Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Tipy odborníkov KIVI: Ako sa bez obáv orientovať na trhu smart televízorov

Datum: 13.12.2023

Nákup nového televízora je zodpovedná záležitosť. Čomu by ste mali venovať pozornosť? Aké technológie sú potrebné na sledovanie obsahu v najlepšej kvalite?

veľkosti obrazoviek televízorov KIVI Smart

Aké sú nuansy operačného systému? Spolu s medzinárodnou značkou Smart TV KIVI vám ponúkame nákupného sprievodcu, ktorý vám pomôže s výberom.

Kde bude nový televízor umiestnený?

Miestnosť, v ktorej bude nový prístroj umiestnený, určuje veľkosť obrazovky. Napríklad pre kuchyňu môže byť dôležitá hlasitosť vstavaných reproduktorov a dostupnosť hlasového ovládania, pre detskú izbu môže byť dôležitá rodičovská kontrola a stabilita televízneho stojana.

Ďalšou otázkou je, kde presne bude budúci nákup inštalovaný: bude pripevnený na stenu, umiestnený  v rohu miestnosti alebo bude stáť na vodorovnej ploche? Od toho sa odvíja nutnosť výberu a nákupu ďalších držiakov alebo konzol, rovnako ako veľkosť samotného zariadenia − veľkosť jeho obrazovky.

Predpokladá sa, že veľkosť obrazovky televízora by mala zodpovedať polovici vzdialenosti osoby od obrazovky. To znamená, že ak plánujete umiestniť televízor do obývačky, zmerajte vzdialenosť od pohovky k požadovanému miestu a vydeľte ju dvoma − to bude vodidlom pri výbere veľkosti obrazovky.

Najobľúbenejšie veľkosti obrazoviek televízorov KIVI Smart sú 32'', 40'' a 43''.

Najjednoduchšie je umiestniť TV na nábytok (stôl, skrinku, policu). Ak sú však už všetky plochy obsadené, možno akýkoľvek moderný televízor pripevniť priamo na stenu pomocou špeciálnych montážnych držiakov. Ak existuje možnosť, že diváci budú sledovať obrazovku z niekoľkých miest v miestnosti, je lepšie sa poobzerať po držiaku, ktorý možno otáčať.

Samozrejme, najlepším variantom je umiestniť televízor v blízkosti elektrických zásuviek, aby sa kúpa novej televíznej obrazovky náhodou nezmenila na neplánovanú domácu opravu. Dbajte aj na to, aby budúce umiestnenie prístroja nebolo vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

Na aké funkcie obrazovky sa zamerať?

Všetko závisí od toho, aký obsah bude váš nový televízor prehrávať. Ak sa plánujete obmedziť na sledovanie televízora, môžete si ľahko vybrať obrazovku s rozlíšením HD alebo Full HD a sledovať priemerný obraz na malej obrazovke.

Ak plánujete sledovať dynamické a živé filmy v najlepšej možnej kvalite, mali by ste si kúpiť čo najvyššie rozlíšenie obrazovky. Ide o televízory s rozlíšením 4K (alebo Ultra HD) − majú väčšiu obrazovku vďaka omnoho väčšiemu počtu pixelov, vďaka čomu je obraz veľmi realistický a hlboký.

Moderné televízory majú aj rôzne softvérové technológie, ktoré obraz vylepšujú. K dispozícii je napríklad technológia KIVI:

Super Contrast Control, ktorá lokálne vyberá oblasti obrazu a mení ich kontrast. Tmavé zábery už nebudú splývať do jediného čierneho obrazu, ale budú mať hĺbku.

Max Vivid, ktorá optimalizuje obraz tým, že zvyšuje jeho jas zvlášť pre každú oblasť videa.

MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), ktorá akoby „doplňuje" chýbajúce snímky v rýchlych filmových scénach, takže sa obraz nespomaľuje, ale plynulo sa pohybuje.

Pre hráčov majú televízory aj svoje špeciálne funkcie. Televízory KIVI majú tzv. herný režim. V tomto režime prístroj samostatne vypne všetky funkcie na pozadí, ale zachová kvalitu obrazu, takže plný potenciál procesora Smart TV smeruje iba do hry.

Vzhľadom na to, že v dnešnej dobe je k dispozícii stále viac obsahu v HDR, odporúča spoločnosť KIVI zvoliť aj zariadenie s funkciou HDR. Tá rozpozná zodpovedajúce video a zmení nastavenie obrazovky tak, aby obraz na televízore vyzeral ako živý.

Ktorý operačný systém je lepší?

Najčastejšie sa stretnete s tromi operačnými systémami: Android TV, Tizen OS a WebOS. Majú podobné funkcie a líšia sa iba počtom podporovaných aplikácií. Najväčší počet z nich je vytvorený pre Android TV, takže majitelia zariadenia s týmto operačným systémom môžu na svojich televízoroch očakávať najväčšie množstvo obsahu a možností pre prácu aj zábavu. Výrobcovia obsahu a hier vytvárajú svoje aplikácie predovšetkým pre Android TV.

Najnovším operačným systémom Android dostupným na trhu je Android TV 11. Bolo preň vytvorených už viac než 10-tisíc aplikácií, ktoré sú k dispozícii v obchode Play Market. Na tomto operačnom systéme beží najnovší rad produktov spoločnosti KIVI.

A čo hardvér?

Ak si vyberáte televízor, ktorý vám vydrží niekoľko rokov, je najlepšie zvoliť najnovší model. Porovnajte procesory Smart TV a vyberte si ten najnovší. Procesor zaisťuje stabilnú prevádzku a neprítomnosť „porúch“ na televízore.

KIVI dnes používa čipový set, ktorý je o 30 % výkonnejší, než je priemer na trhu. To zaručuje rýchlu a stabilnú prevádzku systému.

Pri výbere Smart TV venujte pozornosť aj počtu portov na pripojenie zariadení tretích strán, aby ste mohli pripojiť hernú konzolu, slúchadlá alebo iné príslušenstvo pre centrum domácej zábavy.

Pre malú miestnosť postačia vstavané reproduktory v samotnom televízore. Väčšia miestnosť môže vyžadovať ďalší zvukový systém.

Aké voľby prinesú ďalšie výhody?

Je výhodné, keď sa Smart TV dodáva s čo najväčším počtom lokalizovaných aplikácií hneď po vybalení zo škatule. To je možné, ak je výrobca oficiálnym partnerom takých gigantov, ako je Google, Netflix atď. Oficiálne (nie pirátske) aplikácie, rovnako ako oficiálny operačný systém, fungujú správne, nezamŕzajú a sú včas aktualizované.

Všeobecne je výber televízora pomerne jednoduchý: musíte vedieť, kam ho budete inštalovať a ako ho budete používať – iba na sledovanie televízora, alebo ako plnohodnotné zábavné zariadenie s hrami, učením, tancom a hudbou. V závislosti od účelu gadgetu si vyberiete určité vlastnosti a funkcie.

O spoločnosti KIVI

KIVI je medzinárodná spoločnosť založená v roku 2016 s európskou pobočkou v Budapešti. Jej hlavnou činnosťou je vývoj a výroba smart televízorov s distribúciou do Európy a Ázie. Oddelenie výskumu a vývoja sa nachádza na Ukrajine a v Číne. KIVI je certifikovaným partnerom spoločností Google a Netflix.

 

Čítané: 893 x