začínajú výrazne prepúšťať svojich pracovníkov. Podľa ľudí pracujúcich v odbore sú na vine vraj zle nastavené „lesy ČR tendry“ na rok 2011. Tie majú za následok nedostatok dreva na trhu a jeho nezvyčajne vysokú cenu. Píly a podniky, ktoré spracovávajú stavebný materiál z dreva, sú nútené zvyšovať ceny do výšok, za ktoré tovar nikto nekupuje.

Firmy preto obmedzujú výrobu, prepúšťajú robotníkov a začínajú dovážať lacnejšie rezivo zo zahraničia. Malé firmy bijú na poplach. Ak sa situácia s cenou dreva nezmení, môže nastať krach spoločností. Niektorým podnikateľom navyše hrozí, že budú musieť vrátiť európske dotácie, ktoré získali na nákup nových technológií.

Firmy, ktoré Lesy ČR tendre podpísali, sú podľa uzatvorených zmlúv skutočne nútené rezivo za takto vysoké ceny predávať, čo je podľa majiteľov firiem ekonomická samovražda. Podľa odborníkov v odbore sa preto dajú očakávať žaloby na štát za znehodnotenie investícií a vzniknuté škody. Ako sa celá situácia vyvinie a či cena dreva v Českej republike klesne, budeme naďalej sledovať.

Čítané: 788 x