Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Bezdrôtová nabíjačka – ako funguje, aké sú jej výhody a nevýhody?

Datum: 13.12.2023

Nabíjanie smartfónov je súčasťou každodenného života. Aby ste boli spojení so svetom, je potrebné mobilnému telefónu dodať šťavu. Začína sa hľadanie nabíjačky, pripojenie nevzhľadného kábla, často prichádza frustrácia z toho, že ste mobil zabudli dať nabíjať.

Bez všetkého tohto by ste sa určite zaobišli. Časť vašich problémov dokáže vyriešiť bezdrôtová nabíjačka.  

Bezdrôtové nabíjanie poriadne zamiešalo karty. Pohodlné, praktické, rýchle. Je to však skutočne tak? Ako funguje bezdrôtová nabíjačka a aké sú jej výhody a nevýhody?

Čo je bezdrôtové nabíjanie?

Bezdrôtové nabíjanie je inovatívna technológia, ktorá umožňuje pohodlné nabíjanie zariadení bez potreby káblov alebo fyzického pripojenia.

K dispozícii je množstvo bezdrôtových nabíjačiek v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách. Môžete získať nabíjačky na váš stôl, nabíjačku do auta alebo dokonca nabíjacie prenosné powerbanky.

Väčšina bezdrôtových nabíjačiek má podobu špeciálnej podložky, na ktorú položíte telefón, aby sa mohol nabíjať. Novšie smartfóny už disponujú zabudovaným prijímačom bezdrôtového nabíjania, zatiaľ čo staršie modely potrebujú samostatný adaptér, aby boli kompatibilné.

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

Bezdrôtové nabíjanie využíva nabíjaciu podložku na bezdrôtový prenos energie prostredníctvom elektromagnetickej indukcie. Funguje to tak, že nabíjacia podložka vytvára elektromagnetické pole medzi nabíjačkou a telefónom na prenos elektrického prúdu cez vzduchové vlny.

Vlny sú zachytené cievkou prijímača zabudovanou v zadnej časti telefónu alebo v adaptéri, ktorá transformuje elektromagnetické vlny na využiteľnú elektrinu. Tento elektrický prúd sa potom použije na nabíjanie smartfónu a uloží sa do batérie telefónu.

Bezdrôtové nabíjanie sa často označuje ako bezdrôtové nabíjanie Qi alebo technológia Qi (vyslovuje sa “čí”). Technológia Qi bola predstavená v roku 2008 a stal sa hlavným štandardom bezdrôtového nabíjania v tomto odvetví, ktorý sa používa vo väčšine značiek smartfónov. Qi využíva rezonančné aj indukčné nabíjanie, z ktorých druhé vyžaduje, aby boli zariadenia blízko seba, aby fungovali.

Pretože magnetické pole má obmedzený dosah, telefóny musia byť umiestnené v blízkosti stojana na bezdrôtové nabíjanie. Zvyčajne to znamená položiť zariadenie priamo na podložku. Bezdrôtové nabíjanie podporujú aj niektoré chytré hodinky a náramky, tablety, bezdrôtové slúchadla a pod.

Výhody bezdrôtového nabíjania

Pohodlie

Pri bezdrôtovom nabíjaní odpadáva potreba káblov, čo uľahčuje nabíjanie smart zariadení. Stačí položiť telefón na nabíjaciu podložku alebo do blízkosti nabíjačky, ktorú máte umiestnenú na stole, komode či nočnom stolíku a technológiou prenosu elektrického prúdu cez vzduchové vlny sa nabíja batéria mobilu.

Univerzálna kompatibilita

Mnoho bezdrôtových nabíjačiek využíva štandard Qi, ktorý zaisťuje kompatibilitu so širokou škálou zariadení. To umožňuje nabíjať viacero zariadení pomocou jednej nabíjacej podložky.

Súčasne nabíjanie viacerých smartfónov

Tí, ktorí vlastnia niekoľko rôznych telefónov, napríklad iPhone a smartfón so systémom Android, musia mať na cestách rôzne káble a nabíjačky. Zato bezdrôtová nabíjacia podložka, ktorá je dostatočne veľká, dokáže súčasne nabiť aj viac smart zariadení. 

Menšie opotrebovanie

Keďže neexistuje žiadne fyzické spojenie medzi nabíjačkou a smart zariadením, indukčné nabíjanie znižuje opotrebovanie portov zariadenia a nabíjacích káblov, čo môže predĺžiť životnosť vašich zariadení.

Bezpečnejšie nabíjanie

Bezdrôtové nabíjanie ponúka bezkontaktné riešenie, ktoré eliminuje riziko zásahu elektrickým prúdom a tiež riziko skratu alebo poškodenia v dôsledku vystavenia vode.

Nevýhody bezdrôtového nabíjania

Nižšie rýchlosti nabíjania

V porovnaní s káblovým nabíjaním bezdrôtové nabíjanie zvyčajne ponúka nižšie rýchlosti nabíjania. Je to spôsobené stratou energie počas prenosu medzi nabíjacou podložkou a zariadením.

Menej energeticky účinné

Indukčné nabíjanie je vo všeobecnosti menej energeticky účinné ako tradičné spôsoby nabíjania. Je to kvôli strate energie vo forme tepla počas bezdrôtového prenosu.

Cena

Bezdrôtové nabíjačky bývajú drahšie ako ich káblové náprotivky, čo môže odradiť spotrebiteľov od kúpy.

Kompatibilita zariadení

V súčasnosti už existuje mnoho zariadení, ktoré podporujú bezdrôtové nabíjanie, stále sú to však také, ktoré na túto úroveň ešte “nedorástli”. Ak vlastníte nekompatibilné zariadenie, budete si musieť zakúpiť adaptér alebo puzdro, ktoré umožňuje bezdrôtové nabíjanie.

Nemôžete používať telefón

Vaše zariadenie musí počas nabíjania zostať na podložke, čo znamená, že ho nemôžete používať tak, ako keď je zapojené do nabíjacieho kábla.

Nie je to celkom bezdrôtové

Keď sa povie “bezdrôtové”, mnohí očakávajú, že nabíjanie prebehne bez jediného kábla. Takto to však stále nefunguje. Bezdrôtové nabíjanie si vyžaduje nabíjaciu podložku a tá musí byť do niečoho zapojená. 

Kedy použiť bezdrôtovú nabíjačku a kedy nabíjačku s káblom?

Bezdrôtové nabíjačky sú najlepšie, ak plánujete ponechať telefón na nabíjačke dlhší čas. Ak používate bezdrôtovú nabíjačku doma, je to skvelý spôsob, ako odložiť telefón a nechať ho načerpať palivo, zatiaľ čo vy relaxujete.

Indukčné nabíjačky v tvare stojana predstavujú tiež elegantný doplnok do miestnosti. Môžete ho mať pripravený napríklad na nočnom stolíku, aby sa mobil cez noc nabíjal a ráno fungoval ako budík. Ak sa však snažíte zlepšiť kvalitu spánku, odporúčame presunúť bezdrôtovú nabíjačku ďalej od postele, najlepšie do inej miestnosti.

Bezdrôtová nabíjačka sa dá použiť aj na cestách. Aby ste boli vždy pripravení, zoberte si so sebou bezdrôtovú prenosnú powerbanku.

Káblovú nabíjačku je najlepšie použiť vtedy, keď ste na cestách, chcete ušetriť peniaze alebo potrebujete rýchlo nabiť batériu. Schopnosť káblovej nabíjačky rýchlo nabíjať zariadenia je stále bezkonkurenčná.

Keďže nabíjačku s káblom je možné zapojiť do akejkoľvek zásuvky alebo externej batérie, mobilný telefón alebo smart hodinky môžete nabíjať prakticky kdekoľvek. Ak si aj nabíjačku zabudnete, stále je tu vysoká šanca, že nájdete niekoho, kto má rovnaký model telefónu a nabíjačku vám požičia. Káblové nabíjačky sú stále viac rozšírené ako tie bezdrôtové. 

Typy bezdrôtových nabíjačiek

Presvedčili sme vás? Uvažujete nad kúpou bezdrôtovej nabíjačky? V tom prípade by ste sa mali zoznámiť s najbežnejšími typmi bezdrôtových nabíjačiek.

Nabíjacia podložka

Najlacnejším variantom je bezdrôtová nabíjacia podložka. Nedajte sa oklamať jej tenkým dizajnom. Nabíjacie podložky sú dostatočne výkonné, aby nabili váš smartfón, tablet alebo smarthodinky.

Ak vášmu prístroju došla energia, položte ho na podložku a nabíjanie sa automaticky začne. Pri niektorých modeloch je potrebné, aby smartfón bol na podložku umiestnený so stopercentnou presnosťou. Iné podložky umožňujú nabíjanie pod akýmkoľvek uhlom.

Nabíjacie podložky zväčša disponujú ochranou proti skratu a prepätiu, takže sa znižuje riziko požiaru alebo poškodeniu zariadenia. Skvelou vychytávkou je tiež funkcia detekcia cudzích predmetov, ​​ktorá má za úlohu prerušiť napájanie vo chvíli, keď sa do bezdrôtového poľa nabíjačky dostane nežiaduci predmet. Takto sa zabráni prehriatiu a nenávratnému poškodeniu nabíjačky alebo mobilného telefónu.

Nabíjací stojan

Nabíjacie bezdrôtové stojany, známe aj ako dokovacie stanice, ponúkajú oproti podložke jednu obrovskú výhodu. Nabíjací stojan udrží telefón vo zvislej polohe, takže naň dobre uvidíte. Je preto praktickým doplnkom k písaciemu stolu. Telefón sa nabíja, vy naň pohodlne vidíte, čo oceníte najmä vtedy, ak pracujete na počítači, no potrebujete si niečo skontrolovať alebo overiť na mobilnom telefóne.

A navyše vďaka regulačným obvodom, ktoré dnešné telefóny majú, ani nevadí, ak v ňom bude telefón celý deň. Pokojne si na mobile pustite obľúbený film, vy zrelaxujete, mobil sa nabije.

Nabíjacie stanice často disponujú odnímateľnou nabíjačkou, ktorú môžete kedykoľvek zo stojana demontovať a vziať so sebou. Niektoré nabíjacie stojany zároveň ponúkajú miesto na dobitie smart hodiniek a ďalšie na nabíjanie bezdrôtových slúchadiel.

Ak sa však rozhodnete pre nabíjacie stojany či všestranné dokovacie stanice, počítajte s vyššou obstarávacou cenou.

Bezdrôtová nabíjačka do auta

Kým ešte donedávna sme bluetooth a handsfree sady do auta vnímali ako revolučnú novinku, dnes sú súčasťou takmer každej autovýbavy. O chvíľu to bude tak aj s bezdrôtovými autonabíjačkami.

Bezdrôtová nabíjačka do auta vráti vášmu telefónu šťavu počas jazdy a zároveň poslúži ako spoľahlivý a prenosný držiak. Existuje niekoľko podôb, ktoré môže mať bezdrôtová nabíjačka do auta. Pri uchytení sa bežne stretnete s prísavkami, lepivou vrstvou alebo zobáčikmi do ventilácie. Nabíjačku si tak môžete prichytiť buď na vetrací otvor, palubnú dosku alebo čelné sklo.

Možnosť výberu máte aj v spôsobe pripevnenia mobilu do nabíjačky. Niektoré bezdrôtové nabíjačky do auta disponujú praktickými kliešťami, ktoré pevne držia mobilný telefón počas jazdy. Magnetická bezdrôtová nabíjačka do auta využíva magnety, ktorými sa prichytí na zadnú stranu telefónu. Na jednoduché nastavenie telefónu do požadovanej pozície sú nabíjačky zväčša vybavené praktickým otočným kĺbom.

Na záver

Bezdrôtové nabíjačky vs. káblové nabíjačky? Jeden aj druhý typ má svoje výhody aj nevýhody. Keďže technológie idú stále dopredu a zlepšujú sa, o pár rokov nebude rodiny, ktorá by nevlastnila bezdrôtovú nabíjačku.

Nabíjačka slúži na to, aby dodala mobilu šťavu a predĺžila životnosť batérie. K dlhšej životnosti batérie však môžete prispieť aj sami. Osvojte si tieto jednoduché návyky:

  • Udržujte batériu telefónu medzi 20 % a 80 %.
  • Nenechajte kapacitu batérie často klesnúť na nulu.
  • Nenechávajte telefón zapojený v nabíjačke, keď je batéria plná.
  • Investujte do kvalitných káblových nabíjačiek, bezdrôtových nabíjacích podložiek alebo dokovacích staníc.
  • Ak nabíjate bezdrôtovo, nenechávajte telefón stále na podložke.
  • Pokúste sa minimalizovať používanie rýchleho nabíjania.

 

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov 

Čítané: 899 x